11 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

OK at kræve kædeansvar

Sejr til Region Hovedstaden

OK at kræve kædeansvar

Krav om kædeansvar strider ikke mod EU-regler, mener Klagenævnet for Udbud. Nævnet underkender Dansk Byggeri, der havde klaget over Region Hovedstadens krav i forbindelse med arbejde på Herlev Hospital.

Byggefagforeninger har i årevis krævet kædeansvar som værn mod løndumping ind i overenskomsterne. Nu kan offentlige bygherrer kræve kædeansvar, har Klagenævnet for Udbud netop afgjort.
FOTO: Andrea Sigaard
1 af 1

Region Hovedstaden havde i 2015 ret til at kræve kædeansvar og andre sociale klausuler opfyldt som betingelse for at indgå en entreprisekontrakt med det firma, der skulle stå for et byggeprojekt på Herlev Hospital.

Nu er det skåret ud i pap, at klausuler er kommet for at blive.
Palle Bisgaard, 3F

Det har Klagenævnet for Udbud netop afgjort i en sag rejst af Dansk Byggeri. Arbejdsgiverorganisationen klagede over, at kravene fra regionen var i strid med EU's såkaldte proportionalitetsprincip og det EU-retlige gennemsigtighedsprincip.

Fagforbundet 3F, der organiserer hovedparten af landets bygningsarbejdere, har i årevis kæmpet mod social dumping. Et af midlerne har handlet om netop kædeansvar, hvor hovedentreprenøren forpligtes i alle led til at betale, hvis underentreprenører ikke lever op til danske løn- og arbejdsvilkår og andre krav i en indgået kontrakt.

Skåret ud i pap

I forbundets byggegruppe er forhandlingssekretær og næstformand Palle Bisgaard da også super tilfreds med Klagenævnets afgørelse.

– Den er klokkeklar. Region Hovedstaden får 100 procent medhold, og Dansk Byggeri får afvist såvel klagen over kædeansvar som spørgsmålet om proportionalitet, siger Palle Bisgaard til Arbejderen og fortsætter:

– Dermed er det skåret ud i pap, at klausuler er kommet for at blive og er et naturligt redskab i offentlige bygherres udbud.  Med så entydig en afgørelse kan der ikke længere være tvivl om retstilstanden ved offentlige byggerier, og nu må Dansk Byggeris protester stoppe.

Bisgaard opfordrer Dansk Byggeri til at samarbejde for fremover at undgå unfair konkurrence i byggebranchen.

Tages til efterretning

Dansk Byggeri tager afgørelsen til efterretning, men mener ikke, at sagen får konsekvenser for fremtidige offentlige byggeri-sager, skriver DR Nyheder.

– Jeg mener ikke, at klagenævnets kendelse kan tages som udtryk for, at udbyder for fremtiden kan udlade at tage de grundlæggende udbudsretslige principper med i betragtning, når de planlægger at gennemføre udbud. De bliver nødt til ved hver enkelt udbud at vurdere, om vilkårene i øvrigt bliver overholdt, siger Christian Prophet-Rannow, afdelingschef i juridisk afdeling hos Dansk Byggeri.

Regionsrådsformand i Region Hovedstaden Sophie Hæstorp Andersens (S) ser afgørelsen som et vigtigt skridt i kampen mod social dumping og en hjælp til fremover at sikre ordentlige løn- og arbejdsvilkår til både danskere og udlændinge, der udfører arbejde for regioner og kommuner. 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


10. aug. 2016 - 06:14   10. aug. 2016 - 13:53

Social dumping

noc@arbejderen.dk
Hvad er kædeansvar?

Kædeansvar betyder, at hovedentreprenøren har ansvar for, at også underentreprenører/- leverandører skal overholde overenskomster, og at de ansatte har lovlig opholds- og arbejdstilladelse.

Det grundlæggende princip er, at hovedentreprenøren har ansvaret og hæfter for eventuelle brud på overenskomster og aftaler, uanset om fejlen ligger hos en underleverandør. 

I sidste ende hæfter hovedentreprenøren, hvis underentreprenører/- leverandører snyder.

Kilde: 3F