Seksuelle overgreb, fysisk afstraffelse, manglende løn, overarbejde, sult og ingen lægebehandling. Det er hverdag for tusindvis af migrantarbejdere i Forenede Arabiske Emirater, som også får deres pas konfiskeret af arbejdersgiveren.
De nordiske bygge- og træarbejderforbund protesterer imod, at et land, hvor migrantarbejdere lever under slavelignende forhold, skal være vært for Worldsskills 2017.
Alligevel er Abu Dahbi i Forenede Arabiske Emirater blevet udpeget til at være værtsland for Worldskills International i 2017. Worldskills er så at sige verdensmesterskabet for unge på erhvervsfaglig uddannelse, som dyster mod hinanden i deres fag.
At mesterskabet bliver afholdt i Forenede Arabiske Emirater vækker både undren og vrede i faglige kredse. Landet er som de øvrige lande omkring Den Persiske Golf berygtet for at krænke menneskerettigheder og faglige rettigheder.
De nordiske bygge- og træarbejderforbund protesterer imod, at et land, hvor migrantarbejdere lever under slavelignende forhold, skal være vært for Worldsskills 2017, fortæller Gunde Odgaard, der er sekretariatsleder i BAT-kartellet, som omfatter 3F, Malerforbundet, Blik- og Rørarbejderforbundet, Dansk El-Forbund, Dansk Metal, HK/Privat og Teknisk Landsforbund.
BAT-kartellet har sammen med de øvrige nordiske bygge- og træarbejderforbund vedtaget en udtalelse, hvor de kræver, at arbejdsforholdene i Forenede Arabiske Emirater forbedres eller at Worldskills 2017 bliver flyttet.
"For os er det åbenlyst, at Worldskills International ikke har undersøgt situationen for de millioner af migrantarbejdere, som i dag arbejder i landet og i regionen, hvor mange af landene har vedtaget love om det såkaldte kafala-system", skriver Nordisk Bygge- og Træarbejderforbund, som betegner kafala-systemet som vor tids "moderne slaveri".
Migrantarbejdere "fratages deres pas, trues, krænkes og mange forulykkes i dette skånselsløse system. Det her kan ikke fortsætte, det må slutte", skriver de nordiske forbund.
De kræver, at Worldskills International, som arrangerer VM for elever og lærlinge hvert andet år, indarbejder grundlæggende menneske- og faglige rettigheder i deres regler, at værtslande for Worldskills skal overholde dem. Det gælder blandt andet konventioner, som FN's arbejdsorganisation ILO har vedtaget, andre af FN's konventioner om menneskerettigheder.
Desuden kræver de nordiske forbund, at Worldskills International lægger pres på Forende Arabiske Emirater for at få landet til at ratificere ILO's grundlæggende konventioner før Worldskills 2017 og begynde arbejdet med at afskaffe kafala-systemet. I modsat fald må mesterskaberne flyttes.
Ifølge FN arbejdede 7,8 millioner migrantarbejdere i Forende Arebiske Emirater i 2013 ud af en befolkning på 9,2 millioner. Hovedparten af dem kommer fra Asien, Mellemøsten og Afrika. Migrantarbejdere udgør omkring 80 procent af landets arbejdsstyrke i den private sektor.
Det er forbudt at organisere sig i fagforening, strejker er forbudt, og der er ingen fastsat mindsteløn i landet, selvom landets statsborgere har en af verdens højeste gennemsnitsindtægt, skriver det norske dagblad Klassekampen.
Worldskills Denmark er den danske afdeling af Worldskills International, som blandt andet sponsoreres af LO. Den danske afdeling arrangerer blandt andet de årlige danmarksmesterskaber for erhvervsuddannelser.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278