19 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Virksomheder manglede alligevel ikke arbejdskraft

Nordvestjysk nødskrig var falsk alarm

Virksomheder manglede alligevel ikke arbejdskraft

"Nordvestjysk nødråb efter medarbejdere," hed overskriften på en artikel i dagbladet Børsen for nylig. Arbejdskraft-nøden hos de navngivne virksomheder i artiklen er dog ikke helt så stor som artiklen foregiver.

Nordvestjyske industrivirksomheder kan ikke skaffe faglærte arbejdere, ifølge dagbladet Børsen. Beretningerne om manglen på arbejdskraft holder dog ikke helt vand, beretter formanden for Dansk Metal Nordvestjylland.
FOTO: PN
1 af 1

Ifølge Dansk Arbejdsgiverforening står det helt galt til med beskæftigelsen i Danmark. Virksomhederne kan simpelt hen ikke skaffe folk.

- Stadig flere virksomheder advarer om flaskehalse og mangel på kvalificeret arbejdskraft, sagde Erik Simonsen, underdirektør i Dansk Arbejdsgiverforening, DA, til dagbladet Børsen for nylig. Avisen bragte i samme udgave en fortællling om tre norvestjyske metal-virksomheder, som ikke har kunnet skaffe faglærte til at udvide produktionen.

Jeg fik direktøren i røret, og og jeg kunne forstå på ham, at der ikke var nogen ledige faglærte job i virksomheden.
Erik Falk Damborg, Dansk Metal Nordvestjylland

I ren desperation organiserede virksomhederne derfor en "jobmesse" den 4. maj i Herning i forbindelse med fodboldkampen mellem FCM og Randers, oplyser Børsen.

- Måske nogle af tilskuerne har lyst til nyt job eller kender en, der har, udtalte direktør Ole Mogensen, Al Vac A/S, til Børsen forud for kampen. Ifølge Børsen stod virksomheden her og nu og manglede "to sælgere og to faglærte til produktionen af løfteudstyr".

Ingen job alligevel

Artiklen i Børsen undrede Erik Falk Damborg, formand for Dansk Metal Nordvestjylland, der straks tog kontakt til virksomhedens tillidsmand.

- Vi plejer jo at høre fra vores tillidsfolk, hvis der er en virksomhed, der søger arbejdskraft inden for vores område. Men tillidsmanden havde ikke hørt noget om, at virksomheden manglede arbejdskraft. Jeg fik direktøren i røret, og og jeg kunne forstå på ham, at der ikke var nogen ledige faglærte job i virksomheden, fortæller Erik Falk Damborg til Arbejderen.

AL Vacs direktør Ole Mogensen forklarer til Arbejderen, at han ganske vist søger efter arbejdskraft. Men ikke så akut som Børsen-artiklen gav indtryk af.

- Vi stod og manglede en kørende montør, men ikke nødvendigvis en faglært, bare én der har hænderne rigtigt skruet på. Vi fik flere interesserede henvendelser på jobmessen. Men da vi stadig har en annonce på Jobindex kørende frem til 31. maj, vil vi lige vente og se, hvad der kommer af henvendelser via annoncen, før vi besætter stillingen, siger Ole Mogensen til Arbejderen.

Det andet job i produktionen er mere en fugl på taget, som direktøren gerne vil have i hånden, når tiden er til det.

- Vi kører med en svingende produktion, så vi har altid brug for nogen, der kan træde ind i produktionen, når der er behov for det, forklarer Ole Mogensen

Af de to andre virksomheder, der er nævnt i Børsens artikel, var Metal-afdelingen allerede i kontakt med den ene - brændeovnsproducenten Heta - og i gang med at skaffe ledig arbejdskraft til virksomheden, forklarer afdelingsformanden. Metal-afdelingen har omkring 30 medlemmer, der søger arbejde.

Direktøren for den anden virksomhed, Thyborøn Skibs & Motor A/S, som fagforeningen ikke havde hørt fra, siger til Børsen, at virksomheden har måttet takke nej til en opgave til 1,5 milioner euro - 11 milioner kroner, fordi det ikke er til at få fat på dygtige faglærte reparatører til skibsmotorer.

- Men det kunne vi måske nok have fundet en løsning på, hvis virksomheden havde henvendt sig til os. En god lastbilmekaniker kan godt finde ud af sådan en skribsmotor, der i princippet er den samme som de dieselmotorer, der sidder i store entreprenørmaskiner. Men vi har ikke hørt noget om, at de stod og manglede arbejdskraft, understreger Erik Falk Damborg.

Kryber uden om lærlinge-ansvar

Til gengæld roser han Thyborøn-virksomheden for at være god til at satse på lærlinge. Ud af de omkring 70 ansatte er 14 lærlinge. Men det er mere undtagelsen end reglen, forklarer Metal-formanden.

- Jeg er helt med på, at vi fremover får brug for mange flere faglærte. Men her må virksomhederne også tage ansvar. Mange store virksomheder bruger som undskyldning, at de er for specialiserede til at tage lærlinge ind. Men der er altså noget, som heder kombinationspraktikpladser, understreger Erik Falk Damborg.

Advarslen bliver underbygget af resultatet af en undersøgelse, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd offentliggjorde for nylig. Den viser sort på hvidt, at det især er de store virksomheder, der kryber uden om praktikpladsansvaret.

Undersøgelsen afslører, at store virksomheder med over 50 ansatte i gennemsnit kun tager fire lærlinge per 100 ansatte. Det tilsvarende tal for virksomheder med under 50 ansatte er seks lærlinge.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


20. maj. 2015 - 08:19   20. maj. 2015 - 08:20

Beskæftigelse

he@arbejderen.dk
Fakta om beskæftigelsen

I februar var der ifølge Danmarks Statistik 2.594.188 lønmodtagere i Danmark. Det 53.400 flere end i det foreløbige lavpunkt under krisen i april 2013. Men det er stadig omkring 127.000 færre i beskæftigelse end før krisens udbrud i efteråret 2008. Alligevel er Danmark i dag blandt de seks EU-lande, der har over 70 procent af befolkningen i den arbejdsdygtige alder (15-64 år) i beskæftigelse. EU-gennemsnittet er helt nede på 64,1 procent.

Under krisen er der tabt godt 87.000 industrijob. Af de 53.400 job, der er kommet til siden april 2013, er kun 5.500 oprettet i den danske industrisektor.

Fra 2010 til 2013, hvor der blev omkring 20.000 færrre industrijob i Danmark, oprettede danske industrivirksomheder samtidig 28.000 job i deres udenlandske datterselskaber.

Kilder: Danmarks Statistik, Eurostat, DI