17 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Uber-chauffører dømt skyldige i piratkørsel

Dom i principiel sag

Uber-chauffører dømt skyldige i piratkørsel

Seks Uber-chauffører, som stod tiltalt for at køre ulovlig taxikørsel, er fredag blevet idømt bøder på mellem 2.000 og 6.000 kroner. Dermed har Københavns Byret slået fast, at det er ulovligt at være chauffør for Uber i Danmark.

Det er ulovligt at kører for Uber i Danmark, har Københavns Byret afgjort i en principiel sag mod seks chauffører.
FOTO: Uber
1 af 1

Efter en længere juridisk proces er seks Uber-chauffører i dag blevet dømt for piratkørsel. Dermed er det slået fast, at det er ulovligt at køre som chauffør for Uber i Danmark.

Jeg er ikke overrasket. I vores øjne har sagen hele tiden været klar.
Jan Villadsen, 3F

Sagen blev afgjort fredag eftermiddag ved Københavns Byret, hvor de seks Uber-chauffører blev idømt bøder på mellem 2.000 og 6.000 kroner for ulovlig taxikørsel.

Formand for LO Lizette Risgaard glæder sig over sagens udfald:

– Det er en god dag i dag. Nu har vi endelig fået slået fast med syv-tommers søm, at Ubers forretningsmodel fører til piratkørsel uden om dansk lovgivning. Vi forventer nu, at Uber stopper med at udbyde ulovlig piratkørsel i Danmark. Uber har intet med deleøkonomi eller grøn omstilling at gøre. Uber tilbyder en billigere form for taxikørsel. I ulovlig konkurrence med landets taxivognmænd og taxichauffører. Det holder ikke, siger LO-formanden.

Også gruppeformand for Transportgruppen i 3F, Jan Villadsen, er godt tilfreds med dommen.

- Jeg er ikke overrasket. I vores øjne har sagen hele tiden været klar. Det er Uber, der har overhørt alle advarsler og valgt at se stort på både dansk lovgivning, meldingerne fra myndighederne og landets transportminister siden deres opstart i Danmark i efteråret 2014, siger Jan Villadsen til Fagbladet 3F.

Længe undervejs

Dommen over Ubers chauffører har været længe undervejs. Allerede dagen efter, at Uber startede op i Danmark i 2014, blev den omstridte taxi-app meldt til politiet af Trafikstyrelsen.

Hos politiet har man indtil nu valgt at tildele Uber-chauffører bødestraf, når de blev taget – blandt andet for brud på taxiloven. Men disse bøder har været afhængige af, om der faldt en dom over Uber-chaufførerne i den principielle sag mod de seks chauffører. Og det er altså denne sag, som nu er blevet afgjort.

72 andre steder i verden er Uber i konflikt med loven, og i alt er den kontroversielle virksomhed ramt af kørselsforbud i 41 forskellige lande. Alene i Norden er Uber blevet forbudt i lande som Finland, Sverige og Norge. Det er sket efter domme over chauffører i sager, som minder meget om den danske.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


07. jul. 2016 - 15:06   08. jul. 2016 - 13:54

Arbejdsmarked

as@arbejderen.dk
Uber
  • Uber Technologies Inc. er en amerikansk tech-virksomhed etableret i 2009 og med hovedkvarter i Silicon Valley, Californien, hvor også virksomheder som Apple og Google har hjemme.  Uber selv er ejet af en kæde af selskaber, der der kan spores tilbage til nulskattelandet Bermuda. Virksomheden har en anslået værdi på over 400 milliarder kroner.

  • Ubers produkt er en app til smartphones, som sætter kunder, der har brug for et lift, i kontakt med privatpersoner, der kan tilbyde den ønskede service – i realiteten en taxi-app.

  • Al kontakt mellem chauffør og kunde samt betaling foregår ved hjæp af app'en og smartphones, og både kunde og chauffør må betale gebyrer til Uber for turen.

  • Uber begyndte med at arrangere ture med luksusbiler, en service der i dag hedder UberBlack efter de store mercedeser og typisk sorte farve. I 2012 kom servicen UberX til, der lader kunder køre med mindre biler til en billigere takst. I Danmark kaldes den tilsvarende tjeneste UberPOP.