01 Oct 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Avisredaktør i Brexit-dilemma

Folkeafstemning i Storbritannien

Avisredaktør i Brexit-dilemma

Ben Chacko er redaktør af avisen The Morning Star. Avisen er tæt forbundet med britisk fagbevægelse, og den er delt i spørgsmålet om EU. Saglighed ender med, at nej-argumenterne vinder, mener redaktøren.

Som en rød og socialistisk avis har vi et skarp fokus på, hvad der er bedst for arbejderrettigheder og demokrati, og hvad er er bedst for kampen for socialisme, forklarer Ben Chacko
FOTO: Sven-Erik Simonsen
1 af 1

Han bruger ikke selv betegnelsen, men man kan påstå, at Ben Chacko er den mest redelige avisredaktør i Storbritannien under kampagnen op til dagens BREXIT-afstemning.

Det ligger ikke britiske arbejdere fjernt, at det er i arbejderklassens interesse at forlade EU.
Robert Griffith

Som redaktør af dagbladet The Morning Star har han måttet skrive om Brexit og EU, både som det ses fra ja-sigere og fra nej-sigere. Fordi avisen er tæt forbundet med britisk fagbevægelse, og den er delt i spørgsmålet. Hovedparten af fagforeninger og britisk LO (TUC) anbefaler at blive i EU, mens tre fagforeninger kæmper for at komme ud af EU.

Meningsmålinger viser, at et flertal af britiske arbejdere vil ud af EU og altså er uenige med fagtoppen.

– Som en rød og socialistisk avis har vi haft et skarp fokus på, hvad der er bedst for arbejderrettigheder og demokrati, og hvad der er bedst for kampen for socialisme, forklarer Ben Chacko til Arbejderen.

Der har været artikler i avisen skrevet af begge sider. I dag er der en forside, som opfordrer til at stemme. Og på lederplads lyder der en opfordring til at stemme nej, fortæller Ben Chacko.

>> LÆS LEDERENS ANALYSE OG BEGRUNDELSE HER

Dyst mellem faglige ja- og nej-sigere

– Der er ærlige fagforeningsledere på ja-siden. De argumenterer med, at så snart vi er ude af EU, så bliver arbejdstidsdirektivet og andre dele af EU social- og arbejdsmarkedspolitik ophævet, og så vil den konservative regering gå til angreb på britiske arbejderes rettigheder.

Ben Chacko og faglige modstandere af EU peger omvendt på eksempler, hvor EU-domstolen har undergravet arbejdernes faglige rettigheder. Laval-dommen fra Sverige, der åbner for løndumping og lønpres fra udenlandske arbejdere, går igen i debatten.

– De rettigheder vi har, og dem vi får, er dem, som vi vinder i den faglige kamp. Hverken mere eller mindre, konkluderer Ben Chacko. Der kommer ingen gaver hverken fra EU eller fra en konservativ regering.

At bladre en stak aviser igennem bekræfter, at The Morning Star har ladet mange og forskellige synspunkter komme til orde i en engageret og afklarende debat. Den øvrige presse har været præget af racistiske og nationalistiske argumenter for et nej eller en økonomisk skræmmekampagne for et ja.

Blandt de personer, som dukker op i The Morning Stars spalter er Alex Gordon og Robert Griffith.

Arbejderen opsøger dem i London. De rejser landet tyndt og kæmper til sidste minut for et nej i dag. Men telefonen tager de:

BREXIT er international solidaritet

Alex Gordon er koordinator i LEXIT, venstrefløjens kampagneorganisation for et nej. Dagen før dagen skal Alex Gordon tale ved et stort møde i Liverpool.

Han har to hovedargumenter for BREXIT med til mødet og arbejderne i Liverpool:

– Mit hovedargument er, at et nej er det stærkeste udtryk for international solidaritet med udbyttede og undertrykte mennesker i hele verden. Med bønder i Afrika og med strejkende arbejdere i Frankrig.

Og så forudser han, at et nej i dag vil åbne for et britisk parlamentsvalg allerede i år og dermed mulighed for at vælge en anti-nedskæringsregering, som han kalder det.

Kommunisterne stemmer nej

Kommunisten Robert Griffith sidder også i et tog, da Arbejderen får kontakt med ham. Også han er på kampagne for et nej. Griffith er formand for Storbritanniens Kommunistiske Parti, CPB.

CPB har lagt sine kræfter i LEXIT, som partiet var med til at stifte sammen med andre på venstrefløjen, i fredsbevægelsen, indvandrergrupper og faglige.

– Som kommunister argumenterer vi for et nej, fordi EU er en imperialistisk og nyliberalistisk institution, som på alle måder står i vejen for vores kortsigtede og vores langsigtede mål, siger Robbert Griffith.

Se bare på Lissabontraktaten, som vi aldrig fik lov til at stemme om, og se på paragrafferne om militæret. EU-militæret vokser og er tæt allieret med NATO.

De britiske kommunister har været på gaden med løbesedler og plakater og til møder på arbejdspladser. Der er ført en energisk kampagne fortæller partiformanden:

– Det vanskeligste har været at imødegå den holdning, som hovedparten af fagbevægelsens ledelse har, at EU er nyttig for britiske arbejders faglige rettigheder, og at modstand er lig med racisme og fremmedfjendlighed.

– Men når vi får forklaret vores grunde til BREXIT, så tager mange det til sig. Det ligger ikke britiske arbejdere fjernt, at det er i arbejderklassens interesse at forlade EU, slutter Robert Griffith.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


23. jun. 2016 - 07:33   24. jun. 2016 - 10:33

Brexit

se@arbejderen.dk
Arbejderen i London

Arbejderens udsendte er i London og skriver de kommende dage løbende nyheder fra BREXIT-folkeafstemningen.

Følg med på arbejderen.dk.

Resultater, reaktioner og analyser af resultatet af folkeafstemningen.