Otte ud af 10 unge mellem 13 og 17 år oplever ét eller flere problemer i deres fritidsjob.
De arbejdsgivere, som ikke overholder reglerne, er med til at ødelægge de kommende folk i branchen.
John Frederiksen, 3F
Det viser opgørelsen fra 3F's indsats i Jobpatruljen. Fagforbundet 3F er sammen med HK hovedkræfterne bag oplysningskampagnen, og faglige aktivister har hen over sommeren besøgt mere end 3.000 unge i deres fritidsjob på 10.000 virksomheder i hele landet for at oplyse dem om deres rettigheder på arbejdsmarkedet.
Problemerne kan være manglende løn under oplæring. For få eller slet ingen pauser. For tunge løft ligesom de unge selv skal finde en afløser i tilfælde af sygdom, skriver Fagbladet 3F.
Bekymrende resultater
En stor del af de unge fritidsjobbere er beskæftiget i restaurationsbranchen og næstformand for Privat Service, Hotel og Restauration i 3F, John Frederiksen, er da også bekymret over Jobpatruljens resultater.
– Hvis tallene holder, ja, så er det katastrofalt, og det viser, at der mangler en helt klar stramning på området. Arbejdsgiverne mangler en klar forståelse af at beskæftige unge mennesker. De arbejdsgivere, som ikke overholder reglerne, er med til at ødelægge de kommende folk i branchen, siger John Frederiksen til Fagbladet 3F.
HORESTA er hotel- og restauranterhvervets brancheforening. Her siger juridisk direktør Pia E. Voss, at man tager Jobpatruljens undersøgelsen alvorligt.
– Medlemmer af HORESTA opdateres løbende gennem direkte kontakt, nyhedsbreve og kurser om, hvordan der tages hånd om erhvervets yngste medarbejdere. Det er en stor forpligtigelse at byde så mange unge velkommen til arbejdsmarkedet hvert år, som vores erhverv gør, og det er en opgave, som vores medlemmer tager meget seriøst, siger hun og gør samtidig opmærksom på, at der er stor forskel på alvoren af de overtrædelser, der optræder i Jobpatruljens opgørelse.
Et samfundsproblem
På Aalborg Universitet forsker lektor Mette Lykke Nielsen i unges arbejdsmiljø ved Center for Ungdomsforskning. Hun påpeger, at dårligt arbejdsmiljø blandt unge både er et problem for den enkelte, men også et samfundsproblem. For når unge løfter eller skubber mere end det tilladte og får skader af det, kan det have meget langsigtede konsekvenser.
– Hvis man er forælder, kan man jo godt blive bekymret. Vi er opdraget til, at det er sundt og fornuftigt, at unge mennesker har et job. Og mange unge har stor glæde af at arbejde. Meget sjældent tænker vi, at det kan være usundt og skadeligt for vores børn. Men det viser de her tal jo, at det kan. Og sådan skal det selvfølgelig ikke være, siger Mette Lykke Nielsen til Fagbladet 3F.
Landskoordinator for Jobpatruljen Rasmus Jakobsen er overrasket over, at så mange arbejdsgivere får de unge til at arbejde ulovligt.
Jobpatruljens endelige rapport for 2016 er endnu ikke offentliggjort.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278