Personalet på Lindegården i Roskilde må ikke arbejde alene, hvis de dermed udsætter sig selv for risiko for vold fra stedets beboere.
En del af beboerne på de her bosteder, burde slet ikke være der
Dennis Kristensen, FOA
"I skal senest den 11. april 2016 give os besked om, hvordan I har efterkommet påbuddet."
Det skriver Arbejdstilsynet til Københavns Kommune den 4. april - godt en uge efter at en 57 årige social- og sundhedsassistent blev stukket ned med kniv af en beboer på det socialpsykiatriske bosted.
Arbejdstilsynet begrunder sit forbud mod alenearbejde, hvis det udsætter personalet for fare, med, at arbejdet på bostedet ikke er "planlagt, tilrettelagt og udført, så det er sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt."
Svært belastede beboere
Center Lindegården drives af Københavns Kommune, og beboerne beskrives som svært belastede. De lider under tunge psykiske sygdomme, stort stofmisbrug ligesom der er behandlingsdømte kriminelle imellem.
– En del af beboerne på de her bosteder, burde slet ikke være der. De er simpelthen for syge eller for kriminelle til at kunne rummes på den her type af bosteder. Derfor er politikerne nødt til at handle. Det handler om lovgivning og ressourcer, siger Dennis Kristensen, forbundsformand i FOA.
Han siger til Arbejderen, at ansatte i socialpsykiatrien ofte står i et dilemme, når de står med en borger, der har behov for at blive indlagt.
– Så skal der udskrives en anden, og det er ikke sikkert at vedkommende er parat til det.
Konsekvens af nedskæringer
Det problem er en konsekvens af års nedskæringer i psykiatrien, hvor antallet af sengepladser er blevet kraftigt reduceret og af generelle nedskæringer i den offentlige sektor, som har presset normeringer, mener FOA-formanden.
Antallet af retspsykiatriske patienter er på landsplan tredoblet til 4.393 siden 2001. I samme periode er antallet af sengepladser i psykiatrien reduceret med 500.
Dennis Kristensen taler om en forråelse på de socialpsykiatriske bosteder, hvilket bekræftes af Arbejdstilsynets undersøgelse af Lindegården efter drabet.
Samme dag drabet fandt sted måtte en anden ansat på skadestuen efter talrige slag og spark. Og alene i perioden fra 10. august 2015 til 16. marts 2016 fandt 122 episoder med vold og trusler om vold sted på Center Lindegården, skriver Arbejdstilsynet.
Kommunens løsning
Løsningen er ifølge Københavns Kommunens Socialborgmester Jesper Christensen (A) at oprette en helt ny type bosteder for de mest syge og utilregnelige patienter.
– De nye bosteder skal drives i samarbejde mellem regionerne og kommunerne. Det vil sikre at beboerne både får den socialpædagogiske støtte og solide psykiatriske behandling, de har brug for. Og det vil sikre et bedre og tryggere arbejdsmiljø for vores dygtige og engagerede medarbejdere, siger Jesper Christensen.
FOA efterlyser handling frem for ord.
Københavns Kommune pegede også på en anden type institution i december 2013 efter at en kvindelig sosu-assistent var blev knivdræbt af en 72-årig mandlig beboer på bostedet Ringbo i Bagsværd.
Arbejderen har spurgt Københavns Kommune, hvad de vil gøre for at forebygge vold mod ansatte, som Arbejstilsynet har påbudt.
Kommunen havde ikke svaret ved deadline.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278