17 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Personale kæmper mod udlicitering

Samler underskrifter ind

Personale kæmper mod udlicitering

Rengøring på Odense-skoler er på vej i udbud. Personalet, der frygter for deres arbejdsforhold, har startet underskriftsindsamling i håb om at få lokalpolitikerne på andre tanker.

Rengøringspersonalet på skolerne i Odense Kommune frygter for deres arbejdsforhold, hvis politikerne beslutter, at de skal overgå til et privat firma. Modelfoto.
FOTO: PN
1 af 1

Hjælp med at råbe Odense Kommune op, så vi kan bevare et værdigt arbejdsliv.

Sådan lyder opfordringen fra Katarina Weber, der er fællestillidsrepræsentant for 340 rengøringsassistenter i Odense kommune. 

Jeg føler mig magtesløs over for truslen om udlicitering, som vi har fået igennem flere år.
Katarina Weber, Fællestillidskvinde

Onsdag i næste uge skal byrådet tage stilling til, om kommunen skal udlicitere halvdelen af skolerengøringen, som berører 80 ansatte. By- og Kulturforvaltningen vurderer, at det i 2019 kan give en besparelse på fire millioner kroner. 

Katarina Weber og kollegerne frygter, at en privatisering af rengøringsarbejdet resulterer i, at tempoet bliver skruet i vejret i et job, hvor det i forvejen går stærkt. De har derfor startet en underskriftsindsamling for at stoppe udliciteringen.

– Jeg føler mig magtesløs over for truslen om udlicitering, som vi har fået igennem flere år. Vi er ikke blevet taget med på råd om, hvordan man kunne effektivisere for at undgå udlicitering. Faktisk føler jeg, at mine kolleger og jeg nærmere bliver gemt væk. At vores erfaring og ekspertise ikke er en stemme værd, lyder det fra fællestillidsrepræsentanten.

Tempoet sættes op

Skolepigerne, som de bliver kaldt i deres fagforening 3F Odense GOPS, kan med rette frygte at blive sat ned i tid og op i tempo, hvis de overdrages til et privat firma.

– Det er en kendsgerning, at arbejdsmiljøet er bedre i det offentlige end private, og jeg synes, politikerne gambler med de ansattes helbred ved at udlicitere, siger formand Charlotte Vincentz Petersen til Arbejderen.

Forskellen opstår blandt andet fordi de private har en akkordoverenskomst og måler op med en noget højere arbejdstakt end det offentlige, som gør dem konkurrencedygtige.

– Kommunerne kan jo gøre rent for de penge, som de private skal have i overskud, konstaterer den fynske fagforeningskvinde.

3F's erfaringer med udlicitering er nedslående. Konsekvenserne af øget arbejdstempo er øget nedslidning. Dertil kommer ofte problemer med at få et familieliv til at fungere, forid mange vil være tvunget til at tage endnu et eller endda to ekstra job for at have en løn, de kan leve af.

Sporene skræmmer

Fagforeningen mener, at sporene fra udlicitering på daginstitutionsområdet burde skræmme og afholde politikerne fra at privatisere rengøringen.

Forende Service bød og vandt i 2014 ni delaftaler til en samlet værdi på 80 milioner kroner. Firmaet står i dag for rengøringen i 220 kommunale børnehaver og institutioner i Odense Kommune, men for tiden hænger kontrakten i en tynd tråd, skriver Fyens Stiftstidende.

Virksomheden er mistænkt for løndumping og for at have overtrådt den kommunale arbejdsklausul efter at den kommmunale kontrolenhed har afdækket at rengøringspersonalet på 14 ud af 14 børnehaver tilsyneladende ikke havde fået de tillæg, de var berettiget til, og at flere ansatte tilsyneladende arbejdede langt flere timer, end de fik løn for. 

V: En god idé

Modsat de ansatte og deres fagforening mener by- og kulturrådmand Jane Jegind (V), det er en god ide at udlicitere rengøringen på skolerne i Odense, skriver Fyens Stiftstidende.

I første omgang sker det med 15 skoler, med mindre det lykkes skolepigerne at overbevise en enkelt eller flere byrødder om, at de er på gale veje.

At udlicitering går ud over personalet ses tydeligt af en anden sag i Vejle Kommune, hvor rengøringsassistenterne på kun fire år har arbejdet for tre forskellige private firmaer. Hver gang personalet er blevet overdraget til en ny arbejdsgiver, har de mistet deres ancienittetstilæg, feriepenge og ret til fuld løn under sygdom og barsel. En ret der først igen er optjent, når de har været ansat i et år, skriver Fagbladet 3F.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


15. jun. 2016 - 05:26   23. jun. 2016 - 09:38

Udlicitering

noc@arbejderen.dk