08 Nov 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Rex Tillerson truer med regimeforandringer

USA øger presset på Venezuela

Rex Tillerson truer med regimeforandringer

Op til og efter søndagens valg til en grundlovgivende forsamling i Venezuela har USA indført sanktioner med krav om at valget blev aflyst. Nu truer USA's udenrigsminister Rex Tillerson med regimeforandringer.

– Vi evaluerer alle vores politiske muligheder i forhold til, hvad vi kan gøre for at ændre forholdene, hvor Maduro enten beslutter sig for, at han ikke har en fremtid og selv vil gå af, eller at vi kan vende regeringens processer tilbage til deres forfatning, erklærede Rex Tillerson
FOTO: Mandel Ngan/AFP/Scanpix
1 af 1

Tirsdag den første august – blot to dage efter valget af en grundlovgivende forsamling i Venezuela – truer USA's udenrigsminister Rex Tillerson landets præsident Nicolas Maduro. 

Den grundlovgivende forsamling skal skrive en ny forfatning, der skal til vedtages eller forkastes ved en folkeafstemning, der er planlagt til den 19. december.

Vores tilgang til Venezuela har været at arbejde via vores koalitionspartnere, der deler vort syn på Venezuelas fremtid…¨
Rex Tillerson, USA's udenrigsminister

– Vi evaluerer alle vores politiske muligheder i forhold til, hvad vi kan gøre for at ændre forholdene, hvor Maduro enten beslutter sig for, at han ikke har en fremtid og selv ønsker at gå af, eller at vi kan vende regeringens processer tilbage til deres forfatning, erklærede Rex Tillerson i en tale til pressen ifølge det amerikanske nyhedsbureau AP.

Tillerson, der tidligere var administrerende direktør i oliegiganten Exxon Mobile, havde forinden forklaret: Vores tilgang til Venezuela har været at forsøge at arbejde via vores koalitionspartnere, via OAS såvel som andre, der deler vort syn på Venezuelas fremtid…"

OAS er Organisationen af Amerikanske Stater, hvis charter forbyder medlemslande at intervenere i hinandens interne forhold.

OAS-charterets artikel 19 forbyder enhver stat "retten til direkte eller indirekte at intervenere uanset hvad i en anden stats interne eller eksterne forhold, mens artikel 20 fastslår, at ingen stat må bruge eller opmuntre til at bruge tvangsforanstaltninger af økonomisk eller politisk karakter for at tvinge en anden stat og opnå fordele af enhver art."

USA's partnere

USA's partnere i Venezuela er først og fremmest oppositionspartierne, som er forenet i MUD-koalitionen. To dage før venezuelanerne valgte en ny grundlovgivende forsamling, telefonerede USA's vicepræsident Mike Pence til oppositionsleder Leopold Lopez, som er idømt 13 års fængsel for at have anstiftet voldelige demonstrationer og blokader, hvor 43 mennesker mistede livet.

Lopez fik for få måneder siden lov til at afsone resten af sin fængselsstraf i husarrest. Samtalen med Lopez handlede ifølge en erklæring fra Det Hvide Hus om "den alvorlige situation" i Venezuela. Mike Pence hyldede Leopold Lopez for hans "mod og uforbeholdne forsvar af Venezuelas demokrati".

Sanktioner

De åbenlyse trusler fra Tillerson kommer ovenpå nye amerikanske sanktioner mod Venezuela. Fire dage før søndagens valg indefrøs USA's præsident Donald Trump 13 venezuelaneres økonomiske midler i USA og forbød amerikanere i at gøre forretning med dem, fordi Venezuela ikke opfyldte kravet om at aflyse valget. Det ramte blandt andet Venezuelas indenrigsminister og lederne af militæret, politiet og nationalgarden, skriver New York Times.

Mandag indførte USA's finansminister Steven Mnunich økonomiske sanktioner mod Venezuelas præsident Nicolas Maduro.

– Gårsdagens illegitime valg bekræfter, at Maduro er en diktator, der ignorerer det venezuelanske folks vilje, Ved at sanktionere Maduro viser USA  klart vores modstand mod hans regimes politik og vores støtte til Venezuelas folk, der søger at vende deres land tilbage til et fuldt og velstående demokrati, sagde finansministeren Steven Mnuchin.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


02. aug. 2017 - 15:50   08. aug. 2017 - 09:20

Venezuela

mj@arbejderen.dk
Krisen i Venezuela
  • Venezuelas Bolivarianske revolution kom til magten med valget af Hugo Chávez til præsident i 1999. Chávez var præsident til sin død i marts 2013.
  • Gennem 16 år blev de sociale forhold forbedret. Uddannelse, sundhed, arbejde, bolig og pension blev tilgængelig for alle. 
  • Flere gange forsøgte Venezuelas højrefløj med støtte fra USA at vælte Chávez-regeringen.
  • Siden Nicolas Maduro blev valgt til præsident i april 2013, har højrefløjen skabt nonstop vold og politisk uro, mens det private erhvervsliv saboterer økonomien: Stopper produktion, tilbageholder varer fra butikkerne for i stedet at sælge dem på et sort marked og svindler med import og valuta.
  • Ved parlamentsvalget i december 2015 vandt højreoppositionen flertal. Det gør præsidentens og regeringens arbejde meget vanskeligt. Den 30. marts 2017 suspenderede Venezuelas højesteret parlamentet, fordi det har stoppet sit lovgivende arbejde og således bringer statens funktion i fare.
  • Oppositionen har indsamlet underskrifter for at afsætte præsidenten ved en folkeafstemning, men har ikke opfyldt valglovens krav for at få en folkeafstemning.
  • Lave priser på olie svækker Venezuelas økonomi, og tørke har i flere måneder ramt el-produktionen og landbruget.