09 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Loftsramte efterlyser fagbevægelsen i kampen

Kritik fra kontanthjælpsmodtagere

Loftsramte efterlyser fagbevægelsen i kampen

Hvor er fagbevægelsen henne i kampen mod kontanthjælpsloftet? Hvorfor var det ikke herfra initiativet kom til en stor demonstration ved Folketingets åbning, spørger mange kontanthjælpsmodtagere.

Der var kun få fagforeningsfaner foran Christiansborg ved Folketingets åbning.
FOTO: Filip S/Undergroundnews.dk
1 af 1

Med kontanthjælpsloftet står vi i den største klassekamp i Danmark i lang tid. Men hvor er fagbevægelsen, spørger kontanthjælpsmodtager Line Lauzarus i et interview i Arbejderen i dag.

>> LÆS INTERVIEW HER

Hun var taler på demonstrationen mod fattigdom på Christiansborg Slotsplads ved Folketingets åbning.

Noget tyder på, at der er grøde i et kommende opgør med den iskolde liberalisme.
Dennis Kristensen, FOA 

Demonstrationen blev arrangeret af initiativet Bekæmp Fattigdom NU. 

– Det er et problem, at det er de reformramte selv, der skal trække hele læsset, siger Line Lazarus.

Demonstrationen blev anbefalet af en håndfuld fagforbund og fagforeninger og blev støttet økonomisk af flere faglige organisationer. Men der var kun få fagforeningsfaner og fagligt aktive tilstede på Slotspladsen.

Flere rejser kritikken

Line Lazarus står ikke alene med kritikken af fagbevægelsens manglende engagement i kampen mod kontanthjælpsforringelser. Den hører de ofte i Bekæmp Fattigdom NU, siger en af bevægelsens talsmænd, Benny Allermand.

Han er selv et eksempel på, at der også er fagforeningsfolk, som er dybt involveret i kampen mod kontanthjælpsforringelserne. Han arbejder til daglig som opmåler i 3F-afdelingen BJMF.

– Jeg er gået med i Bekæmp Fattigdom NU i solidaritet med kontanthjælpsmodtagerne, og fordi jeg kan se, at det også kommer til at ramme vores medlemmer, siger Benny Allermand. 

Han mener, at de store fagforbund er alt for fraværende i kampen for de mest udsatte grupper, der står udenfor arbejdsmarkedet.

– Men BJMF gør, hvad de kan. Stiller lokaler til rådighed for bevægelsen, støtter økonomisk og hjælper på anden måde, siger Benny Allermand.

Han er enig med Line Lazarus i, at fagbevægelsen som helhed burde have arrangeret en stor samlende demonstration ved Folketingets åbning i protest mod alle regeringens angreb på kontanthjælp, uddannelser, pensionsalder og så videre. 

– Hvis fagforbundene ikke kan mobilisere en demonstration mod en Venstreregering, hvornår kan den så, spørger Benny Allermand.

Medlemmer bliver ramt

De to store fagforbund 3F og FOA har medlemmer, der er på kontanthjælp. Det gælder for 4000 af FOA's medlemmer og 2200 3F'ere.

Begge forbund er enige i, at kampen mod kontanthjælpsforringelser også er en sag for fagbevægelsen. 

– Fagbevægelsen har en historisk forpligtelse til at tage sig af de svageste i samfundet. I dag er mange af dem ikke medlemmer af fagbevægelsen, men vi har alligevel et ansvar for dem, siger Dennis Kristensen, formand for FOA. 

Han understreger, at FOA har råbt op i protest mod kontanthjælpsloftet, benyttet de parlamentariske kanaler og har rejst spørgsmålet i pressen. 

Det samme har 3F, fortæller Ellen Lykkegaard, socialpolitisk ansvarlig i 3F. 

– Vi er løbende i kontakt med politikerne omkring konsekvenserne af alle reformerne. Vi mødes også med bevægelser som for eksempel Jobcentrets Ofre for at lytte til deres argumenter, siger Ellen Lykkegaard. 

Hun var selv med til demonstrationen ved Folketingets åbning. 3F sendte tillidsfolk fra hele landet, der var på kursus i Karrebæksminde, ind til demonstrationen i busser.

3F sendte bus med tillidsfolk

Ellen Lykkegaard erkender, at fagbevægelsen nok kunne have samlet flere, hvis de havde arrangeret demonstrationen.

– Men det var et flot arrangement, og det gjorde indtryk, at det blev organiseret af de ramte selv og ikke af os, der er en slags professionelle, siger hun og slår fast, at 3F også fremadrettet vil have fokus på konsekvenserne af de sociale reformer.

Forbundet besluttede på sin kongres i september at opprioritere det socialpolitiske engagement.

Dennis Kristensen forklarer, at der i fagbevægelsen har været en diskussion af, om der skulle laves en større protest ved Folketingets åbning.

– Der er forskellige vurderinger af, om situationen er moden til det, og om fagbevægelsen kan skabe tilstrækkelig styrke. Men noget tyder på, at der er grøde i et kommende opgør med den iskolde liberalisme. Her skal fagbevægelsen kende sin besøgelsestid, hvis den vil bevare sin rolle som den største sociale kraft i Danmarkshistorien, siger Dennis Kristensen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. okt. 2016 - 07:37   19. okt. 2016 - 07:40

Modstand

ur@arbejderen.dk
Demonstrationen 4. oktober
  • Initiativet Bekæmp Fattigdom NU arrangerede demonstration mod fattigdom på Christiansborg Slotsplads i forbindelse med Folketingets åbning. Arrangørerne vurderer, at der deltog 3000-5000. 
  • Demonstrationen blev anbefalet af en lang række organisationer og partier. Af faglige anbefaler var BUPL og Dansk Socialrådgiverforening samt tre 3F-afdelinger.
  • En række faglige organisationer støttede økonomisk. Blandt andet gav BUPL 25.000, Socialrådgiverne 10.000 og 3F København 5000 kroner.