Når omkring 200 tillidsfolk og fagligt aktive mødes på Arbejdermuseet i København på tirsdag, er det ikke for at se på udstilling.
Politikerne siger, at det er incitamentet til at finde job, der mangler, men konsekvenserne af dagpengereformen viser noget helt andet.
Hanne Lykke Jespersen, Prosa
Tillidsfolkene har meldt sig til det landsdækkende faglige topmøde for at diskutere Dagpengekommissionens anbefalinger til et nyt dagpengesystem, som præsenteres dagen før.
– Men nok så vigtigt også for at diskutere, hvad der så skal ske. Vi sætter folk sammen regionsvis, så de kan diskutere, hvad man vil og kan gøre for presse politikerne til en bedre dagpengeløsning, siger Ole Nors Nielsen på vegne af Dagpengeforalle.dk, der står bag mødet den 20. oktober.
Han mener, at der efterhånden er sluppet så meget ud om, hvad Dagpengekommissionen kommer med, at han tør konkludere, at det ikke bliver den, der kommer med forslag til et mere trygt dagpengesystem.
Der mangler job
– Det afgør de politiske forhandlinger, og derfor er protester og faglige aktiviteter ekstra vigtige. Vi må forlange, at man stopper med at mistænkeliggøre de arbejdsløse og beskylde dem for at være dovne, når det er job, der mangler, lyder det fra Ole Nors Nielsen, der er næstformand i 3F Aalborgs transportgruppe.
3F Aalborg står sammen med en lang stribe andre 3F-afdelinger som medarrangør/anbefaler af topmødet. Og man kan stadig nå både at skrive sig på den liste og at tilmelde sig som deltager, fortæller Hanne Lykke Jespersen.
– Siden de senest lækkede anbefalinger er det for alvor strømmet ind med tilmeldinger. I onsdags rundede vi 100 deltagere, torsdag var vi oppe på 150 og fredag nåede vi 200. De kommer fra hele landet og fra vidt forskellige fagforeninger, siger it-forbundet Prosas næstformand til Arbejderen.
Flere penge
Dagpengeforalle-initiativet slår på, at det er helt afgørende, at et nyt dagpengesystem får tilført flere penge. Der er brug for et dagpengesystem, der igen bliver attraktivt, og som kan spænde det sikkerhedsnet ud under arbejdsløse, som blev revet væk med dagpengereformen.
– Politikerne siger, at det er incitamentet til at finde job, der mangler, men konsekvenserne af dagpengereformen viser noget helt andet, mener Hanne Lykke Jespersen og fortsætter:
– Over halvdelen af de 60.000 arbejdsløse, som er faldet ud af systemet, er henvist til kontanthjælp eller andre offentlige ydelser, og vi kan se, at 12 procent ikke har noget at leve af. Så måske er det jobbene, der mangler.
Fagbevægelsens krav
Dagpengeforalle.dk ruller ikke nye krav frem i forbindelse med det faglige møde i næste uge, men fastholder de krav, som fagbevægelsen har slået på i debatten om et trygt dagpengesystem.
De krav handler om en lettere og mere fleksibel genoptjening af dagpenge - timer i løntilskudsjob og virksomhedspraktik skal tælle med til genoptjeningen. Ingen grupper af arbejdsløse skal betale for forringelser for andre - apropos Dagpengekommissionens forslag om at dimittender/nyuddanede skal have karensdage og lavere ydelser.
Endelig kræver Dagpengeforalle-initiativet, at reglerne for at modtage supplerende dagpenge skal forbedres, dagpengesatsen skal forhøjes, og det skal være antallet af arbejdstimer, der afgør, om man kan få dagpenge og ikke lønnens størrelse. Nu skal aktiviteter sætte handling bag ordene.
Tilmelding til mødet sker på dagpengeforalle.dk.
Vil din fagforening eller klub være medarrangør/anbefaler - kontakt Hanne Lykke Jespersen på tlf. 2888 1247 eller mail HLJ@prosa.dk.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278