25 Nov 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Briter skal inddrive told til Ukraine

Regeringen sælger ud

Briter skal inddrive told til Ukraine

Et privat firma fra Storbritannien skal sørge for at kradse told ind langs Ukraines vestgrænse mod Europa.

Grænseovergangen ved Mamalyha ind til Moldova.
FOTO: Wikipedia
1 af 1

Manden er slet ikke ukrainer. Han er brite og hedder David Richardson. Bopælen ligger i det idylliske Cambridge nord for London.

Det er at spytte det ukrainske folk i ansigtet. De nægtes atter retten til at være herre i eget hus.
Petro Simonenko

Alligevel skal hans private firma Crown Agents snart inddrive told langs Ukraines vestgrænse efter aftale med Ukraines regering.

"Europæiske normer"

Den 22. juli skrev Ukraines regering på sin hjemmeside, at det er besluttet at nedsætte en arbejdsgruppe til at overhænde administrationen af flere toldstationer i det vestlige Ukraine til et unavngivet britisk selskab, "der har "stor erfaring med at forvalte europæiske normer".

Toldstationer er i begyndelsen de følgende: Zakarpattia, Lviv, Volyn ved grænsen til Polen samt Chernivtsi ved grænsen til Rumænien. 

Premierminister Arsenij Jatsenjuk ville ikke oplyse navnet på den britiske virksomhed, men regeringsrepræsentanter har tidligere sagt, at der er tale om Crown Agents. Firmaet har allerede en kontrakt på at opbevare radioaktivt affald fra det forulykkede Tjernobyl-værk i Ukraine.

Arsenij Jatsenjuk indrømmede, at han dagen før havde haft et møde med ledelsen af det valgte selskab.

– Grænseområdet bør kontrolleres af en uafhængig og professionel virksomhed, og orden bør indføres i tolden her – især kampen mod smugling. Men også målet om at udvide toldindtægterne og øge den institutionelle kapacitet i toldvæsenet, sagde han.

Området er i de seneste mange år blevet ramt af omfattende smugleri.

"Udsalget til koloniherrerne"

Nyheden har straks fået lederen af Ukraines Kommunistiske Parti, Petro Simonenko, til at reagere.

– Beslutningen er en erkendelse af deres egen uduelighed og manglende evne til at overvinde smugling og korruption (...) det er en manifestation af den manglende evne til at styre staten, siger han på partiets hjemmeside.

Men endnu vigtigere er "udsalget til koloniherrerne".

– Det er at spytte det ukrainske folk i ansigtet. Det nægtes atter retten til at være herre i eget hus og bliver underkastet kolonialt slaveri, mener formanden for partiet, der denne sommer fik frataget retten til at stille op til valg i landet.

Men regeringen holder fast i den nye ordning, der skal træde i kraft snarest.

– Toldvæsnet er stadig korrupt efter årtier under sovjetisk styre. Desværre opfylder toldvæsnet ikke dets primære funktion – at indsamle indtægter. Det er ikke præget af gennemsigtighed og retfærdighed i fortoldningen. Det skal skal reformeres så hurtigt som muligt, siger premierministeren. 

Vil skabe arbejdsløshed

Den ukrainske økonom, Alexander Dudchak, mener, at toldstationer på udenlandske hænder giver god mening for regeringen.

Han refererer til, at Ukraines minister for økonomisk udvikling og handel, litaueren Aivars Abromavicius, tidligere har forklaret, at andre lande med succes har gennemført lignende ordninger med det samme selskab i blandt andet i Sydsudan, Albanien, Etiopien og Cayman-øerne.

"Men toldstationer på fremmede hænder med toldere til britiske lønninger vil skabe ledighed for ukrainere", skriver Alexander Dudchak på netstedet Eurasia Daily.

Premierminister Jatsenjuk ser dog ingen problemer.

– Firmaet kan træne ukrainske toldere og holde orden, siger han.

Petro Simonenko fra kommunistpartiet mener, at det er muligt at finde "hæderlige" ukrainske toldere.

– De er der absolut, men de er ikke benyttet. Regimet forhindrer ikke smugling, men opretter britisk toldvæsen af hensyn til et par herskende oligarkiske klaner og deres udenlandske støtter, siger han.

Tab af suverænitet

 Alexander Dudchak ser store, tungtvejende problemer i den kommende toldordning.

"Tab af suverænitet er blevet noget normalt for ukrainerne. I dag er mange af landets ministre udlændinge. Økonomien bliver styret af den internationale valutafond IMF, mens Ukraines hær bliver uddannet af amerikanerne. Indenrigsministeriet bliver reformeret af georgiere og ejendomme solgt til amerikanere og europæere", skriver han. 

Petro Simonenko kritiserer regeringen for at lade sig vælge på løfter om at beskytte nationale interesser og indenlandsk produktion.

– I virkeligheden har regimets fascistiske oligarker på et halvt år efter valget sat turbo på magtmisbrug, folkedrab og total privatisering af nationale rigdomme til gavn for udenlanske kapitalkræfter, siger han.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. aug. 2015 - 17:44   25. feb. 2022 - 10:50

Ukraine

Anders Fenger
Skribent
Sket i Ukraine
  • 21. november 2013: Ukraines præsident Viktor Janukovitj opgiver en EU-associeringsaftale. 
  • 22. februar 2014: Parlament og præsidentbolig stormes af fascistgruppen Højre Sektor. Parlamentet afsætter præsidenten.
  • 25. februar: Kup-regeringen udsender dekret om, at russisk ikke længere er et officielt sprog i Ukraine.
  • 28. februar: Politiske ledere i den russisktalende østlige del af landet det klart, at de ikke mener, at parlamentet i Kijev repræsenterer dem.
  • 16. marts 2014: Folkeafstemning på Krim medfører løsrivelse fra Ukraine.
  • 11. maj: Folkeafstemninger i de østukrainske regioner Lugansk og Donetsk betyder at over 90 procent stemmer for løsrivelse fra Ukraine.

Kilde: UKP, FN, RIA Novosti.