Den tidligere dommer Manuela Carmena, som var en frontfigur i den spanske protestbevægelse Indignados, blev lørdag taget i ed som ny borgmester i Madrid.
Dermed er det slut med 24 års konservativt styre i den spanske hovedstad.
Vi er i Madrids borgeres tjeneste. Vi vil regere ved at lytte. Vi ønsker, at de skal kalde os ved fornavn.
Manuela Carmena, borgmester
Hendes venstreorienterede alliance, Ahora Madrid, indgik en alliance med det socialdemokratiske Socialistparti, efter det regerende konservative parti oplevede massiv tilbagegang ved sidste måneds lokalvalg.
Manuela Carmena vil bekæmpe korruption, hæve skatten for erhvervslivet og stoppe privatiseringer af byens offentlige tjenester.
Hun vil kræve, at den katolske kirke begynder at betale ejendomsskat og sænke prisen på offentlig transport. Desuden vil hun udskifte de gadenavne, der er forbundet med Francos diktatur fra 1939-1975.
Selv vil hun skære sin kommende borgmesterløn ned til 45.000 euro (336.000 kroner) om året – under halvdelen af, hvad den er i dag.
Senere på dagen blev Ada Colau, der som aktivist har kæmpet imod, at spanierne blev sat på gaden under finanskrisen, indsat som borgmester i landets næststørste by, Barcelona for alliancen Barcelona Comú.
Hun sikrede sig posten med to tredjedeles flertal i det nye byråd. Barcelona Comú har en 30-punkts-plan for byen.
Blandt andet skal banker, der ejer boliger, som står tomme, tildeles bøder. Familier med lave indkomster skal have mere økonomisk støtte. Byrådsmedlemmer skal have mindre i løn, mens byen skal investere 50 milliarder euro i at skabe 2500 nye job.
Begge de to nyslåede borgmestre har opbakning fra Podemos-partiet, der opstod ud af Indignados-bevægelsen.
Indignados – som betyder "rasende" på spansk – opstod i Spanien, da konsekvenserne af finanskrisen begyndte at stå klar for spanierne i form af blandt andet store offentlige besparelser, drastisk stigende arbejdsløshed og et øget antal familier, der blev sat på gaden.
Også i provinsbyerne Valencia, Zaragoza, Cadiz, La Coruña og Barcelona har nye venstreorienterede borgmestre taget sæde – mange med tilknytning til Podemos, men også til andre sociale bevægelser og venstrefløjspartier.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278