Vi bliver lovet guld og grønne skove, men der sker for lidt.
Det mener Jesper Priskorn, der er én af flere tillidsrepræsentanter for FOA-medlemmerne på Psykiatrisk Hospital i Risskov.
Problemet er, at vi mangler personale og ikke har senge nok til alle de patienter, der skal indlægges.
Jesper Priskorn, tillidsrepræsentant
Midt i december måned sidste år sendte samtlige faggrupper på hospitalet, herunder social- og sundhedsassistenter, læger, sygeplejersker og psykologer et åbent brev til politikerne i Region Midtjylland. I brevet luftede personalet deres bekymring over forholdene på arbejdspladsen præget af en dagligdag med et stigende antal selvmord blandt patienterne, flere voldsomme overfald og generelt mere syge patienter.
– Nu er der nedsat en styregruppe med psykiatriledelsen og med repræsentanter fra faggrupperne. De sidder og omfordeler de midler, vi har og forsøger at finde ud af, om pengene kan bruges anderledes, fortæller Jesper Priskorn til Arbejderen.
Flytter rundt med de samme penge
En forholdsmæssig stor del af de penge, som hospitalet har til rådighed, bruges på vikarer, og styregruppen ser på, om der kan drosles ned på den konto og i stedet skaffes mere fast personale.
– Men psykiatriledelsen er jo også bundet, og det er de samme penge, der bare bliver vendt og drejet. Tager man penge fra én afdeling eller ét område, så mangler de jo der. Det grundlæggende problem er, at vi mangler personale og ikke har senge nok til alle de patienter, der skal indlægges, siger Jesper Priskorn og efterlyser en stor pose nye penge.
Tirsdag eftermiddag var FOA's forbundsformand Dennis Kristensen og formanden for FOA's social- og sundhedssektor Karen Stæhr på besøg på arbejdspladsen i Risskov. De skulle først mødes med tillidsfolkene og derefter med alle FOA-medlemmerne på hospitalet.
– Mødet skal ses som endnu et forsøg på at råbe politikerne op. Dels over forholdene i psykiatrien i almindelighed og dels over et ikke-godkendt arbejdsmiljø i Risskov i særdeleshed, lyder det fra forbundsformand Dennis Kristensen.
Et farligt job
To ud af tre af FOA's medlemmer, der er ansat i psykiatrien, har været udsat for trusler inden for de seneste 12 måneder. Mere end hver fjerde har været udsat for vold, viser en rundspørge som forbundet har lavet.
Og siden 2012 har fem ansatte på bosteder og forsorgshjem mistet livet, mens de passede deres arbejde. Senest mistede en 57 årig social og sundhedsassistent livet, da hun i marts måned sidste år blev stukket ned med kniv af en borger på det socialpsykiatriske bosted Lindegården i Roskilde.
FOA ser en klar sammenhæng mellem normeringer og vold. Dennis Kristensen mener da også, at hvis politikerne vil undgå endnu en tragisk situation, hvor en ansat eller en patient mister livet, så er de nødt til at afsætte flere penge til området og stoppe med deres krav om årlige besparelser.
Sæt psykiatrien på finansloven
Jesper Priskorn appellerer til politikerne om at leve op til deres løfter om reelle forbedringer.
– Regeringen har bevilget 35 ekstra senge til Midtjylland, men først fra 2018. Før jul lovede Bent Hansen (formand Region Midtjylland, red.), at han ville forsøge om nogle af sengene kunne komme i brug i 2017, men så vidt vi ved, er der hverken fundet lokaler eller søgt efter personale, siger tillidsmanden.
Han så gerne, at psykiatriområdet kom på finansloven i stedet for som i dag, hvor området er overladt til udfaldet af de årlige forhandlinger om det såkaldte satspuljeforlig.
Arbejderen har forsøgt at få fat i Bent Hansen for en forklaring på, hvad der sker. Han nåede ikke at vende tilbage inden deadline.
S, SF og Enhedslisten har kaldt sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) i samråd for at svare på, hvad regeringen vil gøre for at sikre et ordentligt arbejdsmiljø og at faglighed og sikkerhed er i orden for ansatte og patienter i psykiatrien. Der er endnu ikke sat dato på samrådet.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278