18 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Støttearbejde får luft under vingerne

Solidaritet med flypersonale

Støttearbejde får luft under vingerne

Mens alle venter på, at Arbejdsretten afgør, om fagbevægelsen kan indlede konflikt mod Ryanair, vokser opbakningen til flypersonalets krav om overenskomst.

Arbejdsretten har holdt foreløbig to møder om Ryanair-konflikten. Begge gange er flere hundrede personer mødt op foran retten for at vise solidaritet med FPU's krav om overenskomst i luften.
FOTO: Andrea Sigaard
1 af 1

Onsdag i næste uge holder Støttekomiteen for Luftens Helte Aarhus sit første møde for at planlægge, hvordan de lokalt kan støtte Flyvebranchens Personale Union (FPU) i deres krav til Ryanair om overenskomst.

Vi håber, at den lokale fagbevægelse, tillidsfolk og kunstnere bakker op om arrangementet den 12. maj.
Per Nielsen

– Arbejdsretten har jo endnu ikke afgjort om fagbevægelsen kan køre en konflikt mod Ryanair, men indtil det er på plads, kan vi passende varme op til konflikten med aktiviteter her i byen, siger Per Nielsen, tovholder og initiativtager til komiteen, til Arbejderen.

Formålet med aktiviteterne er at gøre folk klogere på, hvad konflikten handler om og sprede solidaritetsarbejdet til fagforeninger og arbejdspladser.

Det irske lavprisselskab har etableret base i Københavns Lufthavn, men nægter at underskrive overenskomst med FPU, der kan sikre de ansatte ordentlige løn og arbejdsforhold.

Den 12. maj behandler Arbejdsretten for tredje gang siden den 26. februar spørgsmålet om, hvorvidt Ryanair skal følge spillereglerne på det danske arbejdsmarked eller ej, og dermed om fagbevægelsen kan indlede konflikt.

Mere tryk på senere

I den anledning bliver der - også for tredje gang - arrangeret en markering foran Arbejdsretten i København.

– Vi satser på en markering her i Aarhus den dag og håber, at den lokale fagbevægelse, tillidsfolk og kunstnere vil bakke op om arrangementet, siger Per Nielsen.

Støttekomiteen for Luftens Helte Aarhus kaster sig i første omgang over uddeling af løbesedler i byen og pressearbejde, der skal informere om den sociale dumping, som Ryanair praktiserer. Når konflikten træder i kraft, er det planen at skrue op for intensiteten og også dele løbesedler ud i Tirstrup Lufthavn, som Ryanair benytter.

Hos 3F Transport, Logistik & Byg i Aarhus er de meget opmærksomme på Ryanair-konflikten, også selv om den udspiller sig i Københavns Lufthavn og har de københavnske fagforeninger som aktører.

– Vi støtter flypersonalets krav om overenskomst. Konflikten med Ryanair er essenen af, hvad social dumping handler om - nemlig konkurrence på løn og arbejdsforhold. Det samme oplever vores medlemmer blandt andet indenfor godstransport og byggeriet, forklarer afdelingsformand Peter Bæk til Arbejderen.

Onsdag morgen delte tillidsfolk fra fagforeningen løbesedler og morgenbrød ud til pendlere på banegården og rutebilstationen.

Løb tør for materialer

På løbesedlen kunne de læse, at ansatte ved Ryanair kun er sikret løn 11 måneder om året. De er ikke sikret løn under ferie og sygdom, og vil de sige op, bliver de afkrævet et gebyr på 1400 kroner.

– Vi fik mange morgensmil og positive tilkendegivelser med på vejen. På under en halv time havde vi uddelt 500 poser, så vi må sørge for at have mere materiale med næste gang, lyder det fra Peter Bæk.

Støtten til flypersonalets fagforening kommer til udtryk på mange måder. Onsdag besluttede et flertal i Albertslund kommunalbestyrelse at sige nej til at handle med Ryanair.

Byrdåsmedlemmer fra Enhedslisten, SF og S havde stillet forslag om, at "Albertslund kommune fremover kun køber flybilletter og tilsvarende transportydelser hos selskaber der opererer i Danmark, hvis de pågældende selskaber har indgået dansk overenskomst eller har løn- og arbejdsforhold for deres ansatte svarende til sædvanlige danske forhold."

Forslaget blev vedtaget med 18 stemmer fra Enhedslisten, SF, Socialdemokraterne, De Radikale og Dansk Folkeparti. Tre personer fra Venstre og Konservative undlod at stemme.

Regionspolitiker i Midtjylland, Bente Nielsen fra SF, har foreslået, at regionen ikke fremover skal flyve med Ryanair  i forbindelse med forretningsrejser. Forlaget kommer på dagsorden til næste møde i regionsrådet.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


16. apr. 2015 - 18:09   17. apr. 2015 - 11:45

Solidaritet

noc@arbejderen.dk