I lørdags var det præcis to år siden, at demonstranter indtog den vinterkolde Majdan-plads i Ukraines hovedstad Kiev med blå-gule EU-flag.
Dengang var der adskillige bannere og plakater vendt mod den udbredte korruption og oligarkernes magt – de stenriges hærgen i Ukraine.
Siden Majdan-begivenhederne i 2013-14 har oligarkerne fastholdt og uddybet deres magt.
Andrew Cockburn, Harper's Magazine
Præsident Viktor Janukovitj blev efterfølgende afsat ved et statskup den 20.-21. februar 2014 af det ukrainske parlament og fascistgruppen Højresektors bevæbnede grupper efter, at mindst 88 mennesker var blevet dræbt efter uro ved Maidan-pladsen i Kiev.
Stadig korruption
Hvordan er det så gået med korruptionen og oligarkernes magt på de to år?
"Siden Majdan-begivenhederne i 2013-14 har oligarkerne fastholdt og uddybet deres magt", skriver den irsk-amerikanske journalist og forfatter Andrew Cockburn i det USA-baserede månedsmagasin Harper's Magazine.
Ukraine lå ifølge tal fra Transparency International Corruption Perceptions Index sidste år på plads nummer 144 ud af 175 lande i forhold til korruptionens omfang.
Ukraine slås i dag med afrikanske lande som Uganda og Comorerne om at være mest korrupt og er blot gået to pladser frem på to år.
Selv den tyske kansler Angela Merkel er bekymret for den stadige korruption. Tysklands handel med Ukraine ligger årligt på seks milliarder dollars.
– Oligarkernes dominerende rolle skal ned, folk har brug for gennemsigtighed, korruptionen skal bekæmpes, sagde Merkel ifølge Kiev Post i oktober.
Penge i skattely
En måned tidligere illustrerede en af Ukraines største oligarker, Igor Kolomoisky, selve problemets kerne meget tydeligt.
Det tyske dagblad Deutsche Wirtschafts Nachrichten kunne i september skrive, at Kolomoisky har stjålet 1,8 milliarder dollars fra det lånebeløb på 3,2 milliarder dollars, som Ukraine i april modtog fra den internationale valutafond IMF til at stabilisere landets banker.
Pengene var simpelthen kanaliseret ud af Ukraine til et skattely i PrivatBanks afdeling på Cypern. Igor Kolomoisky ejer selv banken, der en den største i Ukraine.
Sagen bliver nu undersøgt af myndighederne i både Ukraine og USA.
Kolomoyskyi er den anden- eller tredjerigeste person i Ukraine efter oligarkerne Rinat Akhmetov og Viktor Pinchuk.
I marts blev Kolomoyskyi imidlertid fjernet som guvernør i regionen Dnipropetrovsk efter uenighed med Ukraines præsident Petro Porosjenko. Præsidenten er selv oligark og ejer af chokoladekoncernen Rochen.
Kolomoyskyis brøde var ifølge Financial Times, at han havde sendt bevæbnede vagter ind for at beskytte landets største olie- og naturgas-selskab Ukrnafta, som staten havde 49 procent og Kolomoyskyi 42 procent af aktierne i.
Kolomoyskyi har siden 2014 oprettet fire private, bevæbnede bataljoner, blandt andet den nazistiske Azov-bataljon med deltagelse af frivillige nazister fra hele Europa til primært at bekæmpe russisktalende ukrainere i sydøst-Ukraine.
Bestrikkelse og trusler
Ifølge Matthew Rojansky, Ukraine-ekspert og direktør i den USA-baserede tænketank Woodrow Wilson Center for International Scholars, er oligarkernes magt voldsom i Ukraine på alle planer.
Især ved det seneste lokalvalg i oktober, hvor oligarker støttede egne kandidater:
– Der er virksomheder i Ukraine – med både hovedsæde og visitkort – der specialiserer sig i forretninger, der indebærer alt fra forfalskning af dokumenter til bestikkelse af embedsmænd og dommere samt trusler fra bevæbnede fyre, fortæller han Andrew Cockburn fra Harper's Magazine.
Omvendt mener Ukraines økonomiminister, lithaueren Aivaras Abromavicius, at problemet er overdrevet, og at regeringen under den liberal-konservative premierminister Arsenij Jatsenjuk fører en "velfungerende anti-korruptions-kampagne".
– Oligarkernes indflydelse på parlamentet er allerede faldet til et lavere niveau end på noget tidspunkt siden Ukraines uafhængighed i 1991, siger han til netportalen EUobserver.com.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278