Halvanden måned efter at det første forlig om nye overenskomster på det private arbejdsmarked faldt på plads, er det nu arbejdernes tur til at afgøre, om de forhandlede resultater lever op til deres forventninger. Den 20. april forventes resultatet af afstemningen at ligge klar.
Forhandlingerne må gå om – eller vi må tage en konflikt for at få et acceptabelt resultat.
3F Frederiksborg
Langt hovedparten af de 600.000 arbejdere, som de tre-årige overenskomster kommer til at gælde for, skal stemme om forslag, som fagforbund og arbejdsgivere på de respektive fagområder selv har forhandlet på plads.
Derimod bliver blandt andre VVS'ere, frisører, slagtere og ansatte i hotel- og restaurationsbranchen, hvor forhandlingerne er brudt sammen, samlet op af og skal stemme om en mæglingsskitse. Den har forligsmand Ole Hasselgaard aftalt med den faglige hovedorganisation LO og Dansk Arbejdsgiverforening. Mæglingsskitsen trækker på de resultater, der er opnået på de store områder indenfor industri, transport og byggeri, hvor både lønstigninger, uddannelse, børneomsorgsdage, seniorfridage og systematisk overarbejde er stort set identiske.
En-to-tre gange
For blikkenslagerne og rørsmedene er det tredje overenskomst i træk, at de skal tage stilling til et mæglingsforslag, fordi forhandlingerne mellem Blik- og Rørarbejderforbundet og arbejdsgiverne i Tekniq er kuldsejlet.
Forbundsformand Max Meyer og hovedbestyrelsen anbefaler de 11.000 berørte medlemmer at stemme ja. Forbundet henviser til, at mæglingsskitsen denne gang giver særbehandling til VVS-området, der får priserne i de såkaldte prislister reguleret med 1,9 procent i 2017. Og såfremt parterne forhandler sig frem til en anden form for akkord som supplement til prislisterne, reguleres prislisterne med yderligere 2,0 og 2,3 procent i de efterfølgende to år.
Cirka 7.000 slagteriarbejdere og 5.500 ansatte i fødevareindustrien skal tage stilling til samme mæglingsforslag. Hovedbestyrelsen i Fødevareforbundet NNF beslutter på torsdag, om de anbefaler medlemmerne at stemme ja eller nej.
Sammenbruddet i forhandlingerne på hotel- og restaurationsområdet går ud over én af de mindste grupper i fagforbundet 3F, der skal stemme sammen med slagterne og VVS'erne.
Derimod har 3F's industrigruppe, byggegruppe, transportgruppe og grøn gruppe forhandlet egne resultater i hus, men både i transportgruppen og især i byggegruppen er der stor utilfredshed.
I takt med at de lokale 3F-afdelinger, branchegrupper og -klubber gennemgår overenskomstforligene vokser nej-anbefalingerne. De er hovedsagligt begrundet i manglende kædeansvar og arbejdsgivernes ret til at iværksætte systematisk overarbejde med en arbejdsuge på 42 timer.
Nej-aktiviteter
"Forhandlingerne må gå om – eller vi må tage en konflikt for at få et acceptabelt resultat", står der således i en udtalelse fra 3F Frederiksborg, hvor samtlige branchegrupper er nej-sigere.
"Stem nej" lyder det også fra 3F Horsens og Omegn, afdelingsbestyrelsen i 3F Aarhus Transport, Logistik og Byg, bestyrelsen i byggegruppen i 3F Aalborg og BJMF København.
Stilladsarbejdernes Landsklub har oprettet Facebooksiden "Nej til 42 timer OK17" og opfordrer på hjemmesiden: www.nejtil42timer.com til at skrive under mod 42 timers arbejdsuge. Deres initiativ har sågar løbet gang i tværfaglige lokale netværk, som er begyndt at dele nej-løbesedler ud på arbejdspladserne.
I sidste uge mødtes OK2017-initiativet for at gøre status på overenskomstforhandlingerne. Også fra det forum lyder der en anbefaling om at forkaste overenskomsterne.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278