09 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Rengøringsbranchens Uber får statsstøtte

Løndumping med statskroner

Rengøringsbranchens Uber får statsstøtte

Statens Vækstfond giver det skrantende Uber-lignende rengøringsfirma Happy Helper et vækstlån på 3,5 millioner kroner.

En begejstret erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) besøgte Happy Helper forud for Vækstfondens beslutning om at yde firmaet et lån på 3,5 millioner kroner.
FOTO: Uffe Weng/Scanpix
1 af 1

Happy Helper, et rengøringsfirma baseret på et Uber-lignende koncept, kan nu se bort fra det sidste års røde tal på bundlinjen og ånde lettet op. Firmaet står bag en hjemmeside, hvor der formidles kontakt mellem rengøringshjælp og kunder.

Det er da yderst problematisk, at vi har en statsfinansieret fond, som understøtter et løndumperfirma.
Tina Møller Madsen, 3F

Vækstfonden, der drives for statslige midler, har netop bevilget det skrantende firma 3,5 millioner kroner i et såkaldt vækstlån.

Årsagen til, at Vækstfonden har ydet et lån til Happy Helper, bunder blandt andet i samfundshensyn, forklarer kommunikationschef i Vækstfonden Peter Bruun.

"Som Happy Helper selv understreger, medvirker platformen til at reducere mængden af sort arbejde, som er meget udbredt inden for privat rengøring. Det, mener vi, er positivt og samfundsgavnligt. Happy Helper er desuden i dialog med SKAT om automatisk indberetning. Det mener vi også er positivt og den rigtige tilgang til samarbejde med skattemyndighederne," lyder det i mail til Arbejderen.

Happy Helper vil bruge millionerne til at udvide sin markedsandel i Danmark. Når så firmaet først har vundet "hele Danmark" skal der satses på udlandet, fortæller Dennis Forchhammer, én af de tre medstiftere og ejere. 

Det er da løndumping

Men når Happy Helper satser på at udvide sit marked i Danmark vil det ske på bekostning af rengøringsassistenter, ansat til overenskomstmæssig løn, advarer Tina Møller Madsen. Hun er gruppeformand for 3F Privat Service, Hotel og Restauration, der har omkring 27.600 medlemmer, som primært arbejder inden for hotel- og restaurationsbranchen samt som rengørings- og serviceassistenter. 

– Det er da yderst problematisk, at vi har en statsfinansieret fond, som understøtter et løndumperfirma. Det bliver ikke bedre af, at firmaet samtidig reklamerer med, at man kan trække 25 procent fra i håndværkerfradrag, siger Tina Møller Madsen til Arbejderen.

Hun mener, der er tale om løndumping, når en Happy Helper har en timeløn på gennemsnitligt 128 kroner, mens en nyansat på rengøringsoverenskomst skal have 183 kroner i timen brutto. En væsentlig forklaring på forskellen ligger i, at mens rengøringsassistenten på overenskomst også er sikret feriepenge, indbetaling til pension og andre sociale goder, så får hjælperen ifølge 3F ingen af delene.

– Happy Helper siger, at de vil gøre rengøringen hvid i stedet for sort. Men så længe de ikke tegner overenskomst, så de hjælpere, de har tilknyttet, kan udføre rengøringen på lige vilkår med andre i branchen, så kan det i bedste fald kun blive gråt, mener Tina Møller Madsen.

Supplement til SU'en

Folkene bag den digitale tjeneste mener ikke, det er fair at sammenligne honorarerne til hjælperne med lønnen til en overenskomstansat rengøringsassistent, da hovedparten af hjælperne er studerende, der arbejder på deltid og supplerer deres SU med nogle timers støvsugning og gulvvask.

– Dem på overenskomst er ofte på fuld tid og har det som et fast job, siger medejer Adam Sebastian Hjorth til Avisen.dk.

Den udtalelse vidner om manglende kendskab til branchen, mener Tina Møller Madsen, der fastholder at hjælperne, der er parat til at udføre arbejdet for de ned til 120 kroner i timen, der tilfalder dem, når folkene bag Happy Helper har taget sit, vil gøre ondt på de overenskomstansatte.

– Det er en kendsgerning, at langt over halvdelen, måske snarere over 60 procent af vores medlemmer, har rengøringsarbejde på nedsat tid. De, der har fuld tid og dermed mulighed for at have en indtægt, så de kan leve af det, har ofte mange arbejdspladser med varierende timetal, lyder det fra den kvindelige gruppeformand.

Ros fra K-minister

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) har kun rosende ord tilovers for Happy Helper, som han har besøgt forud for beslutningen om at yde et vækstlån.

"Det var et meget inspirerende besøg hos Happy Helper. I regeringen vil vi gerne omfavne deleøkonomien og skabe gode rammer for deleøkonomiske virksomheder, så vi kan fremme den innovation og nytænkning, deleøkonomiske virksomheder som Happy Helper kan bringe ind på markedet," siger erhvervsministeren i en pressemeddelelse.

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 11.5px Helvetica}

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


03. jul. 2017 - 08:36   03. jul. 2017 - 16:20

Løndumping

he@arbejderen.dk / noc@arbejderen.dk
Happy Helper

Happy Helper gik i luften i april 2016. Firmaet er en såkaldt deleøkonomisk virksomhed, som fungerer som en platform mellem hjælper og kunde.

Hjælpere i Happy Helper er ikke ansatte, men i princippet selvstændigt erhvervsdrivende. De fastsætter selv deres timeløn, men den må mindst være 120 kr.

Happy Helper lægger et gebyr oveni, som gør, at mindsteprisen for kunder, der booker rengøring, bliver 132 kr. i timen.

Hjælperne får ikke feriepenge, kørsel og pension betalt af Happy Helper, ligesom de selv skal indberette indkomst og betale skat af den.

Det bør rengøringsfolk tjene

En rengøringsassistent uden tidligere erfaring eller uddannelse får som nyansat i en virksomhed med overenskomst en timeløn på 124,98 kroner. Til gengæld er der ret og pligt til 12 dages uddannelse med fuld løn indenfor de første 18 måneder efter ansættelsen. Efter et halvt år stiger lønnen til 141,33 kroner, efter yderligere et halvt år til 144,10 kroner, og 18 måneder efter ansættelsen når lønnen op på 146,86 kroner,

Nyansatte med erfaring - og derfor uden hverken ret eller pligt til uddannelse - starter med en timeløn på 138,56 kroner. Herefter følger lønnen samme satser som for en rengøringsassistent, der er startet uden erfaring. Også her ender timelønnen altså efter 18 måneders ansættelse på 146,86 kroner.

For begge overenskomstgrupper kommer dertil en arbejdsmarkedspension på 12,15 procent af lønnen, et ferietillæg på 12,50 procent af lønnen, samt blandt andet ret til fuld løn de to første dage under barns sygdom og fuld løn under forældreorlov op til 13 uger. Ingen af disse goder ydes af Happy Helper.

For en overenskomstdækket rengøringsvirksomhed løber det op i udgifter, der kun kan give en indtægt lig markedsrenten, hvis virksomheden tager omkring 250 kroner i timen for rengøring.

Kilde: 3F's Serviceoverenskomster