Kontroltab på Christiania
Blogs

Kontroltab på Christiania
”Narkotikaforbudspolitikken skal fortsættes”, lyder det stadig fra et flertal i Folketinget. Men den fremmer det stik modsatte af den erklærede hensigt og efterlader os med det totale kontroltab.
Ti minutter tog det. Så var hashhandlen tilbage, efter politiet sidste fredag forlod Pusherstreet. Mandag kunne politiet fjerne tyve nye boder. Sådan vil det blive ved, hvis vi ikke ændrer narkotikapolitikken.
Fornuften breder sig. Og vil også brede sig på Christiansborg.
Pusherstreets boder blev også ryddet i 2004. Det skete, da den daværende regering erklærede ”krig” mod stofferne og indførte nultolerance i forhold til hashbesiddelse. Retorikken kendes fra præsident Nixons ”War on Drugs”. En krig, der i øvrigt havde 45-årsdag i den forgangne uge.
Det er vist hensigten, at krigen skal reducere udbud og efterspørgsel. Der er dog absolut intet, der tyder på, at det virker. Når politiet forlader etablissementet, fortsætter handelen straks efter, og prisen er stabil, i fuld overensstemmelse med forskning på området.
Til gengæld er hashen blevet stærkere, der er flere brugere og – desværre – også flere afhængige.
Afkriminalisering
Mens vi strammede, forsøgte Portugal sig med det modsatte. De afkriminaliserede narkotikabesiddelse og satsede på forebyggelse og behandling. Efter forbudskrigernes logik skulle det uundgåeligt føre til en større stigning i brugen af stoffer. Men sådan er det ikke gået. I dag bruger færre portugisere jævnligt hash, end dengang det var ulovligt.
Det er ikke kun Portugal, der går nye veje. Flere stater i Nixons hjemland, USA, har taget skridtet fuldt ud og indført et lovligt, reguleret salg af cannabis.
Og en spritny undersøgelse fra Colorado, som er gået forrest, peger nu på en lille nedgang i antallet af unge, der har brugt cannabis.
Canadas regering har meddelt, at de vil gå samme vej for at holde cannabis væk fra børn/unge og profitten væk fra kriminelle. Åbenlyse interesser vi også selv burde have.
Forbudspolitikken giver vist visse politikere og andre en eller anden følelse af kontrol. Hvad den så end kommer af. Grebet holder jo netop kun få minutter.
I realiteten har vi helt tabt kontrollen. Forbudspolitikken skubber de mest udsatte endnu længere væk fra de myndigheder, der burde hjælpe dem, mens skruppelløse kriminelle beriges.
Erfaringer med lovgivning og kampagner i forhold til alkohol og tobak viser dertil, at regulering kan være en del mere effektivt end kriminalisering og straf. Således er for eksempel antallet af daglige rygere halveret. Regulering er dermed ikke alene mere humant end straf, men også mere effektivt og langt billigere.
Er ikke ufarligt
Når vi skal afkriminalisere og regulere, er det bestemt ikke, fordi cannabis kan siges at være helt ufarligt.
Cannabis er klart mindre risikabelt at bruge end for eksempel alkohol, men pointen er her, at risikoen ved cannabisbrug, især blandt unge, under alle omstændigheder er for stor til, at produktion og distribution kan være overladt til en underverden, som sælger til hvem som helst, hvor som helst og til en evigt billig penge.
Fornuften breder sig. Og vil også brede sig på Christiansborg. Spørgsmålet er blot hvornår.