Ledelsen i Danish Crown måtte true med fyresedler, før det lykkedes at få alle godt 1300 strejkende på slagteriet i Horsens til at genoptage arbejdet. Mandag eftermiddag kunne den strejke, der startede fredag den 27. maj, imidlertid erklæres for afsluttet.
Der skal klinkes nogle skår, men jeg kan sige, at det er bedre at være slagteriarbejder i dag, end det var inden strejken.
Klaus Olesen, tillidsrepræsentant
– Nu er konflikten slut. Alle har genoptaget arbejdet, fortæller tillidsmand Klaus Olesen til Arbejderen.
Men indtil mandag havde en gruppe slagteriarbejdere fra to afdelinger på aftenholdet slået sig gevaldigt i tøjret.
Torsdag meddelte ledelsen de strejkende, at de selv kunne "vælge", om de fortsat ville arbejde for Danish Crown eller ej. "....arbejdet skal normaliseres senest med virkning fra arbejdsdagens start mandag den 6. juni. Alternativt kan de medarbejdere, der måtte ønske at forsætte strejken, betragte deres ansættelse hos Danish Crown som ophørt."
For stort et pres
Truslen om at miste jobbet viste sig snart at være for stort et pres på slagteriarbejderne. Hovedparten genoptog arbejdet i løbet af fredagen, men mellem 150 og 200 ansatte fra aftenholdet valgte at trodse truslen. I modsætning til flertallet af kollegerne gik de hjem på weekend.
Mandag eftermiddag mødte så også de ind på arbejdet.
– Der bliver selvfølgelig nogle skår, der skal klinkes, men jeg kan sige, at det er bedre at være slagteriarbejder i dag, end det var inden strejken, siger Klaus Olesen, der ærgrer sig over, at der skulle en strejke til for at komme i dialog med ledelsen.
– Men faktisk har vi haft en god dialog siden i onsdags. Der er lavet fem lokalaftaler indeholdende en række forbedringer, hvoraf nogle allerede er trådt i kraft, forklarer tillidsmanden, der opfordrer til at kigge fremad og fortsætte den gode dialog.
Frustration over ledelsesstilen
Strejken startede i frustration over ledelsesstilen på landets største slagteri.
Klaus Olesen har fortalt Arbejderen om en ledelse, der i årevis har forringet akkorderne, delt advarsler ud med rund hånd og forsøgt at få sygemeldte til selv at betale deres sygedage.
Endelig har der også været en kontrovers om slagterigigantens håndtering af ansatte, der kommer ud for en arbejdsulykke.
Fødevareforbundet NNF har fortalt om eksempler på, at Danish Crown forsøger at smyge sig udenom et eventuelt erstatningsansvar ved mere eller mindre at få den tilskadekomne til at skrive under på, at ulykken var vedkommendes egen skyld. Ligesom NNF har eksempler på, at tillidsvalgte har sat deres underskrift på et sådan papir.
Har den ansatte eller tillidsvalgte først sat sin underskrift, kan det blive svært efterfølgende at afprøve sagen og få afgjort, hvorvidt ulykken reelt var den ansattes egen skyld. Danish Crown slipper for at betale fuld løn under sygdom, og i sidste ende risikerer den skadelidte at gå glip af en erstatning.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278