Optakten til forhandlingerne i 2017 om nye overenskomster på det private arbejdsmarked tyder på en udbredt enighed om, at kampen mod social dumping skal være det samlende krav.
Vi ønsker en musketered, hvor industrien ikke lukker et forlig, før alle andre faggrupper har et resultat i hus, som de har haft indflydelse på.
John Ekebjærg-Jakobsen, Byggefagene
Men skal det også lykkes for malerne, HK'erne, industriarbejderne og bygningsarbejderne at komme igennem med deres branchespecifikke krav for at komme dumping til livs, så er det nødvendigt, at ingen faggrupper slutter forhandlingerne, før alle er med.
Det var den gennemgående holdning blandt deltagerne i sidste uges formandsmøde i Vejle om de forestående overenskomstforhandlinger.
Musketered
– Man kan godt sige, at vi ønsker en form for musketered. Vi synes, det er vigtigt at sige, at hvis eller snarere når industrien kommer først hjem med en aftale, som vi har set mange gange før, så venter de faglige forhandlere med at lukke døren, indtil alle andre overenskomstområder er med, siger John Ekebjærg-Jakobsen til Arbejderen.
Han er formand for Byggefagenes Samvirke i København, der var initiativtager til mødet, der blev holdt i Metal Vejle-Grindsteds lokaler.
Både malere, elektrikere, metalarbejdere, blikkenslagere, bygningsarbejdere og ansatte i industrien var repræsenteret ved overenskomstmødet, og deltagerne var ifølge John Ekebjærg-Jakobsen helt på det rene med, at det forudsætter aktivitet, hvis planen skal lykkes.
Tyngde bag forhandlerne
– Hvis vores forhandlere skal have krop til at flytte en dagsorden ved forhandlingsbordet, så er det nødvendigt, at der sættes aktiviteter bag kravene. Hvis medlemmerne ikke er aktive, så får vi ikke det pres, der skal til for, at vores forhandlere kan slå i bordet, mener John Ekebjærg-Jakobsen.
Morten Rasmussen, der er næstformand i 3F Transport, Logistik og Byg i Aarhus, deltog i mødet. Sammen med syv andre personer har han fået til opgave at indkalde og forberede til en ny konference omkring den 1. oktober - en konference som for alvor skal løbe overenskomstaktiviteterne i gang.
– Som en del af opgaven skal vi have endnu flere privatansatte fagforeninger med, for eksempel Teknisk Landsforbund, HK og Fødevareforbundet NNF blot for at nævne nogle. Og så skal der arbejdes for, at overenskomstkampagnen bliver landsdækkende, siger Morten Rasmussen til Arbejderen.
Mobilisering til aktivitet
Overenskomstinitiativet fortsætter arbejdet hen over sommeren.
Men den mere intensive mobilisering går først for alvor i gang i august/september, og ikke før alle private fagforbund har afleveret deres endelige overenskomstkrav til deres respektive forbundsledelser.
– Medlemmerne synes stadig, at overenskomstforhandlingerne ligger langt væk. Men skal der løbes gang i faglig aktivitet, ved vi også godt, at det kræver god tid, bemærker John Ekebjærg-Jakobsen.
Ud fra stemningen på sidste uges møde i Vejle ser han positivt på arbejdet op til OK 2017.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278