15 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Vil ikke lægge stemmer til dagpenge-forringelser

Enhedslisten afviser:

Vil ikke lægge stemmer til dagpenge-forringelser

Selv ikke en dagpengereform, som lever op til fagtoppens krav om at få tilført 600 millioner kroner udefra, kan regne med Enhedslistens stemmer.

Det er ikke vores opgave som socialister, at medvirke til at forringe vilkårene for den arbejdende befolkning, mener Finn Sørensen.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Dagpengekommissionens reformforslag kan ikke regne med Enhedslistens 14 folketingsstemmer. Heller ikke selvom LO- og FTF-toppens krav om 600 ekstra millioner til dagpengesystemet kommer igennem.

Det er som at skyde sig selv i foden med et dobbeltløbet oversavet haglgevær.
Finn Sørensen, Enhedslisten

– Det er ikke vores opgave som socialister at medvirke til at forringe vilkårene for den arbejdende befolkning. Og hvis de andre partier, der kalder sig socialistiske, fulgte den samme ledetråd, så så tingene meget bedre ud i Danmark, siger Enhedslistens beskæftigelsesordfører, Finn Sørensen, til Arbejderen.

Han hæfter sig ved, at de arbejdsløse i forslaget er udset til selv at betale for, hvad han betegner som mindre forbedringer af dagpengesystemet.

– Der er nogle forbedringer i det, men de står ikke mål med de nuværende problemer eller leverer noget svar til de mange tusinde, der har mistet deres dagpengeret, og de mange tusinde der også kommer til at gøre det fremover, siger han.

>> LÆS OGSÅ: Op mod 10.000 vil fortsat miste retten til dagpenge hvert år

Et hovedsigte med forslaget er ifølge kommissionen, at gøre dagpengesystemet mere fleksibelt, så de arbejdsløse tilskyndes til at tage lavtlønnede småjob, som i dag kan være sværre at besætte med dansk arbejdskraft, eksempelvis ved at forbrug af dagpenge opgøres i timer istedet for uger, og at der ikke foretages en ny beregning af satsen på baggrund af kortvarig lav løn.

Otte eller tre dage

Dagpengekommisionens forslag, som blev fremlagt på et pressemøde mandag eftermiddag, indeholder ingen grundlæggende ændringer ved det to-årige dagpengesystem, som er en konsekvens af VKO-regeringens reform fra 2010.

Kommissionen foreslår hverken dagpengeperioden ført tilbage til fire år eller en halvering af genoptjeningskravet. Heller ikke det faglige baglands krav om, at virksomhedspraktik, jobrotation og løntilskud skal kunne bruges til genoptjeningen, er en del af udspillet.

Kommissionen lægger istedet op til nogle justeringer i genoptjeningsmulighederne. Justeringer som i forslaget finansieres ved indførelse af et antal årlige dagpengefrie dage - de såkaldte karensdage.

Præcis hvor mange dage, arbejdsløse fremover skal gå uden dagpenge for at betale reformen, er kommissionen uenig om. Et flertal vil indfører otte årlige karensdage, mens toppen i de faglige hovedorganisationer LO og FTF vil gå med til tre, hvilket efterlader en ubetalt regning på 600 millioner kroner. Penge regeringen må finde andre steder.

I Enhedslisten mener man dog, at uanset om der er tale om tre eller otte dagpengefri dage, tegner forslaget i sin helhed billedet af et dagpengesystem, som bliver mindre solidarisk end før VKO-regeringens reform.

Et skud i foden

Finn Sørensen mener at fagbevægelsen skyder sig selv i foden ved at gå med på forslagets præmisser.

– Jeg forstår ikke, at fagbevægelsen kan medvirke til det her. Et godt dagpengesystem er ikke bare godt for samfundet, giver stabilitet på arbejdsmarkedet og tryghed for lønmodtagerne, når de bliver arbejdsløse. Det er sandelig også godt for fagbevægelsen, fordi jo svagere folk står, når de er arbejdsløse, jo svagere står fagbevægelsen i kampen for gode løn og arbejdsvilkår. Derfor er det som at skyde sig selv i foden med et dobbeltløbet oversavet haglgevær, at fagbevægelsen selv er med til at forringe vilkårene for de arbejdsløse, siger beskæftigelsesordføreren.

Med Enhedslistens udmelding er det dog ikke udelukket, at Dagpengekommissionens forslag - med LO og FTF's indvendinger - kan blive politisk virkelighed. Både SF, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti har erklæret sig villige til at finde 600 millioner kroner til et nyt dagpengesystem.

Selvom Enhedslisten ikke vil stemme for det samlede foreslag, vil Finn Sørensen ikke udelukke, at partiet kan stemme for enkelte dele af reformforslaget.

– Hvis de forbedringer, forslaget indeholder, bliver fremlagt enkeltvis, så stemmer vi selvfølgelig for dem. Men en samlet pakke, hvor de ledige selv kommer til at betale en del af regningen, det stemmer vi ikke for.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


21. okt. 2015 - 18:16   22. okt. 2015 - 13:22

Dagpenge

as@arbejderen.dk
Dagpengeslagsmål

Siden VKO-regeringens reform trådte i kraft i 2013 har 60.000 mennesker mistet retten til dagpenge.

Det har skabt massive krav om at ændre systemet, så færre falder ud.

Med dette for øje nedsatte SR-regeringen i 2014 Dagpengekommissionen som skulle komme med forslag til en ny reform.

Den 19. oktober fremlagde kommissionen sine forslag som ifølge egne beregninger årligt vil fratage 6.700 arbejdsløse retten til dagpenge (inden for et interval på 4.000-9.400)