18 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Danish Crown tørrer ulykker af på ansatte

Kreativ slagterikoncern

Danish Crown tørrer ulykker af på ansatte

Fødevareforbundet NNF mener, slagterigiganten forsøger at smyge sig udenom ansvaret for arbejdsskader. Ansatte bliver opfordret til at skrive under på, at de selv er skyld i en ulykke, men det skal ændres, kræver NNF.

Danish Crown ligger på top ti over virksomheder med flest anmeldte arbejdsskader, og slagteriarbejdet ligger nummer ét på listen over arbejdsulykker i Danmark.
FOTO: PN
1 af 1

Hvis en slagteriarbejder skærer sig eller brækker armen på sit arbejde, så forsøger Danish Crown at tørre ansvaret af på den skadelidte selv.  

Det mener Fødevareforbundet NNF, der organiserer landets slagteriarbejdere og andre ansatte i fødevareindustrien.

Jeg ved at ansatte har ladet sig presse til at frasige sig erstatning efter en arbejdsskade på nogle af Danish Crowns slagterier.
Klaus Olesen, tillidsrepræsentant. 

På forbundets hjemmeside kan man læse, at Danish Crown har forsøgt at få ulykkesramte til at skrive under på, at det var vedkommendes egen skyld, at han/hun kom til skade. NNF kender også eksempler på, at slagterigiganten har forsøgt at få tillids- eller arbejdsmiljørepræsentant til at skrive under på, at en ulykke var den ansattes egen skyld.

– Men en sådan underskrift kan vise sig at blive særdeles dyr, konstaterer forbundssekretær Jim Jensen.

Ifølge arbejdsmiljøloven er det arbejdsgiverens ansvar at sikre, at ansatte ikke kommer til skade eller blive syge af at passe deres arbejde. Af samme grund er det arbejdsgiverens ansvar, når en ansat kommer ud for en ulykke på jobbet, påpeger forbundssekretæren.

Svært at køre sag

Men har den ansatte eller tillidsvalgte først sat sin underskrift, kan det blive svært efterfølgende at afprøve sagen og få afgjort, hvorvidt ulykken reelt var den ansattes egen skyld. Danish Crown slipper for at betale fuld løn under sygdom, og i sidste ende risikerer den skadelidte at gå glip af en erstatning.

– Det ved Danish Crown godt, og jeg kan forestille mig, at det er derfor, at de prøver at snige sig væk fra deres arbejdsgiveransvar, bemærker Jim Jensen.

Arbejderen har spurgt, hvor mange medlemmer, der på grund af en underskrift snyder sig selv for erstatning. Det har NNF ikke tal på, men meldinger fra tillidsrepræsentanter rundt om i landet, der tyder på en stigende tendens, har fået Fødevareforbundet til at kræve, at slagterikoncernen ændrer praksis. 

– Vi er i en positiv dialog med Danish Crown for at finde en løsning på de udfordringer, der har været. Vi har en fælles interesse i at nå frem til en løsning, der både tilgodeser tilskadekomne medarbejdere og virksomheden, udtaler Tage Arentoft, Fødevareforbundets næstformand til Arbejderen. 

Ifølge pressechef Jens Hansen fra Danish Crown er det frivilligt, om arbejdsmiljørepræsentanten vil skrive under. Han afviser ikke, at virksomheden vil stoppe ønsket om underskrifter.

– Vi er i øjeblikket i diskussion med NNF om, hvorvidt der skal justeres på systemet, siger han. Men det er ikke noget, vi diskuterer gennem pressen, udtaler han til DR Nyheder.

Din ret eller jobbet

På Danish Crowns største danske afdeling i Horsens kender tillidsmand Klaus Olesen ingen eksempler på, at ansatte eller tillidsvalgte har ladet sig presse til at frasige sig erstatning efter en arbejdsskade. 

– Men jeg ved, det er sket på andre af koncernens slagterier, siger han til Arbejderen, uden at komme nærmere ind på hvilke.

Han ser sagen som udtryk for et generelt stigende pres på arbejdsmarkedet - også i slagteribranchen, som han selv har oplevet igennem de sidste 15-20. 

– Folk er blevet mere bange for at kræve deres ret. Og syge og skadede medarbejdere, der mere eller mindre pressede skal sige, at de selv har været skyld i en ulykke, er blot endnu et eksempel, siger Klaus Olesen.

Tillidsmanden har nemt ved at forestille sig, hvordan frygten for at miste jobbet kan tage over, når "man med armen i gips" sidder på kontoret overfor en eller flere ledelsespersoner og bliver spurgt om, man ikke selv var skyld i ulykken. 

Dertil kommer, at de fleste meninge slagteriarbejdere ikke kender reglerne, og derfor kan blive usikker på, om han nu har gjort noget forkert.

Ifølge Fagbladet 3F ligger Danish Crown på top ti over virksomheder med flest anmeldte arbejdsskader, og slagteriarbejdet ligger nummer ét på listen over arbejdsulykker i Danmark.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


25. maj. 2016 - 05:30   25. maj. 2016 - 05:40

Danish Crown

noc@arbejderen.dk