For medlemmerne af 3F København og 3F BJMF fylder konsekvenserne af social dumping meget i hverdagen.
Problemet præger derfor også debatten på onsdagens valgmøde, som er indkaldt af de to fagforeningsafdelinger. Her bliver de to folketingspolitikere Martin Henriksen fra Dansk Folkeparti og Finn Sørensen fra Enhedslisten stillet til regnskab for, hvad deres parti har gjort for at bekæmpe social dumping og afkrævet svar om, hvad de vil gøre efter det kommende valg.
Kædeansvar
Debatten kommer hurtigt til at dreje sig om, hvad de to partier vil gøre for at få gennemført kædeansvar, hvor en hovedentreprenør er ansvarlig for, at alle underentreprenører sikrer overenskomstmæssige løn- og arbejdsforhold.
- For os er kædeansvar alfa og omega. Dansk Folkeparti stemte i 2010 mod et forslag fra S og SF om kædeansvar. Nu er I begyndt at bløde lidt op, men hvorfor siger I, at villaejere og private entreprenører ikke skal være omfattet af kædeansvar, lyder det første spørgsmål til Martin Henriksen fra John Jakobsen, formand for Stilladsarbejdernes Brancheklub i Storkøbenhavn.
Martin Henriksen erkender, at hans parti tidligere var modstander af kædeansvar, og stadig ikke mener, at det er den mest hensigtsmæssige løsning. Men set i lyset af EU's åbne grænser, som der ikke umiddelbart er udsigt til at lukke af for, er Dansk Folkeparti nu tilhænger af et begrænset kædeansvar.
Hvis vi begrænser konfliktretten, får arbejdsgiverne frit spil til at shoppe rundt efter de billigste overenskomster.
Finn Sørensen
- Det skal gælde ved større offentlige byggerier som for eksempel en metro eller en ny folkeskole, men ikke i forhold til private husejere eller mindre kommunale projekter. Vi skal ikke have et omfattende kontrolsystem i forhold til private husejere, vi skal gå efter de store fisk, siger Martin Henriksen.
Modsat ønsker Enhedslisten indførelse af generelt kædeansvar som omfatter alle hovedentreprenører og hovedleverandører af tjenesteydelser, uanset om der er tale om opgaver i privat eller offentligt regi og uanset opgavens størrelse.
- Desværre er vi ikke i nærheden af at kunne lave aftale med regeringen om kædeansvar. Men der er trods alt større mulighed for at komme igennem med kædeansvar hos den nuværende regering end hos en V-ledet regering. I forhold til en indsats mod social dumping har vi nået 10 gange mere i den nuværende regerings levetid, end hvad VKO gennemførte i løbet af sine 10 år ved magten, siger Finn Sørensen.
Social dumping er ikke noget som kun rammer byggeriet. I salen sidder Poul Erik, der har været sømand gennem 35 år.
DIS-lov
- Med DIS-lovgivningen tilbage fra 1988 så vi de første tendenser til social dumping. Skibsrederne blev fritaget for at betale skat til danske søfolk for at kunne være konkurrencedygtige. Efter få år var danske søfolk skiftet ude med udenlandsk arbejdskraft. Vi har mistet 7500 arbejdspladser på, at der ikke er en klausul om, at søfolkene skal være bosiddende i Danmark. Hvad vil I gøre ved det, spørger Poul Henrik de to politikere.
- DIS-loven skal laves om. Det er klokkeklar statslig dumping, som udelukker danske fagforeninger fra at tegne overenskomster for ansatte på danske skibe, siger Finn Sørensen.
Jeg mener ikke, at fagbevægelsen skal bruge kræfter på en konflikt et sted, som allerede har overenskomst.
Martin Henriksen
- Det er trist, at der bliver færre og færre søfolk på de danske skibe. Men jeg ved ikke, om det er realistisk at rulle lovgivningen tilbage. Måske risikerer vi at miste indtjeningsmuligheder til Danmark eller, at de få sidste danske søfolk mister deres arbejde, siger Martin Henriksen.
Kort efter kommer Martin Henriksen under beskydning i forhold til Dansk Folkepartis holdning i Vejlegårdsagen, hvor 3F førte kamp for en overenskomst hos restauratøren, som havde valgt den billigere kristelige overenskomst.
- Det er jo også et eksempel på social dumping. Og Dansk Folkeparti gik sammen med Venstre om et forslag, der skulle begrænse vores konfliktret, siger en af mødedeltagerne, Rasmus Bredde.
- Vi fremsatte nu aldrig det forslag, fordi det ville betyde, at der heller ikke ville kunne konfliktes mod østeuropæiske fagforeninger, som prøver at komme til Danmark. Men jeg mener ikke, at fagbevægelsen skal bruge kræfter på en konflikt et sted, som allerede har overenskomst, siger Martin Henriksen.
Den melding får Finn Sørensen på banen.
- Hvis det bliver sådan, at fagbevægelsen ikke kan føre kamp for overenskomst mod en arbejdsgiver, som allerede har en kristelig overenskomst, vil det være et brud med den danske aftalemodel. Vi har altid haft fri forhandlings- og konfliktret. Hvis vi begrænser det, får arbejdsgiverne frit spil til at shoppe rundt efter de billigste overenskomster, erklærer han.
Holdning til EU
Dansk Folkeparti og Enhedslisten er begge kritiske overfor overdragelse af flere og flere politikområder til EU. Men der er ikke enighed om, hvordan der konkret skal arbejdes i forhold til EU.
En spørger vil vide, hvorfor Dansk Folkeparti har stemt imod, at selvstændige chauffører bliver omfattet af EU's arbejdsdirektiv. Det kunne efter hans mening have forhindret den nuværende situation, hvor udenlandske chauffører kører 80-90 timer i lastbiler på danske landeveje.
- Arbejdsmarkedspolitik skal være et nationalt anliggende. Hvis vi lader EU regulere det, er vi med til at legitimere, at EU blander sig på et område, hvor de ikke bør blande sig, siger Martin Henriksen.
Modsat mener Finn Sørensen, at så længe Danmark er med i EU, skal man støtte forslag, der gavner lønmodtagernes vilkår, hvis det ikke samtidig betyder mere magt til EU.
John Jakobsen fra stilladsarbejderne vil vide, hvorfor Dansk Folkeparti i EU-parlamentet har stemt for, at ansatte i offentlig transport skal kunne tvinges til at arbejde under en strejke. Men det får han aldrig svar på.
Dagpengereformen optager også deltagerne på mødet.
- Dagpengereformen rammer de svageste på arbejdsmarkedet. I 3F København har vi 40 medlemmer om måneden, der mister deres dagpengeret. Hvad vil I gøre ved det, spørger Flemming.
Dansk Folkeparti var med til at gennemføre dagpengereformen. Men i dag erkender partiet, at det var en problematisk beslutning og støtter ændringer i dagpengesystemet, hvor det bliver lettere at genoptjene dagpengeretten og hvor dagpengeperioden forlænges i perioder med stor arbejdsløshed, forklarer Martin Henriksen.
- Der er massivt flertal i Folketinget for, at ændringer af dagpengesystemet ikke må koste flere penge end i dag. Hvad er Dansk Folkepartis holdning her, spørger Finn Sørensen.
- Vi har ikke problemer med, at det kommer til at koste flere penge, at forbedre dagpengesystemet, slår Martin Henriksen fast.
I sin slutreplik advarer han mod indvandring til Danmark, som betyder, at der ikke er råd til bedre velfærd.
- Det er ikke flygtningenes skyld, at der er skåret ned på velfærden, det hænger sammen med de store skattelettelser, der er giver under både den nuværende og tidligere regering, erklærer Finn Sørensen, som får det sidste ord.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278