18 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Fyrede kranførere stævner borgmester og byrådsmedlem

Sms-sagen fortsætter i Aarhus

Fyrede kranførere stævner borgmester og byrådsmedlem

På et byrådsmøde i Aarhus påstod borgmester Jacob Bundsgaard og byrådsmedlem Gert Bjerregaard, at tre navngivne kranførere havde udøver mobning mod deres kollegaer på havnen.

Den aarhusianske borgmester Jacob Bundsgaard (S) er blevet stævnet for injurier på baggrund af udtalelser, han fremsatte i byrådssalen.
FOTO: Henning Bagger/Scanpix
1 af 1

Den aarhusianske borgmester Jacob Bundsgaard (S) og byrådsmedlem Gert Bjerregaard (V) er blevet stævnet for injurier af de tre tidligere kranførere på Aarhus Havn, Keld Sørensen, Frants Rasmussen og Kai Villadsen.

Jeg vil ikke have siddende på mig, at jeg er mobber. Vi har haft mobning tæt inde på livet i min familie, og det tager jeg stærkt afstand fra.
Keld Sørensen, tidligere kranfører

Stævningen er rejst på baggrund af udtalelser om kranførerne, som blev fremsat i byrådet den 7. oktober sidste år. Kranførerne kræver i alt 75.000 kroner i erstatning.

Sagen er en udløber af den såkaldte sms-sag på Aarhus Havn fra 2012, hvor havnedirektøren - i forbindelse med en konflikt på havnen - aflurede sms-beskeder på en arbejdstelefon tilhørende arbejdsmiljørepræsentant Frants B. Rasmussen. Det førte efterfølgende til, at de tre kranførere blev bortvist fra havnen.

I september sidste år fastslog Retten i Aarhus imidlertid, at det var ulovligt og et brud på brevhemmeligheden, da ledelsen læste sms'erne på arbejdstelefonen. 

Byrådsmøde

Efterfølgende behandlede byrådet på oktober-mødet et forslag fra Enhedslisten om genansættelse og erstatning til kranførerne. Det blev afvist af byrådet, og Jacob Bundsgaard sagde blandt andet, at "de tre kranførere ... havde optrådt illoyalt overfor den virksomhed, man var ansat på, og derudover havde mobbet kollegaer med henblik på at få dem til at sige op".

Og fra Gert Bjerregaard lød det, at "vi ved, at de tre kranførere har udøvet massiv mobning på deres arbejdsplads. Vi ved, at de har forhindret kollegaer i at tage overarbejde".

Efter byrådsmødet henvendte kranførernes advokat Bjarne Overmark sig til byrådspolitikerne og bad dem trække deres udtalelser tilbage, da de ellers ville blive stævnet for æreskrænkelser.

Det nægtede byrådspolitikerne af efterkomme, og deres advokat meddelte, at han ikke mente, udtalelserne var omfattet af injurielovgivningen.

Tager afstand fra mobning

Keld Sørensen, som er en af de tre kranførere, er vred over, hvordan de to politikere har omtalt ham og hans kollegaer.

– To folkevalgte politikere sviner os til i byrådssalen, og det gemmes for al fremtid. Gert Bjerregaard siger ovenikøbet, at han ved, vi har mobbet. Hvor ved han det fra? Virkeligheden er, at ingen af os har mobbet vores kollegaer, fastslår Keld Sørensen.

– Jeg vil ikke have siddende på mig, at jeg er mobber. Vi har haft mobning tæt inde på livet i min familie, og det tager jeg stærkt afstand fra.

Keld Sørensen medgiver dog, at der var en enkelt af de sms'er, som blev tappet fra telefonen, hvor det blev omtalt, at en kollega skulle mobbes.

– Sådan er det jo, når man taler i et lukket rum. Ligesom når man sidder i sin bil og skælder ud på en anden trafikant. Det er jo ikke det samme, som at man fører det ud i livet. Sådan var det også på havnen. Den pågældende kollega blev aldrig udsat for mobning, siger Keld Sørensen til Arbejderen.

Stævningen mod de to byrådspolitikere har vakt opmærksomhed i Aarhus og ikke mindst i den lokale avis, Aarhus Stiftstidende. 

I en leder skriver avisen: "Man behøver ikke være jurist for at kunne afgøre, at der ikke er tale om injurier. I mediebranchen er vi ret opmærksomme på den slags hver dag, og uden embedseksamen kan man konkludere, at der ikke er noget at komme efter".

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


11. feb. 2016 - 21:10   11. feb. 2016 - 21:20

Sms-sag

bi@arbejderen.dk
Sms-sagen fra Aarhus Havn
  • I 2012 beordrede direktøren på Aarhus havn, Bjarne Mathiesen, en arbejdsmiljørepræsentants telefon tømt for sms’er. Det skete som led i en faglig konflikt. Formanden for havnebestyrelsen, borgmester Jakob Bundsgaard (S), godkendte at det blev gjort.

  • På baggrund af 1000 sms’er i telefonen blev tre kranførere, Keld Sørensen, Frants Birger Rasmussen og Kai Villadsen, efterfølgende bortvist i november 2012. To af dem var arbejdsmiljørepræsentanter. 

  • De tre fyrede og 25 tilbageværende kranførere meldte borgmesteren og havnedirektøren til politiet for overtrædelse af straffelovens bestemmelser om brevhemmeligheden. Alle de 28, som stod bag anmeldelsen, havde modtaget eller sendt sms'er til telefonen med de beslaglagte beskeder.

  • I februar 2013 afviste Østjyllands Politi at rejse sagen. Den afgørelse bliver senere omgjort af statsadvokaten i Viborg, og sagen røg videre til Datatilsynet. I september 2014 gav Datatilsynet havnearbejderne medhold i, at aflytningen var ulovlig

  • Den 9. oktober besluttede Østjyllands Politi igen at standse yderligere efterforskning af sagen.

  • Havnearbejderne klagede til Statsadvokaten, som den 15. oktober besluttede at omgøre politiets afgørelse, således at efterforskningen skulle fortsætte. Samtidig rejste Statsadvokaten sigtelse mod Jakob Bundsgaard og Bjarne Mathiesen.

  • Den 18. september 2015 afsagde Retten i Aarhus dom, og den tidligere havnedirektør Bjarne Mathiesen blev dømt for ulovligt at have læst sms'er på en arbejdstelefon tilhørende arbejdsmiljørepræsentant Frants B. Rasmussen.

  • I april 2016 blev Bjarne Mathiesen frifundet ved Vestre Landsret med dommerstemmerne to-et. Han blev dog ikke frifundet, fordi Landsretten mente, at det var lovligt, at han havde læst sms-beskeder på en arbejdstelefon. Frifindelsen skyldes udelukkende, at to af dommerne mente, at den fratrædelsesaftale, der var indgået mellem de tre bortviste kranførere og Aarhus Havn, betød, at havnen ikke efterfølgende ville blive mødt med nogen form for retssager.

>> Se alle artikler i sagen her