04 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Værkstedsejer vil ikke tegne overenskomst

Cykelmekanikere varsler konflikt

Værkstedsejer vil ikke tegne overenskomst

For mindre end et år siden var otte procent af cykelmekanikerne i hovedstadsområdet omfattet af en overenskomst. Siden maj sidste år er der tegnet 16 nye overenskomster, men nogle arbejdsgivere stritter imod

På under et år er det lykkedes at få 16 nye overenskomster i hus på cykelværksteder i hovedstadsområdet.
FOTO: Alexander H. Zehntner
1 af 1

Tirsdag den 7. april klokken 14 bliver der rullet fagforeningsfaner og bannere ud foran tre cykelværksteder i København.

Den fastansatte får 100 kroner i timen, og han får kun for 34 timer, selvom han er ansat i 37 timer om ugen.Jacob Harris, Metal

Med mindre ejeren Mohammad Naeem Onib inden vælger at skrive under på en overenskomst.

Det fortæller Oskar Larsson, der er formand for Cykelmekanikernes Brancheklub - en klub i Metal Hovedstaden.

– Ejeren af den her cykelkæde har været helt afvisende overfor forhandling om overenskomst. Nu vil vi ikke spilde mere tid på snak. Derfor siger vi stop og har varslet konflikt med start tirsdag efter påske, siger brancheklubformanden til Arbejderen og tilføjer:

– Der er meget at tage fat på i den cykelkæde.

Dårlig organiseret branche

Det bekræfter Jacob Harris, faglig sekretær i Metal Hovedstaden. Han oplyser, at der ud over ejeren selv og én uddannet cykelmekaniker kun er ansat en lærling og en person på ekstraordinære vilkår i næsten to år.

– Den fastansatte får 100 kroner i timen, og han får kun for 34 timer, selvom han er ansat i 37 timer om ugen. Pensionsindbetaling er der ikke noget af, siger Jacob Harris til Arbejderen.

Forholdene for de ansatte ved Mohammad Naeem Onib ligner de forhold, der generelt kendetegner branchen.

Uddannelsen til cykelmekaniker er en faglært uddannelse og varer tre år og tre måneder. For mindre end et år siden var blot otte procent af cykelmekanikerne i hovedstadsområdet omfattet af en overenskomst, og det var de færreste mekanikere, der betalte fagforeningskontingent.

Det skal ændres

Det satte Metal Hovedstaden sig for at ændre. Sidste år blev Cykelmekanikernes Brancheklub stiftet, og en målrettet indsats for organisering af området gik i gang.

Fagforeningen forsøger, at få ejerne af cykelværkstederne til at lave aftaler, der sikrer mekanikerne en startløn på 135 kroner i timen. Gennemsnitslønnen for Metal Hovedstadens medlemmer ligger på 207 kroner.

Resultaterne indtil nu er bemærkelsesværdige.

 – Fagforeningen plejer i gennemsnit at tegne fem nye overenskomster om året. På mindre end et år har vi tegnet 16 nye på cykelværkstederne, og antallet af cykelmekanikere, der har meldt sig i fagforening, har rundet de 250, fortæller Jacob Harris.

Den faglige sekretær ser imidlertid ingen grund til at læne sig selvtilfreds tilbage. Det er stadig et fåtal af de anslået 500 cykelværksteder og forretninger i hovedstaden, der har overenskomst. 

– Hvis man anslår, at kun halvdelen har ansatte ud over ejeren selv, så ligger der vel omkring 200 potentielle overenskomster, og der er måske 400 flere mekanikere, der burde melde sig ind, forklarer Jacob Harris.

Overenskomst giver mere i løn

Han er ikke et sekund i tvivl om, at den faglige indsats kommer de organiserede mekanikere til gavn. De har fået et generelt lønløft, og nu er der også styr på indbetaling til deres pension og ferie.

Metal Hovedstaden har før været nødt til at bruge konfliktvarslet for at overtale arbejdsgivere til at indgå en overenskomst. Det er sket fem gange tidligere på cykelmekanikerområdet. Hver gang er det endt med, at der er blevet lavet en aftale. Det håber Jacob Harris også sker i dette tilfælde.

Umidelbart er der intet, der tyder på, at Mohammad Naeem Onib har tænkt sig at ændre holdning. Han mener, at fagfornengen skader hans forretning.

– Fagforeningen er egoister, og de tænker kun på sig selv. De tænker ikke på, at jeg også skal have råd til at drive min forretning. Jeg har ikke råd til at betale 135 kroner i timen, siger Mohammad Naeem Onib til Arbejderen.

Han gør opmærksom på, at der ikke er en lov i Danmark, der siger, at han skal tegne overenskomst. Var det tilfældet ville han naturligvis gøre det.

– Fakta er, at hvis han ikke inden klokken 14 tirsdag har skrevet under på en overenskomst, så tropper vi op udenfor værkstederne og fortæller, at her er dårlige arbejdsforhold. Vi vil stå der hver dag fra 14 til 18 indtil han sætter en underskrift, slutter Jacob Harris.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


31. mar. 2015 - 18:04   01. apr. 2015 - 15:16

Overenskomst

noc@arbejderen.dk