Børn i fattigdom – nej tak!
Blogs

Børn i fattigdom – nej tak!
I de sidste måneder har der været en stor stigning i indberetninger fra bekymrede pårørende til udsatte børn. De er bange for, at børnene ikke får mad tre gange om dagen.
Hvis politikerne og embedsmændene i ministerierne tror, at vi på sigt kommer til at spare penge på kontanthjælpsloft, 225-timers-regel og integrationsydelse, kan de godt tro om igen.
63.000 børn er vi lige nu ved at træde under fode.
Det er ikke noget, vi tror, vi ved, at alle disse reformer af kontanthjælpen bliver omkostningsfulde.
For på langt sigt bliver det nemlig meget dyrt at rydde op efter fattigdomsreformerne. Både på det økonomiske og det menneskelige plan.
Den sikreste måde at fastholde folk i udsathed, er at dømme dem til fattigdom. Så vil alle ressourcer gå på at overleve, ikke på at skabe muligheder for et bedre liv.
Kvinder presses til prostitution
Det kan ikke betale sig at straffe udsatte med lavere ydelser. Først skaber vi kontrol og derefter et omkostningsfuldt bureaukrati. Først pisker vi forældrene, og derefter kvæler vi børnenes muligheder.
Vi, der arbejder med socialt udsatte, oplever i stigende grad, at reformramte kvinder henvender sig til os, fordi de overvejer at prostituere sig.
Ikke fordi de har lyst til at gøre det, men af nød, så de kan blive i deres bolig, betale regninger og skaffe mad til deres børn. De sælger sex af nød og ikke af lyst.
Og det bliver kynisk udnyttet. Blandt andet af udlejere, der tilbyder huslejesænkninger i bytte for sex.
Denne udvikling er et voldsomt tilbageskridt for 100 års arbejde for at ligestille kvinder med mænd. For uden økonomisk frihed er der ikke meget selvbestemmelse over eget liv tilbage.
Hvad de ramte børn angår, er det svært at vokse op i fattigdom og udsathed. Børn af udsatte mennesker har meget stor risiko for selv at ende i udsathed.
Efter bare et år under fattigdomsgrænsen vil karaktergennemsnittet i skolen statistisk set falde drastisk – det viser en undersøgelse fra SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.
I de sidste måneder har der været en stor stigning i indberetninger fra bekymrede pårørende til udsatte børn. De er – med rette – bange for, at børnene ikke får mad tre gange om dagen.
LivaRehab er talerør for de udsatte og sårbare kvinder. Vi kæmper – sammen med andre seje organisationer – for at forbedre deres vilkår hver eneste dag.
Men vi kan ikke kæmpe deres kamp alene.
Der skal råbes højt
Vi har brug for flere stemmer, så vi kan råbe højt nok til, at selv de allermest tunghøre politikere vil høre efter.
For det er alvor det her. 63.000 børn svarer til det samlede indbyggertal i Randers – Landets sjettestørste by.
Så mange børn er vi lige nu ved at træde under fode.
Ingen generation skal tabes på gulvet, ingen børn skal vokse op i udsathed og ingen mødre skal prostituere sig for at holde kongens foged fra døren.
Det kan vi helt sikkert gøre bedre!