I dag klokken 15.05 landede et af Ryanairs fly for første gang i Københavns Lufthavn. Flyet, som kom fra Dublin, blev mødt af mere end 100 lufthavnsarbejdere, som havde valgt at bruge deres fridag på at deltage i en samlet aktion i lufthavnen.
Os der arbejder i lufthavnen er særligt bekymret for fremtiden. Vi bakker op om FPU's krav om ordentlige løn og arbejdsvilkår.
Allan Slawecki, tillidsmand
Formålet var at bakke op om Flyvebranchens Personale Union, FPU, som har varslet konflikt med Ryanair, hvis de ikke vil tegne overenskomst.
Iklædt tydelige veste i selvlysende farver med slogan på ryggen, "Hold fast! Ordentlige arbejdsforhold i Danmark", delte lufthavnsarbejderne flyers ud til flypassagererne ved alle indgange.
"Be fair Ryanair - nej tak til social dumping" og "Ja tak til lige vilkår i dansk luftfart" var teksten på løbesedlerne.
Forsinkelser
Ryanairs fly landede præcist i lufthavnen, og blev mødt af lufthavnsarbejdere med et stort dannebrog helt ude på landingsbanen.
Derefter var det dog slut med præcisionen. Det var meningen, at flyet skulle lette igen en halv time senere, men klokken 17.30 var flyet stadig ikke kommet i luften.
Først forlød det, at der var problemer med at få fyldt brændstof på. Senere opholdt der sig en række lufthavnsansatte ude på landingsbanen og forsinkede dermed flyet i at lette. Politiet blev også tilkaldt, men forlod lufthavnen igen efter at have talt med lufthavnsarbejderne.
Blandt de fremmødte lufthavnsarbejdere var repræsentanter fra alle faggrupper, blandt andet dem som gør rent i flyene samt leverer brændstof og mad.
Allan Slawecki, tillidsrepræsentant for "portørerne" i Aviator og talsmand for aktionen denne dag, var godt tilfreds med fremmødet:
- Os, der arbejder i lufthavnen, er særligt bekymret for fremtiden. Vi bakker op om FPU's krav om ordentlige løn og arbejdsvilkår og for retten til kollektivt at forhandle overenskomst, siger han til Arbejderen.
Opbakning
Portørerne er dem, som sørger for, at bagagen kommer om bord. Allan Slawecki er ansat hos Aviator, der er et af flere såkaldt handlingfirmaer i lufthavnen med tilsammen omkring 310 ansatte, og han er glad for den opbakning, som lufthavnsarbejderne har fået fra andre faggrupper.
Der var nemlig også mødt arbejdere frem fra Carlsberg, HK, Prosa, samt stilladsarbejdere, skraldemænd og pædagoger fra BUPL og LFS.
HK'erne havde medbragt skilte med teksten: "Ryanair-kollega, bryd tavsheden! Vi har frihed til at snakke om vores job". Med de skilte og med gaffatape for munden stod d ei ankomsthallen og tog imod passagererne på det første fly fra Dublin.
Ryanair har varslet opstart af en egentlig base i Københavns Lufthavn fra den 26. marts. Samme dag forventes det, at Arbejdsretten melder ud, hvornår dommen falder om, hvorvidt FPU's hovedkonflikt er lovlig.
Såfremt Arbejdsretten giver grønt lys for konflikten, træder den i kraft fem dage senere. Samtidig træder sympatikonflikten i kraft.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278