29 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Gode historier

Blogs

Line Barfod
Advokat hos Foldschack & Forchhammer
Advokat hos Foldschack & Forchhammer. Uddannet cand.jur. fra Københavns Universitet. Tidligere MF'er for Enhedslisten.
Blogindlæg af Line Barfod
lør. 03. okt - 2020
man. 01. apr - 2019
man. 12. nov - 2018

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Mandag, 19. december, 2016, 12:12:19

Gode historier

Vi har på vores advokatkontor mange socialøkonomiske virksomheder som klienter. Det er virksomheder, der arbejder til gavn for samfundet i stedet for at arbejde for profit til nogle ejere.

Midt i alt det forfærdelige der sker omkring os, med krig og flygtninge, højreekstremisme på fremmarch i flere lande, stigende ulighed og fattigdom både i Danmark og mange andre steder, med stort pres på de grundlæggende menneskerettigheder og retssikkerheden, så kan man godt få behov for nogle gode historier. Historier om ting der faktisk lykkes.

I mit arbejde som advokat er jeg så privilegeret, at jeg ofte møder den slags historier. Vi har på vores advokatkontor mange socialøkonomiske virksomheder som klienter. Socialøkonomiske virksomheder er virksomheder, der arbejder til gavn for samfundet i stedet for at arbejde for profit til nogle ejere.

Både i det offentlige og det private arbejdsmarked er der i høj grad brug for mere rummelighed. Og for en højere grad af samfundsansvar.

Mange af de socialøkonomiske virksomheder arbejder med at få udsatte borgere med i arbejdsfællesskab. Nogle bliver istand til at klare et job på almindelige vilkår, mens andre får et fleksjob, et skånejob eller lignende. Og næsten alle får et langt bedre liv, når de får lov at være sammen med andre og udføre et arbejde, som de kan se andre har glæde af.

Alt for mange mennesker bliver i disse år trukket igennem den ene meningsløse arbejdsprøvning, virksomhedspraktik eller lignende efter den anden. Uden at det fører til job. Ofte bliver de i stedet dårligere og dårligere.

Men mange socialøkonomiske virksomheder formår at yde en helhedsorienteret indsats, hvor de tager hånd om de mennesker, der kommer. Og formår at rumme dem og skabe tryghed og tillid. Socialøkonomiske virksomheder arbejder med to bundlinjer. Både den almindelige økonomiske og så en social, hvor man skal sikre, at det, man gør, er til gavn for mennesker og miljø, for vores allesammens fællesskab, samfundet.

Nogle eksempler: Hus Forbi har formået at opbygge en virksomhed, hvor hjemløse får en identitet som sælgere i stedet for tiggere, samtidig med at de skaber et socialpolitisk blad, som formår at sætte vigtige politiske dagsordner.

Grennessminde i Tåstrup har unge, der er sentudviklede eller har andre handicap eller problemer, til blandt andet at dyrke fantasilater (spiselige blomster) til restaurant Noma. Og til at lave mad og køre mad til skoler med flere ud i elbiler.

Place de Bleu beskæftiger kvinder med flygtninge og indvandrerbaggrund, der aldrig har været på arbejdsmarkedet, men gået hjemme i mange år. De er udråbt til ikke at kunne noget. Men mange er virkelig dygtige til håndarbejde, og de har udviklet flotte design af puder med videre, som blandt andet bliver solgt i Illum og på Louisiana.

Logik & Co driver en entreprenørvirksomhed på Nørrebro, hvor de formår at få tag i nogle af de unge rødder og give dem en tro på, at de godt kan klare at uddanne sig til håndværkere, i stedet for at have en fremtid på gaden i kriminalitet.

Visionen er, at socialøkonomiske virksomheder både kan gøre en konkret forskel for nogle mennesker og ofte også for et lokalsamfund. Og samtidig kan virke som inspiration for resten af arbejdsmarkedet. Både i det offentlige og det private arbejdsmarked er der i høj grad brug for mere rummelighed. Og for en højere grad af samfundsansvar.