Ved det årlige topmøde i den såkaldte Shanghai Cooperation Organisation (SCO) besluttede de seks medlemslande at igangsætte en proces, som skal munde ud i optagelsen af Indien og Pakistan som ny medlemmer i organisationen.
De dage, hvor USA's dominans var uantastet, er ovre.
Mahdi Darius Nazemroaya, Global Research
Beslutningen er bemærkelsesværdig, blandt andet fordi det er første gang, at organisationen beslutter en udvidelse siden grundlæggelsen i 2001. Men først og fremmest fordi Indien og Pakistan er historiske arvefjender.
Antiterror
Det anspændte forhold mellem de to lande går tilbage til delingen af Indien, hvor de to stater, som tidligere var én britisk koloni, blev delt i to stater.
Et af stridspunkterne er grænseregionen Kashmir, hvor de to lande har kæmpet tre krige siden 1947. Indien og Pakistan er aldrig blevet enige om en grænsedragning. I stedet er der etableret en såkaldt "Line og Control", altså en de facto grænse.
Så sent som sidste år eskalerede situationen med skudvekslinger over grænsen, hvor adskillige civile mistede livet.
>> LÆS MERE: Skudvekslinger mellem Indien og Pakistan
Indien har ifølge magasinet The Diplomat sagt, at en dialog om fred ikke er mulig, før Pakistan griber ind overfor terrorgrupper, som med base i Pakistan gennemfører angreb i Indien.
Samtidig anklager Pakistan Indien for at støtte og finansiere terror i Pakistan. Ifølge The Diplomat har Pakistan planer om at tage sagen op i FN. Men nu skal de to lande altså til at samarbejde i SCO, der har som en af sine hovedprioriteter at samarbejde om terrorbekæmpelse.
"Mens SCO tilbyder nye muligheder for samarbejde mellem de nye medlemmer, er det sandsynligt, at Pakistan og Indiens uoverensstemmelser vil blive en byrde for organisationen", skriver The Diplomat.
Win-win
SCO bygger på forgænger-organisationen Shanghai Five, som blev grundlagt på kinesisk initiativ i 1996. Foruden Kina omfattede den Rusland, Kasakhstan, Kirgisistan og Tadsjikistan. Usbekistan trådte ind i samarbejdet ved SCO's grundlæggelse.
Et af hovedformålene med Shanghai Five var på fredelig vis at fastsætte grænserne i regionen efter Sovjetunionens opløsning. Men på trods af det tror Indiens tidligere ambassadør i Kasakhstan, Sverige og Letland, Ashok Sajjanhar ikke, at Indiens medlemsskab af SCO vil resultere i en løsning på grænsekonflikten med Pakistan.
Alligevel mener han, at det vil gavne Indien at blive en del af SCO, skriver han i et indlæg på netstedet The Quint. Organisationen har nemlig udvidet samarbejde gennem årene, så det i dag, udover antiterrorisme og deling af efterretninger, også omfatter områder som blandt andet handel, energi, vandressourcer og infrastruktur.
"Medlemskab vil gøre Indien i stand til at tage aktiv del i forhandlinger indenfor sikkerhed, forsvar, handel, energi, vand, infrastruktur med videre og sikre, at Indiens interesser beskyttes og fremmes", skriver han.
Særligt i forhold til Afghanistan mener Sajjanhar, at det vil være fordel for Indien er være med. SCO følger udviklingen i Afghanistan tæt, og landet har status af observatør i SCO.
"Indiens sikkerhed hænger uløseligt sammen med fred og stabilitet i Afghanistan", skriver han.
Silk World Order
Med den formentlig kommende optagelse af Indien og Pakistan som nye medlemmer af SCO vil organisationens medlemslande omfatte næsten halvdelen af verdens befolkning.
Sociologen Mahdi Darius Nazemroaya fra analyseinstituttet Global Research mener, at udvidelsen af SCO er et skridt i retning af etableringen af en ny multipolær verdensorden, hvor USA, med EU og Japan i ryggen, ikke længere er den altdominerende magt i verden.
Forsøget på at skubbe til den globale magtbalance føres an af Kina og Rusland og består af mange elementer.
Udover SCO nævner Nazemroaya BRIKS-sammenslutningen, den Eurasiske Økonomiske Union, Kinas nye "Silkevej" samt en række udviklingsbanker som alternativer til de amerikansk-dominerede Verdensbanken og IMF, ligesom alle de involverede lande er ved at erstatte dollaren som valuta i internationale handler.
Alle de nævnte institutioner og organisationer var repræsenteret ved det store topmøde i den russiske by Ufa i juli. "De dage, hvor USA's dominans var uantastet, er ovre", skriver Nazemroaya.
Han kalder den kommende verdensorden for "Silk World Order".
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278