18 trykkere hos Jysk Fynske Mediers avistrykkeri i Odense har siden mandag været i strejke.
Arbejdsnedlæggelsen er udløst af uenighed mellem ledelsen og trykkeriarbejderne om en spareplan, der skal reducere personaleomkostningerne i alle afdelinger med 10,8 procent.
Det er trykkernes opfattelse, at ledelsen hos Jysk Fynske Medier er gået ensidigt efter, at de skulle sættes ned i løn.
Dennis Ørsted Petersen, faglig konsulent i HK Midt
Ifølge Dennis Ørsted Petersen, faglig konsulent i HK Midt, er trykkerne kommet med forslag, som lever op til den samlede ramme. Men ingen af forslagene har ledelsen villet acceptere. I stedet har ledelsen valgt at sætte deres løn ned.
– Det er trykkernes opfattelse, at ledelsen hos Jysk Fynske Medier er gået ensidigt efter, at de skulle sættes ned i løn. På trods af, at man i husets øvrige afdelinger har fundet besparelserne på andre måder, forklarer Dennis Ørsted Petersen til Arbejderen.
Trykkerne har blandt andet foreslået at gå ned i tid i en periode. Og to ældre trykkere har tilbudt en frivillig fratrædelse.
Lønnedgang på 12 procent
Trykkernes tillidsmand, Henrik Jensen, forklarer til Arbejderen, at der er tale om en samlet lønnedgang på 12,08 procent. Trykkerne har ens løn, men nye trykkere får det første år kun 95 procent.
– Vi betragter det af ledelsen fremlagte diktat om en lønnedgang som et direkte angreb på vores løn- og arbejdsforhold under dække af en såkaldt synergiplan, siger Henrik Jensen.
Alex Pedersen, viceadministrerende direktør i Jysk Fynske Medier, beskriver situationen således:
– I maj meldte vi ud, at vi skulle hente synergibesparelser svarende til 90 millioner kroner i personaleomkostninger - og trykkerierne skulle bidrage med 6,5 millioner. Vi har arbejdet på det i fem måneder og har efter bedste evne forsøgt at finde alternative besparelser og muligheder, men det har ikke været muligt. En af de største knaster, som jeg fornemmer det, er, at vi har bedt om, at vi i ledelsen kan forhandle løn med nyansatte. Det var et af otte punkter, som vi har diskuteret her i Odense, og det kunne vi ikke blive enige om. Og til sidst har vi så tilbudt trykkerne enten at gå ned i løn eller sige ja til de muligheder, vi har drøftet i fem måneder, siger Alex Pedersen til Fyens.dk.
Jysk Fynske Medier er Danmarks næststørste mediehus med 13 dagblade, 64 ugeaviser, 5 radiostationer og en lang række nyhedssites og andre digitale brands. Koncernen udgiver blandt andet Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis.
Offentliggjorde lønnen
På grund af strejken har de Jysk Fynske Medier udsendt nødaviser hele ugen, som trykkes af arbejdslederne. Mandag skete det med en kommentar fra ledelsen på forsiden af samtlige aviser, hvor de blandt andet offentliggjorde, hvad trykkerne tjener:
"Også efter lønnedgangen vil trykkerne i Jysk Fynske Medier have en god løn, da de i dag tjener mellem 39.000 og 45.000 kroner om måneden. Det er mellem 19 og 31 procent mere end landsgennemsnittet på området", skriver ledelsen.
Både formanden for HK Privat Midt, Lone Thomhav, og Dennis Ørsted Petersen, kalder fremgangsmåden for "fuldstændig uhørt og ikke i orden".
– Det er et letgennemskueligt forsøg på at udstille en faggruppe som forkælet. Men de er højt specialiserede, har en høj anciennitet og arbejder på alle tider af døgnet, forklarer Dennis Ørsted Petersen.
Han påpeger også, at antallet af trykkere på avistrykkeriet i Odense over de sidste ti år er blevet næsten halveret, samtidig med at de har fået flere opgaver.
De strejkende mødes i morgen tidlig klokken 7:00 og tager stilling til, om de fortsætter strejken.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278