3F Skagerak mener, at chefen for Jobcenter Hjørring Michael Duus Nielsen spiller en uheldig dobbeltrolle i en sag, der handler om misbrug af gratis arbejdskraft.
Jobcenterchefen er også formand for bestyrelsen ved Hjørring Private Realskole (HPR), der siden november måned sidste år har fået nedbrydningsarbejdet i en tilkøbt ejendom på Vendiavej udført af kontanthjælpsmodtagere - henvist fra jobcentret.
Vi har så hørt, at det havde forholdt sig helt anderledes, hvis der havde arbejdet nogen på pladsen.
Frank Tronborg, 3F Skagerak
– Samlet har fire personer været hyret som pedelmedhjælpere på skolen. Ingen af de fire, der er blevet sat til at udføre farligt nedbrydningsarbejde, har erfaring med den slags. De har fået udleveret sikkerhedssko, støvmaske, et brækjern og en kost og så ellers fået besked om at gå i gang uden nogen yderligere instruktion, siger en forarget 3F formand Frank Tronberg til Arbejderen.
Fagforeningen kendte intet til de kritisable forhold, før den blev ringet op af en arbejdsgiver, der havde været på stedet. Han gør opmærksom på, at "det er livsfarligt, det der foregår", fortæller Tronborg.
3F aflægger besøg på adressen og får bekræftet, at arbejdsforhold og sikkerhed er under al kritik. Lokalerne er fyldt med støv, og trapper og huller i dæksplader er ikke tilstrækkeligt afmærket. Fagforeningen henvender sig straks til Arbejdstilsynet og informerer samtidig det politiske system i kommunen, inklusiv borgmester Arne Boelt (S).
Da 3F graver videre i sagen, opdager den personsammenfaldet.
– Ud over at vi finder det uacceptabelt, at kontanthjælpsmodtagere udfører farligt nedbrydningsarbejde, så er det da lidt pudsigt, at skolens bestyrelsesformand også er chef for Jobcenter Hjørring, der leverer den gratis arbejdskraft til en privat institution, mener Frank Tronborg.
Afviser dobbeltrolle
På foranledning af 3F's anklager har Hjørring Kommune sat en intern hasteundersøgelse i værk. Den endelige rapport ligger senere på ugen. Men påstanden om, at Michael Duus Nielsen skulle have haft en dobbeltrolle, bliver allerede nu afvist af Leif Johannes Jensen, Økonomi- og Arbejdsmarkedsdirektør ved Hjørring Kommune.
"Michael Duus Nielsen har ikke været involveret i hverken indgåelse eller opfølgning på nogen af de indgåede praktikaftaler - hverken som aftalepart på den ene eller anden side af bordet. Disse aftaler indgås direkte mellem virksomhedskonsulent og skoleleder og serviceleder på HPR," skriver direktøren i en mail til Arbejderen.
Han forklarer, at Jobcenter Hjørring har tilknyttet 17 virksomhedskonsulenter, der etablerer rundt regnet 3000 forløb om jobrotation, løntilskud og virksomhedspraktik med lokale virksomheder hvert år. Derfor ville det "være usædvanligt og påkalde sig opmærksomhed", hvis Michael Duus som chef blander sig i et konkret forløb.
Også privatskolens leder Klaus Lundsgaard afviser, at bestyrelsesformanden har haft kendskab til kontanthjælpsmodtagernes ansættelse.
Leif Johannes Jensen præciserer, at der således ikke er grundlag for den rejste kritik af Michael Duus Nielsens "eventuelle dobbeltrolle i de pågældende sager. Havde der været en dobbeltrolle ville det selvfølgelig have været problematisk."
Lettere nedrivning
– Jeg har nu alligevel svært ved at forestille mig, at en bestyrelsesformand ikke har vidst noget som helst om, hvordan nedbrydningsarbejdet på skolen skulle foregå, bemærker Frank Tronborg.
Klaus Lundsgaard afviser ligeledes, at arbejdet, som påstået af 3F, har været farligt. De arbejdsløse har udført lettere nedrivning af indvendigt inventar og lette vægge i bygningen, skriver han på hjemmesiden.
Her henviser han endvidere til en rapport fra firmaet Arbejdsmiljøeksperten, der har gennemgået bygningen med henblik på arbejdsmiljø og -sikkerhed. En konsulent konkluderer, at bygningen ikke indebærer "umiddelbare alvorlige risici for de ansatte”.
– Der har vi så hørt, at det havde forholdt sig helt anderledes, hvis der havde arbejdet nogen på pladsen. Men det gjorde der ikke, forklarer Frank Tronborg.
3F-formanden fastholder, at forholdene var farlige, og henviser til de billeder fra pladsbesøget i sidste uge, som 3F Skagerak har lagt ud på facebook.
Samtidig håber Tronborg, at sagen kan være med til at sætte fokus på det urimelige i, at kontanthjælpsmodtagere bliver henvist til at lave arbejde, som ikke koster arbejdsgiveren en krone, og som i stedet burde udføres af faglærte folk i ordinære stillinger.
3F synes stadig, der er noget uldent ved sagen, og afventer nu den endelige rapport. Viser det sig, at jobcenterchefen har været mere direkte involveret, så bør det få konsekvenser, slutter Frank Tronborg.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278