28 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Aleppo blev helt klart befriet

Fredsforsker ikke i tvivl

Aleppo blev helt klart befriet

Fredsforsker Jan Øberg har netop været i den syriske by Aleppo. Han mener, stik imod de fleste vestlige medier, at byen blev befriet.

Jan Øberg i Hanano i Øst-Aleppo 11. december.
FOTO: Privatfoto
1 af 1

Den dansk-svenske fredsforsker Jan Øberg er netop vendt hjem fra et tre dages ophold i den syriske by Aleppo.
 
Han er lige landet i Sverige og er ivrig efter at fortælle, hvad han så i Aleppo i dagene mellem 10.-13. december, netop som de sidste oprørere var ved at overgive sig til syriske regeringsstyrker.

Ingen som helst diskussion om, at Aleppo blev befriet. Hvorfor skulle folk dog feste, gøre V-tegn og græde af glæde? 
Jan Øberg

Men hans fortællinger stemmer ikke overens med, hvad vestlige og danske medier har rapporteret om byen. Jan Øberg mener ikke, at byen blev erobret.
 
– Der er Ingen diskussion om, at Aleppo blev befriet. Hvorfor skulle folk dog feste og græde af glæde? En taxa-chauffør, jeg kørte med, havde tårer i øjnene og sagde, at de tre største ting i hans liv var at "blive gift, rejse til Mekka og opleve befrielsen af Aleppo", beretter Jan Øberg overfor Arbejderen.
 
Jan Øberg er Dr. i sociologi og har arbejdet som fredsforsker i 40 år som mægler og rådgiver i konfliktområder i Jugoslavien, Georgien, Irak og Iran. Han er medstifter af Den Transnationale Stiftelse for Freds- og Fremtidsforskning, TFF, i Lund, hvor han arbejder nu.

Glæde i Aleppo

Jan Øberg fortæller, at folk trykkede bilhornene i bund af glæde. Børn gjorde V-tegn. Både i Øst- og Vestaleppo. Han mødte en mand, der viste den bygning frem, hvor han tidligere var lærer, men som al-Nusra-gruppen af oprørere havde gjort til base.

– Der var fest i hele byen, både i øst og vest, for folk var helt klart glade for, at de nu kunne gå frit rundt uden at få en granat i hovedet.
Han tilføjer, at mange ikke tænker på, at oprørere i øst i fire år har bombarderet Vestaleppo med granater.
 
Jan Øberg besøgte Jibrin-centeret i Vestaleppo, hvor flygtninge fra øst bliver registreret og får mad. Her så han et russisk felthospital behandle civile.

Massakrer?

Men dine fortællinger stemmer ikke overens med, hvad man hører i medierne om regeringshærens massakrer på civile, inklusive børn i Østaleppo?
 
– Aleppo er en stor by. Jeg kan selvfølgelig ikke vide, om der er foregået likvideringer i den enorme by, som der traditionelt sker under afslutninger af krige. Jeg var jo i et lille område af byen, Hanano i Østaleppo. Men det interessante er, at netop disse påstande er det eneste, der er gengivet i de fleste vestlige medier. Andre ting burde gengives, siger Øberg.
 
Fredsforskeren rejste til Aleppo den 10. december på eget initiativ og rykkede ind på Hotel Shahba i den vestlige del af byen. Den 11. december var han på en fem timers rundtur i Hanano-kvarteret i Østaleppo, der dagen tidligere var blevet befriet af syriske regeringsstyrker.
 
– Jeg talte med mennesker i en kø, som ventede på brød og grøntsager. De var udsultede, også børnene. Jeg talte med hjælpeorganisationen Rød Halvmåne, og de havde ikke set skyggen af De Hvide Hjelme, og folk i Østaleppo havde heller ikke set dem, måske kun hørt om dem.
 
– Det studsede jeg over. Hvorfor bliver De Hvide Hjelme beskrevet så meget og får millioner af kroner fra Danmark. Jeg så dem ikke, hvor der var brug for dem.

Propaganda for Assad?

Du bliver beskyldt for, at levere propaganda for den syriske regering og Rusland?
 
– Jeg siger til mig selv: Hvor mange af de danske medier og andre er efterplaprere af amerikansk propaganda? Jeg tog til Aleppo ene mand og risikerede mit liv, og så bliver jeg slået i hartkorn med folk, jeg ikke har talt med. Jeg har været i Syrien i 10 dage og har ikke talt med en eneste person fra regeringen, fortæller Jan Øberg.
 
Men dine kritikere siger, at du blev fulgt af regeringen på din tur i Østaleppo. Så fik du vel også udpeget, hvad du skulle se?  
 
– Jeg fik militærbeskyttelse. Vi kom ind i en bilkonvoj. Militæret kørte foran og bag os som beskyttelse. Vi var aldrig kommet ud af Hanano igen, hvis ikke vi havde haft dem med. Området var befriet dagen før. Der kunne jo ligge en snigskytte i ruinerne og vente på os. Jeg havde ikke lyst til at dø i Aleppo, forklarer Øberg. 
 
På et tidspunkt bad militæret dog gruppen om at forlade Hanano, da de havde fået nys om, at oprørerne i kvartererne ved siden af ville komme med et granatangreb.
 
– Da jeg kom hjem til det 20 etagers store hotel i Vestaleppo og gik op på toppen, så jeg en granat ramme ned 500 meter fra mig, siger Øberg, der ikke så en eneste vestlig journalist i Aleppo, i den tid, han var der.
 
Han slutter med, at mindes den gang, den tidligere udenrigsminister Villy Søvndal i 2011 personligt inviterede ham til at tale på en konference om Syrien.
 
– Jeg advarede ham kraftig mod dét, vi nu ser resultaterne af, siger en trist Jan Øberg.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


23. dec. 2016 - 15:31   26. dec. 2016 - 19:00

Interview

ah@arbejderen.dk, se@arbejderen.dk
Rød bog: Jan Øberg
  • Født 13. januar 1951.
  • Ph.d. i sociologi fra Lund Universitet.
  • Leder af Den Transnationale Stiftelse for Freds- og Fremtidsforskning (TFF) i Lund, som har hjemmesiden www.transnational.live.
  • Har beskæftiget sig med freds- og konfliktforskning i 40 år og har arbejdet i krigszoner, hvor NATO og NATO-lande har været involveret.
  • Har udgivet adskillige bøger, heriblandt “Forudsigelig Fiasko. Om Irak-konflikten og Danmark som besættelsesmagt” (Tiderne Skifter, 2004).
  • Var i 1980’erne medlem af regeringens Nedrustnings- og Sikkerhedspolitiske Udvalg.