Næsten halvdelen af håndværkerne, specialarbejderne, rengøringsassistenterne og de andre medlemmer af Danmarks største fagforbund 3F kommer ikke væk fra hjemmets fire vægge i deres sommerferie. Det viser en rundspørge foretaget af Analyse Danmark for Fagbladet 3F.
For flere og flere er sommerferien ikke længere en selvfølge.
Ann Lehmann Erichsen, Nordea
Hele 44 procent af 3F'erne svarer, at de har planer om at holde hele ferien i deres eget hjem. At mange holder ferie i Danmark er ikke noget nyt. Nyt er det derimod, at også turen syd for grænsen, sommerhuset og campingferien i år bliver droppet af så mange. Og det skyldes først og fremmest pengekvaler, vurderer forbrugerøkonom hos Nordea, Ann Lehmann Erichsen.
– For flere og flere er sommerferien ikke længere en selvfølge, og det er især husstande med lav indkomst, som dropper ferien, siger hun til Fagbladet 3F.
Hver tiende dropper ferien
– Vi kan se fra vores egne undersøgelser hos Nordea, at hver femte lavtlønnede dansker slet ikke har nogle sommerferieplaner. Og det er altså en markant stigning fra 2013, hvor det kun var hver syvende lavtlønnede, der måtte droppe ferieplanerne, forklarer Ann Lehmann Erichsen videre.
I det hele taget dropper hver tiende af alle danskere sommerferien helt på grund af pengeproblemer, skriver Fagbladet, som også peger på, at 74 procent af 3F'erne vil bruge den samme sum penge eller færre på årets ferie i forhold til sidste år. Kun 16 procent vil bruge mere, mens 10 procent ikke ved, hvor meget de kommer til at bruge.
Også det billede genkender Ann Lehmann Erichsen, som mener, at der er sket et knæk i samfundet i de seneste tre år, hvor lavtlønnede er begyndt at bruge deres ferietid hjemme i Danmark, mens dem med lidt tykkere tegnebøger holder ferien i udlandet.
– Vi ser en klar tendens til polarisering, hvor de mere velstående bruger flere penge på ferie, mens de mindre velbeslåede enten dropper ferien eller holder på lidt billigere måde, siger hun.
For fattige til rejser
Spørger man 3F's medlemmer hvor meget de planlægger at bruge på deres sommerferie, svarer de fleste, at de vil bruge 5-10.000 kroner på hele ferien. Men for 10.000 kroner er der ikke råd til et smut til udlandet, fortæller Ann Lehmann Erichsen.
– Selv hvis man deler ferien ligeligt mellem Danmark og udlandet, så koster sådan en ferie i gennemsnit 16.300 kroner. Og skal man holde hele ferien i udlandet, så løber det op i 26.180 kroner i snit, siger hun.
Derfor er det også de rigeste i samfundet, der står for de fleste udlandsrejser i år. Således rejser syv gange så mange danskere med høje indkomster til udlandet i hele deres sommerferie end danskere med lav indkomst.
Iføle Nordeas undersøgelse, som er foretaget af TNS Gallup, bruger husstande med en årsindkomst på over en million kroner i gennemsnit 27.880 kroner på sommerferien. Kigger man derimod på husstande med årsindkomster på under 300.000, er der i gennemsnit lagt 6.880 kroner til side til ferieplanerne.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278