15 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

EU-parlamentet afviser juridisk tjek af CETA

Handelsaftale banket på plads

EU-parlamentet afviser juridisk tjek af CETA

De danske socialdemokratiske medlemmer af EU-parlamentet afviste sammen med Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative og De Radikale at lade EU-domstolen tjekke, om CETA-aftalen er i overensstemmelse med EU's lovgivning.

FOTO: Vincent Kessler/Reuters/Scanpix
1 af 1

Et flertal på 419 medlemmer af EU-parlamentet stemte onsdag nej til et forslag om at lade EU-domstolen tjekke, om handels- og investeringsaftalen CETA mellem EU og Canada er i overensstemmelse med EU-lovgivningen, skriver EU-parlamentet i en pressemeddelelse.

CETA-aftalen skal nu til afstemning i parlamentets udvalg for handel den 5. december og ventes at blive sat til afstemning i EU-parlamentet inden jul.

258 medlemmer stemte for forslaget, mens 22 afstod fra at stemme. Forslaget var stillet af 89 parlamentsmedlemmer.

Tre danske, Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU, SF's Margrete Auken samt den tidligere DF'er Rikke Karlsson stemte for forslaget, Resten af de danske medlemmer stemte imod forslaget, bortset fra Venstres Jens Rohde og Morten Messerschmidt, der ikke var tilstede under afstemningen.

CETA-aftalen skal nu til afstemning i parlamentets udvalg for handel den 5. december og ventes at blive sat til afstemning i EU-parlamentet inden jul.

Modstanderne begrundede deres modstand mod forslaget med, at EU-parlamentets juridiske afdeling har vurderet, at CETA-aftalen ikke strider med EU's lovgivning. Det gælder også aftalens særlige investordomstol, som giver private investorer ret til at klage, hvis de mener, at medlemslandenes lovgivning har mindsket deres mulighed for profit.

Valloniens parlament har ellers indgået en aftale med Belgiens centralregering, som for at stemme for CETA-aftalen. Ifølge aftalen har  regering har blandt andet lovet:

  • At anmode EU-domstolen om at vurdere lovligheden af de nye investordomstole, hvor private firmaer kan anlægge sag mod en en stat, hvis virksomheden mener, at dens profitmulighed begrænses af staten.
  • At indføre en klausul, som beskytter belgisk landbrug mod unfair konkurrence.
  • At CETA-aftalen ikke må hindre EU-lande i at forbyde GMO-varer og -afgrøder.
  • At Belgiens regioner kan annullere landets endelige godkendelse af CETA-aftalen senere, hvis ikke alle løfter bliver overholdt. 

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


24. nov. 2016 - 11:11   24. nov. 2016 - 16:55

CETA

mj@arbejderen.dk
Fakta om CETA
  • CETA står for Comprehensive Economic and Trade Agreement.
  • Det er en omfattende handels- og investeringsaftale mellem EU og Canada. Dele af aftalen kan træde foreløbigt i kraft allerede i 2017.
  • CETA er den første EU-handelsaftale med en såkaldt negativliste, som betyder, at alle tjenesteydelser som udgangspunkt er omfattet af et krav om liberalisering, medmindre de enkelte regeringer udtrykkeligt har undtaget dem. 
  • CETA-aftalen indeholder også en såkaldt "stand still"-klausul, der betyder, at liberaliseringer ikke kan rulles tilbage.
  • CETA indfører en såkaldt investordomstol, der åbner op for, at et privat firma fra Canada eller EU kan sagsøge nationalstater og kræve erstatning, hvis regeringer indfører eksempelvis en mere restriktiv miljø-, sundheds- eller arbejdsmiljølovgivning, som påvirker firmaets fremtidige profit.
  • Det samme kan alle private firmaer fra lande udenfor EU og Canada, hvis de har et datterselskab i Canada.
  • >> Læs alle Arbejderens artikler om CETA