Medlemmer af 3F, HK eller andre LO-forbund må gerne have særlige rettigheder i overenskomsten, som medlemmer af Det Faglige Hus, Krifa eller andre af de gule foreninger går glip af.
Vil de ikke betale, må de acceptere, at de går glip af nogle af de tilkæmpede goder, som løn under sygdom.
Jan Guldmann, 3F
Det er med en Højesteretsdom i sidste uge slået fast hele vejen gennem det danske retssystem.
De fem Højesteretsdommere stadfæster Vestre Landsrets dom fra 2014. Den afgjorde, at to medlemmer af Fagforeningen Danmark (Det Faglige Hus) ikke var berettiget til en særligt høj ”sygeløn”, der var aftalt i overenskomsten mellem emballagevirksomheden DS Smith Packaging A/S og 3F. De to var i stedet henvist til sygedagpenge fra kommunen.
LO's næstformand Lizette Risgaard glæder sig over dommen. Hun mener, det er en selvfølge, at arbejdsmarkedets parter må aftale særlige fordele for medlemmerne af den overenskomstbærende fagforening.
Et valg
– Det betyder så også, at hvis man ikke ønsker at være en del af fællesskabet, herunder at betale kontingent til en rigtig fagforening, har det nogle konsekvenser. Det er jo et valg, man træffer. Et valg, hvor man så ikke kan være sikker på at få del i alle overenskomstens goder. Sådan er Den Danske Model, siger Lizette Risgaard.
For Jan Guldmann, formand for 3F Grafisk Randers, var afgørelsen helt som ventet.
– For hvorfor pokker skal de medlemmer, som gennem deres kontingent betaler gildet, ikke også have retten til at sikre sig egne fordele, spørger gruppeformanden.
Han opfordrer gratisterne til at komme ind i kampen, og ikke blot nyde godt af fordelene, men også betale til fællesskabet.
– Og vil de ikke det, må de dog acceptere, at de går glip af nogle af de tilkæmpede goder, som løn under sygdom, mener Jan Guldmann.
Store forskelle
Forskellen på sygeløn i 3F/HK's overenskomst - i det her tilfælde indenfor emballageindustrien - og sygedagpenge fra kommunen er markant.
Tjener man 155 kroner i timen og er syg i en uge, vil man som medlem 3F Grafisk fortsat modtage sin normale ugeløn på kroner 5.735. Til sammenligning vil et ikke-medlem modtage kroner 4.135.
Med andre ord en forskel på 1.600 kroner ved blot en uges sygdom.
– På fire uger løber forskellen op i 6.400, og er man uheldig at være syg i et helt år, så drejer det sig om en forskel på hele 83.200 kroner. Alle beløb skal så også tillægges arbejdsgiverbetalt arbejdsmarkedspension på otte procent, fritvalgsordning på 1,7 procent og andre tillæg, forklarer Jan Guldmann.
– Det viser, at det fortsat er en stor fordel at være medlem af 3F Grafisk eller en anden LO-fagforening, og Det Faglige Hus og Krifa lyver altså, når de påstår, at man ikke mister noget, hvis man flytter til dem, siger Jan Guldmann og tilføjer:
– Hvis de er i tvivl, kan de nu også spørge en Højesteretsdommer.
Forsikring mod ulykker
Emballage-overenskomsten indeholder også andre særrettigheder for medlemmerne af 3F/HK. Blandt andet en kollektiv fritidsulykkesforsikring, som ikke-medlemmer må kigge langt efter, hvis de bliver ramt af en ulykke.
En LO-overenskomst har også betydning ved barsel. En mand på 10 ugers barsel får næsten 20.000 kroner mere ved at være medlem af et af de to LO-forbund, og en kvinde, som tager 28 ugers barsel, får en gevinst på over 50.000 kroner.
Sagen, som nu er afgjort til fordel for LO-fagforeningerne, blev rejst af Det Faglige Hus med henvisning til, at der er faglig foreningsfrihed herhjemme. Det Faglige Hus mener, at overenskomsten stiller dens medlemmer dårligere end andre. Virksomhederne skal nemlig ifølge overenskomsten bidrage til Emballageindustriens Sociale Fond, uanset hvordan en ansat er organiseret.
Den netop afgjorte sag er ikke den første, der slår fast, at medlemmer af den faglige organisation, der har indgået overenskomst, har ret til særrettigheder i forhold til deres kolleger, der ikke er medlemmer.
DI tabte
I november 2012 tabte arbejdsgiverne i DI en sag ligeledes mod 3F og HK.
Arbejdsgiverne havde i henhold til Emballageoverenskomsten i årevis betalt til en social fond og en uddannelsesfond, hvorfra 3F’erne og HK’erne kan få løntilskud, når de går på barsel eller vælger at tage uddannelse. Arbejdsgiverne kan også få refusion fra fonden, når der er tale om medlemmer af de to forbund.
En faglig voldgift slog fast, at løntilskuddet kun gælder de ansatte, der er medlem af 3F eller HK. Også selv om arbejdsgiverne er forpligtet til at betale ind til fondene for samtlige ansatte på den pågældende arbejdsplads.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278