Et nyt dagpengesystem må ikke koste ekstra penge, slog statsministeren fast i sin tale ved Folketingets åbning i dag.
– Jeg ønsker en aftale, som respekterer den ramme, den tidligere regering har sat. Det er min ambition, at vi kan samles om en løsning med bred opbakning, så der kan komme ro om reglerne, sagde Lars Løkke.
Skandalen skal stoppe, ikke fortsætte i en ny forklædning.
Dennis Kristensen, FOA
SR-regeringens lagde ved nedsættelse af Dagpengekommissionen op til, at ændringer af den udskældte dagpengereform ikke måtte koste flere penge.
Lars Løkke henviste også til, at uden dagpengereformen, efterlønsreformen og de andre reformer, VK-regeringen gennemførte, ville der i dag mangle 47 milliarder kroner om året i de offentlige kasser.
– Jeg mener, at dagpengereformen fra 2010 er grundlæggende rigtig. Men det betyder ikke, at systemet er perfekt, sagde statsministeren.
Kritik og tavshed
Der er altså lagt op til mindre justeringer af systemet, som skal betales af de arbejdsløse selv. Den melding falder ikke i god jord hos FOA-formand Dennis Kristensen.
– Det er jo et både fint og fromt politisk ønske, at statsministeren nu ønsker ro om dagpengene. Her er problemet kun, at det kommer der ikke, når han direkte siger, at rammen, som den tidligere regering satte, skal efterleves. Det var jo en decideret fejl, at der skulle ryge over 60.000 danskere ud af dagpengesystemet. Meningen er, at den skandale skal stoppe, ikke fortsætte i en ny forklædning, siger Dennis Kristensen.
Modsat roser FTF-formand Bente Sorgenfrey statsministeren for at gå efter et bredt forlig på dagpengeområdet.
– Det er helt afgørende, at vi får et bedre dagpengesystem, der har et bredt flertal bag sig, så vi kan få skabt ro på det område, siger Bente Sorgenfrey uden at komme ind på spørgsmålet om den økonomiske ramme.
LO-formand Harald Børsting nævner slet ikke dagpengene i sin kommentar til statsministerens åbningstale.
Både Bente Sorgenfrey og Harald Børsting er med i Dagpangekommissionen, der kommer med sit udspil den 19. oktober.
Derefter skal der være forhandlinger mellem de politiske partier om en dagpengeløsning. Når det er overstået vil regeringen indkalde fagtoppen og arbejdsgiverorgansationerne til trepartsdrøftelser, oplyste Lars Løkke i sin tale.
Trepartsdrøftelser
– Hvordan kan der skabes flere private job? Hvordan kan vores unge få en praktikplads? Og hvordan får virksomhederne de medarbejdere, de har brug for? Det er noget af det, vi skal drøfte, sagde Lars Løkke.
Både LO, FTF og FOA udtrykke tilfredshed med, at der kommer trepartsdrøftelser, selvom de savner nogle emner i Lars Løkkes opremsning.
– Vi kommer ikke udenom at tale om indsatsen mod social dumping, selv om statsministeren ikke kom ind på det i sin åbningstale, siger Harald Børsting.
Både LO og FTF kritiserer i øvrigt regeringen for at skære ned på arbejdsmiljøindsatsen. Forslaget til finanslov betyder, at der frem til 2017 vil blive fyret omkring 140 ansatte i Arbejdstilsynet – det svarer til en nedskæring på 20 procent.
– Lars Løkke har en helt blind vinkel på arbejdsmiljøet. Han vil have flere i arbejde, men er ligeglad med, at hver tiende lider af alvorlig stress, og at det har store omkostninger både for den enkelte og samfundet. Det er godt med flere job, men det er mindst lige så vigtigt, at danskerne kan tåle de job, siger Bente Sorgenfrey.
FTF har fået lavet en helt ny undersøgelse over forekomsten af stress blandt lærere, sygeplejersker, bankansatte og andre på FTF's område. Den viser, at hver tiende nu er ramt af alvorlig stress.
Folketingets medlemmer diskuterer åbningstalen på torsdag.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278