På mandag indtager Mette Frederiksen (S) og Kristian Thulesen Dahl (DF) manegen i Cirkusbygningen i København.
Hvad mener 3F er en fair pensionsalder? Hvis det er den alder, der tidligere er vedtaget i 2006 og i 2011, så er det slet ikke tilstrækkeligt.
Bjarne Lykke, tillidsmand
De to partiledere er inviteret af fagforbundet 3F til at deltage i et politisk show under overskriften "Jagten på en fair pensionsalder" som led i 3F's kampagne med samme navn.
– 3F's kampagne "Fair Pensionsalder" nærmer sig 220.000 underskrifter. Alligevel arbejder Lars Løkke (V) på at hæve pensionsalderen. Det går ikke, siger forbundsformand Per Christensen til Fagbladet 3F og tilføjer:
– Derfor har vi valgt at invitere Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl til et stormøde, hvor vi vil bede dem om at lytte til os og forstå, hvorfor vi er bekymrede over, at pensionsalderen endnu engang skal sættes op.
Vil forhindre Løkkes plan
Formålet med 3F's kampagne og mødet mandag er at forhindre, at der bliver politisk flertal for regeringens planer.
Overfor et publikum bestående af knap 1.000 af dem, der indtil nu har protesteret imod regeringens planer om tvungen, senere pension ved at skrive under på fairpensionsalder.dk, vil både Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl blive afkrævet svar på, om de stemmer ja eller nej til regeringens bebudede forslag. Politikerne kommer til at høre historier fra helt almindelige arbejderes liv, og endelig skal de to parti-spidser komme med deres bud på, hvordan de vil sikre en fair pensionsalder for alle danskere.
Lørdag den 11. februar stod der 4-500 frysende, men vrede mennesker på Kirketorvet i Vejle. De deltog i en demonstration imod højere pensionsalder indkaldt af lagerarbejder og 3F'er Bjarne Lykke.
Han roser forbundets kampagne og det politiske møde i Cirkusbygningen.
– Men jeg savner et svar på, hvad en fair pensionsalder er. Hvad mener 3F? Hvis det er den alder, der tidligere er vedtaget i 2006 og i 2011, så er det slet ikke tilstrækkeligt, siger Bjarne Lykke til Arbejderen.
De politiske argumenter for, at vi skal blive flere år på arbejdsmarkedet, lød dengang og i dag, at den gennemsnitlige levealder stiger.
– Selvom vi lever længere, så bliver vi stadig slidt ned. Det er ikke arbejderne, der holder længere tid, fastslår Bjarne Lykke, der er tillidsmand for 80-90 kolleger ved H & P Frugtimport i Vejle.
Pensionsalderen skal ned - ikke op
Den jyske tillidsmand efterlyser både en lavere pensionsalder, og at der bliver taget hånd om alle dem, der, længe før de når pensionsalderen, ryger ud af arbejdsmarkedet, fordi de bliver slidt ned eller kommer til skade. Efter hans mening skal der tages et opgør med de nedværdigende og opslidende ressourceforløb, som nedslidte og syge trækkes igennem idag.
– Jeg synes, at 3F sammen med andre fagforbund skal udnytte, at så mange arbejdere har skrevet under på fairpensionsalder.dk til at lægge pres på for som minimum at rulle de politiske aftaler fra 2006 og 2011 tilbage, lyder Bjarne Lykkes anbefaling til forbundet.
Arbejderen vil også gerne have svar på, hvad 3F mener er en fair pensionsalder, og om forbundet stopper sin kampagne, hvis det lykkes at stoppe Lars Løkkes projekt med at sætte pensionsalderen op med et halvt år.
Arbejderen har modtaget følgende svar fra 3F's presseafdeling:
"Vi er over 217.000 danskere, som har skrevet under på, at pensionsalderen ikke skal hæves igen, og vi bliver hver dag flere. Men det har åbenbart ikke gjort indtryk på regeringen. De arbejder stadigvæk på at hæve pensionsalderen." 3F vil bruge det politiske stormøde til at "fortælle de to partiledere, hvorfor vi er bekymrede for at pensionsalderen endnu engang skal sættes op, inden de tager ind til forhandlingerne med Lars Løkke. Derudover har Per Christensen ikke yderligere kommentarer på nuværende tidspunkt."
Skævvridning
At der, som Bjarne Lykke siger, er social skævvridning i levealderen og dermed i forslaget om et længere arbejdsliv, understreges af konkrete tal.
Den fjerdedel af danskerne, som tjener mindst, og som arbejder i de hårdeste og mest nedslidende brancher har i gennemsnit ti års kortere levealder end den fjerdedel af danskerne, der tjener mest. Og 25 procent af 3F's medlemmer er ikke på arbejdsmarkedet, når de fylder 60 år, skriver Fagbladet 3F.
– Jeg vil gerne gentage, hvad jeg sagde i Vejle den 11. februar: Grib stafetten og få arrangementer op at stå lokalt og gør modstanden mod en højere pensionsalder synlig. Jeg fornemmede jo i Vejle, at der var en vilje til at gå hjem og gøre noget. Det er nu, der skal handles, lyder opfordringen fra Bjarne Lykke, der tilføjer, at han selv er parat til at handle igen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278