09 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Fødevareforbundet satser på overenskomster

Organiseringsindsats op i gear

Fødevareforbundet satser på overenskomster

Organisering handler både om at involvere kollegaer i løsning af problemer på jobbet, om at skaffe nye medlemmer og om flere overenskomster, fastslår Fødevareforbundet, der går efter at optrappe indsatsen i den næste kongresperiode.

Det er nemmere at organisere på store arbejdspladser med overenskomster og med tillidsvalgte, som her på Danish Crown i Horsens, end på små arbejdspladser. Til gengæld er der 650 virksomheder indenfor fødevareindustrien uden overenskomster.
FOTO: PN
1 af 1

650 virksomheder burde have en overenskomst med Fødevareforbundet NNF, men har det ikke. Det drejer sig om alt lige fra den lokale bager rundt om hjørnet til den lidt større virksomhed, der forarbejder kød eller producerer slik.

Vi har besluttet, at organisering skal indgå som en naturlig del af det daglige arbejde og gennemsyre hele organisationen.
Ole Wehlast, forbundsformand

Og det skal der laves om på, lyder det fra fagforbundet, der har sat organisering på programmet på den igangværende kongres i Aalborg med 300 delegerede.

– Når vi snakker om organisering, er vi tilbøjelige til mest at tænke på medlemshvervning. Det er ikke nok. Vi er nødt til også at få flere virksomheder til at tegne overenskomster, siger forbundsformand Ole Wehlast til Arbejderen.

Han ser en lige vej fra flere overenskomster til flere medlemmer, og det er tiltrængt i forbundet, der siden 2012 er kommet på den forkerte side af 20.000 i medlemstal.

Går til makronerne

Antallet af virksomheder uden overenskomst er ikke større nu, end det plejer at være, vurderer Ole Wehlast.

– Nu har vi bare fået kortlagt omfanget og er begyndt et strategisk og systematisk arbejde for at få overenskomsterne hevet i hus.

"Gå-til-makronerne" kaldes strategien, der helt enkelt handler om følgende: Ud fra en prioriteret liste efter, hvor medlemmerne arbejder, kontaktes to til tre firmaer ad gangen med tilbud om overenskomst. Fører det ikke til en dialog og en underskrift på en overenskomst inden for en kortere periode, så går forbundet til makronerne og varsler konflikt.

Indtil videre er det lykkedes at tegne overenskomster med Hårby Slagtehus, Aalborg Chokoladen og Moesgaard Meat. Og Fødevareforbundet er i dialog med andre virksomheder, herunder Bülow Lakrids.

"Der er lang vej til de 650 virksomheder, der mangler, men vi har skabt et realistisk og effektivt set-up, som skaber resultater," fremgår det af den skriftlige beretning.

Organiseringsstrategi

Til at understøtte tillidsrepræsentanternes arbejde med at skaffe medlemmer og gøre fagforeningen synlig på arbejdspladserne er der vedtaget "Fødevareforbundet NNF’s organiseringsstrategi".

– Vi har besluttet, at organisering skal indgå som en naturlig del af det daglige arbejde og gennemsyre hele organisationen - på arbejspladserne, i afdelingerne og hovedkontoret, siger Ole Wehlast.

At arbejdet er tiltrængt afslører ikke blot de 650 virksomheder på NNF-området uden overenskomst. Som så mange andre forbund i den faglige hovedorganisation LO mister også Fødevareforbundet medlemmer. Konkret forsvandt 6912 medlemmer fra forbundets medlemslister i perioden 2008 til 2012, og i den forgangne kongresperiode har yderligere 3603 medlemmer droppet fagforeningskontingentet til Fødevareforbundet.

Nye medlemmer

– Det er især blandt slagteriarbejderne, som jo er vores største medlemsgruppe, at vi har mistet medlemmer. Jeg kan ikke ganarantere, at blødningen i slagteribranchen er slut, men den bløder ikke i samme omfang som tidligere, siger Ole Wehlast.

Han slår ligefrem positive takter an med henvisning til, at der siden maj måned er kommet 140-150 nye medlemmer.

– Så måske er der udsigt til lidt lysere tider, selvom det stadig er svære tider. 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


29. sep. 2016 - 15:19   29. sep. 2016 - 15:20

NNF-kongres 2016

noc@arbejderen.dk