14 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

- Ingen skal kunne komme uden om LO

Favorit til formandsposten

- Ingen skal kunne komme uden om LO

Lizette Risgaard er parat til at stille sig i spidsen for et mere synligt LO. Men hun er samtidig meget bevidst om, at hun ikke skal være så meget i front, at hun ikke kan få øje på baglandet, når hun vender sig om.

Lizette Risgaard er vokset op i et arbejderhjem på Nørrebro i København. Hendes mor var rengøringsassistent og faderen var jord- og betonarbejder.
FOTO: Andrea Sigaard
1 af 1

På tirsdag kan LO få sin første kvindelige formand. Nuværende næstformand Lizette Risgaard står som favorit til at vinde kampvalget om formandsposten på LO-kongressen, der starter søndag i Aalborg.

Med Lizette Risgaard i spidsen vil vi se et mere tilgængeligt og synligt LO med klare holdninger.

Folk vil gerne kæmpe for deres rettigheder. Det så vi omkring Ryanair.

– Vi skal være mere proaktive og på forkant, så vi kan sætte dagsorden og komme med forslag til løsninger på aktuelle udfordringer, siger Lizette Risgaard.

– Ingen skal kunne komme udenom LO. Politikere, arbejdsgivere, medier og andre skal have det sådan, at de er nødt til at ringe til LO for at høre vores mening om en sag.

Lizette Risgaard mener, at noget af det vigtigste, hun vil kunne bidrage med, hvis hun bliver valgt som ny formand, er evnen til at samle og skabe resultater, være i tæt samklang med baglandet og engagere og involvere medlemmer, forbund, fagforeninger og LO-sektioner.

Faglig aktivisme

Udsigten til en ny LO-formand, der står for en mere åben og offensiv kurs, vækker optimisme mange steder i fagbevægelsen.

Mange håber, at LO med Lizette Risgaard som formand vil udvikle sig i en mere aktivistisk retning. Det var for eksempel hende, der tegnede LO i den succesfulde faglige kamp mod Ryanair tidligere på året. 

Hun fremhæver selv Ryanair som et godt eksempel på, hvordan et samarbejde mellem de forskellige lag i det faglige system kan være med til at sikre en slagkraftig kamp og give konkrete resultater. 

Vi skal være tydelige på, hvornår vi kæmper bag kulissen, og hvornår vi kalder til kamp på gaden.

– Det afgørende her var, at det var en kamp der voksede op nedefra. Folk syntes simpelthen, at nok var nok. Og så stod vi sammen, flypersonalets fagforening FPU, Serviceforbundet, ja alle dele af fagbevægelsen og LO. Og medlemsaktivismen var kæmpestor, både blandt dem, der var direkte involverede, og blandt medlemmer fra helt andre brancher. Det betød, at vi kunne sætte handling bag ordene. En afgørende faktor var den supergode organisering i lufthavnen, viljen til sympatikonflikt i andre forbund, og at kollegaerne i Billund også gik med, understreger Lizette Risgaard.

Hun mener, at sagen om Ryanair viser, at medlemmerne i fagbevægelsen er parat til at kæmpe for lønmodtagernes rettigheder. 

– Den der urkraft omkring engagement og aktivisme ligger i os. Den skal vi bruge, når det virkelig gælder, erklærer Lizette Risgaard, der ikke tøver med at kalde fagbevægelsen for en kamporganisation. 

– Vi skal være tydelige på, hvornår vi kæmper bag kulissen, og hvornår vi kalder til kamp på gaden. Det sidste skal ikke misbruges. Det vil nogen nok sige, vi heller ikke har gjort, siger hun med et smil.

Står det til Lizette Risgaard, skal LO fremover være mere tydelig omkring, hvor de virkelig store spørgsmål er, og så involvere og engagere medlemmerne – samle kræfterne. 

– Vi skal også være bedre til at sikre vores bredere appel og samle hele den danske befolkning om lønmodtagernes dagsorden, siger hun.

Fra arbejderhjem på Nørrebro

Lizette Risgaard er så at sige opdraget til at være fagligt aktiv. Hun voksede op i et arbejderhjem på Nørrebro i København. Mor var rengøringsassistent og far var jord- og betonarbejder.

Da hun var 10 år, blev forældrene skilt og hun blev alene med sin mor, der senere fik arbejde som ufaglært kontorassistent og blev tillidskvinde for sine kollegaer.

– Jeg lærte min mors hårde arbejdsliv at kende, mødte hendes kollegaer og hørte om, hvor dårligt de blev behandlet. Og jeg fik alle historierne om, hvad der var retfærdigt og uretfærdigt, og hvordan man slås for hinanden og ikke mod hinanden.

Den unge Lizette blev allerede på handelsskolen fagligt aktiv i HK Ungdom. Hun gjorde rent om morgenen og fik sin uddannelse som kontorassistent i Husligt Arbejderforbund.

Derefter arbejdede Lizette Risgaard som kontorfunktionær i en række forskellige fagforeninger og arbejdsløshedskasser. I Snedker- og Tømrerforbundet var hun tillidsrepræsentant for HK’erne i otte år og samtidigt bestyrelsesmedlem i sin fagforening HK. Hun var også en årrække brancheklubformand for alle de organisationsansatte i København.

I 2000 blev hun valgt som formand for HK Afd.8, som det hed dengang. Siden fusionerede afdeling 8 og 12 og blev til HK Service.

Kontakt til baglandet

I 2007 blev Lizette Risgaard næstformand i LO. Det er helt usædvanligt, at en lokal fagforeningsformand ryger til tops i LO. Men hun var også næstformand i LO Storkøbenhavn, og den tværfaglige fagbevægelse pegede på hende.

På den måde har hun sine rødder solidt plantet i det faglige græsrodsarbejde. Og hun lægger stor vægt på at bevare kontakten til sit faglige bagland.

Det er så vigtigt, at vi diskuterer med baglandet, om hvilken retning vi skal gå.

– Det er så vigtigt, at vi diskuterer med baglandet, om hvilken retning vi skal gå. Jeg har da et kvalificeret bud på mange emner, men det skader aldrig at vide, hvad udfordringerne er derude i forreste række. Jeg vil gerne inddrage og involvere, så kursen kan sættes rigtigt.

Lizette Risgaard har været organiseret socialdemokrat, siden hun var i starten af 20'erne, men er kendt for at kunne samarbejde med fagforeningsfolk og politikere af alle mulige forskellige observanser.

Det er de helt grundlæggende værdier som lighed, frihed og solidaritet, der driver Lizette Risgaard, og hun samarbejder gerne med alle, der kæmper for de samme værdier. Hun har også anbefalet Arbejderen. Ikke fordi hun er enig i alt, hvad avisen skriver, men fordi hun mener, at der er brug for en avis som Arbejderen.

Mange udfordringer

Fagbevægelsen står overfor store udfordringer i den aktuelle situation, hvor løn, arbejdsforhold og velfærd er under konstant pres.

– De centrale opgaver for fagbevægelsen i dag er, at få tegnet overenskomster, sikret organisering af arbejderne, bekæmpe social dumping, og i det hele taget fastholde den danske model i en tid, hvor atypiske ansættelser bliver stadig mere udbredt, siger Lizette Risgaard. 

Hun understreger, at ordnede forhold på arbejdsmarkedet er afgørende for at sikre et velfærdssamfund, som alle er parat til at betale til over skatten og er dybt bekymret over de konstante nedskæringer og skattelettelser. 

– Skattelettelser er den forkerte vej at gå og topskattelettelser er helt hen i skoven. Vi har ikke råd til det. Pengene skal bruges på velfærd, erklærer Lizette Risgaard.

I forhold til de planlagte ændringer af dagpengesystemet er Lizette Risgaard ikke begejstret for, at de arbejdsløse er udset til at skulle betale en stor del af forbedringerne. Men nogen gange er man nødt til at indgå kompromisser, for at undgå endnu værre løsninger, selvom det gør ondt, mener hun.

– Det er principilet helt forkert, at arbejdsløse kollegaer skal betale regningen. Problemet er skabt på Christiansborg og burde løses der, siger hun. 

Mens fagbevægelsen i andre EU-lande er blevet stadig mere kritisk i takt med, at EU blander sig mere og mere i arbejdsmarkeds- og socialpolitikken, har LO fastholdt en meget positiv holdning overfor EU.

Lizette Risgaard erkender, at der er behov for, at fagbevægelsen diskuterer EU, men er samtidig overbevist om, at det kan lade sig gøre at ændre EU indefra.

– Jeg kommer ikke til at tale for, at vi melder os ud af EU. I stedet skal vi arbejde for et lønmodtagernes EU, erklærer formandskandidaten, inden hun trækker i den røde frakke og skynder sig afsted til den næste aftale.

Valget er på tirsdag, LO-kongressens sidste dag. Den anden kandidat til formandsvalget er Flemming Vinther, der er formand for Hærens Konstabel- og Korporalforening. 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


24. okt. 2015 - 11:58   24. okt. 2015 - 15:43

Interview

ur@arbejderen.dk
Rød bog: Lizette Risgaard
  • 55 år.
  • Næstformand for LO siden 2007. Medlem af LO’s daglige ledelse og hovedbestyrelse. Har i sin tid som næstformand taget en masteruddannelse.
  • Sidder i en lang række bestyrelser, råd og udvalg. Blandt andet i ATP og Lønmodtagernes Dyrtidsfond, ALKA Forsikring, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Arbejdsmiljørådet og Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.
  • Formand for HK Service København og næstformand for LO Storkøbenhavn fra 2000-2007.
  • Var inden da ansat som kontorfunktionær i en række forskellige fagforeninger, hvor hun flere steder havde tillidsposter.
  • Medlem af Socialdemokraterne gennem mere end 30 år.
  • Har to sønner på 17 og 23 år. Bor i Rødovre sammen med den yngste. Ægtemanden gennem mere end 20 år døde for få år siden af kræft.