Tyskland forbyder fracking
Et flertal i det tyske parlament, Forbundsdagen, har vedtaget at forbyde fracking – det vil sige udvinding af skifergas.
Forbuddet i Tyskland er tidsubestemt, men parlamentet vil revurdere det i 2021
Tidligere har parlamenterne i Holland og Frankrig forbudt fracking.
Forbuddet i Tyskland gælder kun kommerciel udvinding. Videnskabelige testboringer vil blive tilladt, men kun hvis de relevante delstatsregeringer accepterer det, skriver nyhedsbureauet Reuters.
Forbuddet i Tyskland er tidsubestemt, men parlamentet vil revurdere det i 2021.
Ved fracking pumpes store mængder sand og vand blandet med kemikalier ind i alunskiferen. Det laver sprækker i skiferen, så metangas bliver frigivet og kan føres tilbage op gennem boringen med returvandet. Ved fracking i USA har man brugt over 700 forskellige kemikalier, hvoraf mange er giftige, mutagene samt allergi- eller kræftfremkaldende.
Fracking kan også udløse mindre jordskælv. Skælvene er ikke så store, at de kan mærkes på overfladen, men store nok til, at de øger risikoen for gasudslip, oplyser Greenpeace.
Tysklands gasindustri har advaret mod at forbyde fracking. for den mener, at det kan øge landets afhængighed af importeret energi, hvoraf meget kommer fra Rusland.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
Abonnér
eller giv et bidrag via
87278
08. aug. 2016 - 12:05
09. aug. 2016 - 09:06
Tyskland
ah@arbejderen.dk, se@arbejderen.dk
Fornuft eller fracking
I marts 2015 offentliggjorde Greenpeace rapporten "Fornuft eller fracking".
Rapporten sammenfatter udenlandske erfaringer - især fra USA - ved at hente skifergas op af undergrunden.
Greenpeace henviser blandt andet til en rapport, som gennemgår 150 videnskabelige studier af fracking-kemikaliers påvirkning af mennesker. Blandt de mere end 750 forskellige kemikalier, der regelmæssigt bruges til fracking, er de 130 kemikalier kendt eller mistænkt for at være hormonforstyrrende.
Hormonforstyrrende fracking-kemikalier kan øge risikoen for en lang række helbredsproblemer, som barnløshed, brystkræft, dårlig sædkvalitet, unormal vækst, forsinket udvikling hos børn og ændringer i immunforsvaret.
Hver eneste skifergasboring kræver adskillige frackinger og 10-20 millioner liter vand og 50-70 ton forskellige kemikalier. I USA har udvinding af skifergas haft store konsekvenser for grundvandet og sundheden. 250 lægelige organisationer fra sundhedssektoren har advaret mod fracking.
En typisk skifergasbrønd i Danmark vil bruge mellem 10.000 og 20.000 kubikmeter vand i løbet af de to til tre måneder, det tager at sætte den op, bore, teste og færdiggøre brønden, vurderer Total. Det svarer til 10 til 20 millioner liter vand – eller fire til otte olympiske svømmebassiner.
Kilde: "Fornuft eller fracking"
>> Læs rapporten "Fornuft eller fracking" på Greenpeace's hjemmeside her