3F har i løbet af forbundets fjerde kongres sat organisering højt på dagsordenen. Blandt andet har de delegerede besluttet at styrke indsatsen for at få flere nye medlemmer de næste tre år. Også pauserne er blevet brugt på at hente inspiration til den lokale organiseringsindsats.
Det er ikke alle, der tør at melde sig ind i fagforeningen. De er bange for at miste deres job.
Niels Eiiasen, 3F Aarhus
Kælderen under Aalborg Kongres- og Kulturcenter, hvor de 778 delegerede disse dage diskuterer forbundets fremtid, er derfor omdøbt "Fundamentet".
Her kan de delegerede i pauserne møde afdelinger, klubber og brancher, som fortæller om deres erfaringer fra arbejdet med at sikre flere medlemmer til Danmarks største fagforbund.
Blandt andet har man kunnet møde Stilladsarbejdernes Brancheklub, som har delt deres erfaringer med at kræve ordnede forhold for de udenlandske arbejdere, de møder, når de er ude og stille stilladser op på byggepladser.
Aktivitet giver respekt
Stilladsarbejderne er kendt for at sætte handling bag deres ord og tøver ikke med at sætte sig på røven, hvis kollegaernes forhold ikke er i orden. Den kontante faglige aktivitet, mener klubben, er med til at give fagbevægelsen et godt ry blandt udenlandske arbejdere.
Det er mindre end fjorten dage siden, at stilladsarbejderne fik hevet en overenskomst hjem til de ansatte i et tjekkisk stilladsfirma. Tre timers blokade af Lisbjerg-forbrændingen i Aarhus var, hvad der skulle til, før der blev aftalt møde og underskriften efterfølgende blev sat på aftalen.
På stilladsarbejdernes scene i "Fundamentet" kunne man også opleve håndværkeren "Tømrer Mads" opføre et hjemmestrikket hip-hop nummer om hans erfaringer med at arbejde sammen med underbetalte kollegaer fra andre lande.
Italienske letbanearbejdere
3F Aarhus delte ud af erfaringerne med at organisere de mange italienere, som er kommet til byen for at bygge byens nye letbane. Aarhusianerne fortæller, at de har stillet sig på skuldrene af de københavnske kollegaer, som har mange erfaringer med at organisere på metrobyggeriet.
– Det lidt utraditionelle, vi har gjort, er, at vi har hentet to italienske tillidsfolk over fra metroen i København. De har hjulpet med at åbne døren. Eller sparket døren ind om man så må sige. Det har gjort, at vi har fået hul igennem, fortæller Niels Eliasen.
På trods af den hjælpende hånd fra metroarbejderne, kniber det med indmeldingsblanketterne fra letbanens ansatte:
– Organiseringen af de italienske arbejdere er det lidt op ad bakke med. Det er ikke alle, der tør at melde sig ind i fagforeningen. De er bange. De er bange for at miste deres job, lyder det fra den aarhusianske fagforeningsmand, som dog er fortøstningsfuld.
Den lokale fagforening har været i gang med organiseringsindsatsen lige fra begyndelsen af byggeriet sidste efterår. Byggeriet er efer planen færdig til maj 2017.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278