Fredag i sidste uge skete det for femte gang på fire år, at en ansat i socialpsykiatrien mistede livet på sin arbejdsplads.
Der skal med andre ord rettes op på de alt for store nedskæringer af psykiatriske sengepladser.
Dennis Kristensen, FOA
Denne gang gik det ud over en 57 årig social- og sundhedsassistent. Hun blev stukket ned med kniv af en 30 årig beboer på det socialpsykiatriske bosted Center Lindegården i Roskilde.
Dennis Kristensen, formand for fagforbundet FOA, der har social- og sundhedspersonale blandt sine medlemmer, kalder hændelsen for tragisk og uacceptabel.
– Udviklingen på de socialpsykiatriske bosteder er uhyggelig. Fem ansatte har siden 2012 mistet livet ved overfald fra beboere. Den udvikling har vi ikke set før, og den skal ikke kunne fortsætte. Derfor skal der handling til nu, siger Dennis Kristensen til Arbejderen.
Mere vold og flere trusler
Han peger på, at forbundets medlemmer oplever et stigende antal episoder med vold og trusler, både fra mennesker, der er "ved deres fulde fem", men også fra mennesker, som på grund af eksempelvis psykiske lidelser eller demens reagerer voldeligt.
FOA gennemførte i 2014 en undersøgelse blandt medlemmerne om deres oplevelser af vold og trusler i psykiatrien. Undersøgelsen taler sit eget tydelige sprog, mener forbundsformanden.
En del af forklaringen er efter hans mening, at hele den offentlige sektor er under pres, men at især antallet af psykiatriske sengepladser og ansatte i psykiatrien er skåret ned.
FOA, Socialpædagogerne, Dansk Socialrådgiverforening og Dansk Sygeplejeråd (DSR) har siden 2012 forsøgt at overbevise skiftende regeringer om, at de faggrupper, der arbejder i socialpsykiatrien, er udsat for en særlig risiko. De har foreslået en samlet handleplan, der skal gøre det trygt for medlemmerne at passe deres arbejde. Ellers frygter fagforbundene, at stigningen i voldsepisoder og i yderste konsekvens drab fortsætter.
Området mangler fokus
Det seneste drab vidner om, at der skal meget mere fokus på de ansattes arbejdsvilkår i psykiatrien, mener Grete Christensen, formand for DSR.
– Der er blevet færre medarbejdere og langt færre sengepladser, så det i dag kun er de allerdårligste psykiatriske patienter, der er indlagt. Det kan ikke blive ved på den måde, siger Grete Christensen.
De faglige organisationer er inviteret til møde med social- og indenrigsministeren og sundheds- og ældreministeren den 9. maj. Benny Andersen, formand for Socialpædagogerne, ser frem til mødet.
– Det er umenneskeligt, at vi ikke kan få rammerne og værktøjet til at lave et trygt arbejdsmiljø. Her har vi brug for konkret handling og ikke bare en masse ord, siger Benny Andersen.
Forslag til forbedringer
FOA håber, at også beskæftigelsesministeren med ansvar for arbejdsmiljølovgivningen deltager i mødet, og at der nu bliver sat ind på mange fronter. Helt grundlæggende skal der ansættes tilstrækkeligt med personale, lyder det fra FOA, der efterlyser klare regler for, hvornår alenearbejde er forbudt.
– Der er brug for moderne sikkerhedsudstyr og screeningssystemer for beboere, der kan udgøre en særlig risiko. På bostederne er der brug for en klar visitation af borgere efter diagnose eller diagnoser, som sikrer, at den enkelte psykisk syge visiteres til et bosted, som har de rigtige kompetencer i forhold til diagnosen, og ikke blot visiteres til det bosted, som har en ledig plads, mener Dennis Kristensen.
– Og så er der ikke mindst brug for et tilstrækkeligt antal psykiatriske senge, så borgere ikke udskrives til et bosted, før de behandlingsmæssigt er klar til det, ligesom beboere skal kunne indlægges, straks personalet vurderer, at den enkelte beboer udgør en akut risiko. Der skal med andre ord rettes op på de alt for store nedskæringer af psykiatriske sengepladser.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278