17 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Svensk journalist nægtet indrejse i Ukraine

Pressefrihed under pres

Svensk journalist nægtet indrejse i Ukraine

Efterretningstjenesten i Ukraine angriber pressefriheden ved at nægte en af Sveriges mest erfarne Ukraine-eksperter indrejse i landet.

Mario Sousa er Ukraine-ekspert og har skrevet kritisk om landets højreregering. Nu må han ikke komme på ferie i landet.
FOTO: Proletären
1 af 1

To ugers sommerferie i den ukrainske by Odessa med ægtefællen lå forud for den svenske buschauffør og journalist Mario Sousa. Men efterretningstjenesten i Ukraine ville det anderledes.

Den nægtede pure den kendte kommunist, der er Ukraine-ekspert og deltidsjournalist på den svenske ugeavis Proletären, indrejse, da han og hustruen ankom til lufthavnen i Odessa den 30. juli. 

Dette er simpelthen et uhørt angreb på pressefriheden. De ønsker at få mig til at tie stille om situationen. 
Mario Sousa

Grænsevagter førte ham i et fast greb ud på landingsbanen til et andet fly, der kort efter satte kurs mod nabolandet Polen. Tilbage stod hans kone, der er ukrainer fra netop Odessa.

Familie og venner i Ukraine ventede besøg af de to.

Skrev artikler

Mario Sousa bor i Uppsala og er en erfaren ekspert i Rusland og Ukraine. Han har ofte skrevet om den ukrainske højreregerings politik og beskrevet krigen i det østlige Ukraine, herunder lavet interviews på stedet.

– Det er et uhørt angreb på pressefriheden. Det er falske anklager. Jeg har altid beskrevet situationen fra mine mange rejser i landet sandfærdigt. Men de ønsker at få mig til at tie stille, siger en vred Mario Sousa til Arbejderen.

Indtil nu har Ukraine officielt kun forbudt russiske journalister adgang til landet på grund af de politiske spændinger mellem de to lande. Myndighederne har lukket en række aviser og hjemmesider. Også den bulgarske journalist Magdalena Tasheva er bandlyst.

Men nu går det tilsyneladende også ud over andre landes journalister.

Udvist på en halv time

I Odessa lufthavn fik Mario Sousa ingen mulighed for at kontakte det svenske konsulat i Ukraine og blev udvist på under en halv time. Grænsepolitiet fortalte ham bare på russisk og dårligt engelsk, at han blev udvist efter ordre fra SBU, der er navnet på den ukrainske sikkerhedstjeneste.

Han fik et indrejseforbud på tre år, men fik ikke at vide hvorfor.

Han nægtede at underskrive et dokument på ukrainsk, der blot var en bekræftelse på, at han havde fået ordre til straks at forlade landet.

Seks eller syv mænd råbte ad ham og trak ham ind i en bil for at køre ham til flyet. Mario Sousa protesterede og råbte, at han "ikke var kriminel, men turist".

Han fik ikke en gang lov til at give sin kone et knus. De satte ham i et fly til Polen og gav hans pas til kaptajnen, der først udleverede passet i Warschawa.

Mario Sousa har aldrig tidligere haft nogen problemer med de ukrainske myndigheder. Han er overbevist om, at udvisningen kommer på baggrund af hans udtalelser som Ukraine-ekspert og hans kritiske artikler i det svenske kommunistpartis ugeavis Proletären.

– Men jeg har jo blot gengivet virkeligheden. Blandt andet om at der er omkring 14 procents inflation, og at den ukrainske valuta er gået fra otte hryvnia for 1 dollar i januar 2014 før statskuppet – til 26 hryvnia for 1 dollar i dag. Fascister holder møder og marcherer, fortæller Mario Sousa.

Han tilføjer, at fascisterne har folk placeret i alle afdelinger af politistyrken, militæret og ved domstolene, og at "de gør, hvad de vil, og ingen tør at stå op imod dem.

– Det er praktisk taget et lovløst land, hvis du er kritisk over for dem, siger svenskeren og tilføjer, at Ukraines sikkerhedstjeneste tilsyneladende har fået information fra dens kontakter i Sverige om, at han har skrevet kritisk om forholdene i Ukraine og holdt foredrag i Sverige.

Klage til svensk ministerium

Mario Sousa har sendt en klage til det svenske Udenrigsministerium, men har ikke fået svar.

– Jeg kræver stadig, at de svenske myndigheder søger at få en forklaring fra Ukraine, siger Mario Sousa til Arbejderen.

Men han er ikke optimistisk.

Sverige har siden 2014, hvor der blev begået et statskup i Ukraine, støttet skiftende højreorienterede regeringer med over en milliard svenske kroner.

Den tidligere danske statsminister Anders Fogh Rasmussen er i dag udpeget til særlig politisk rådgiver for den ukrainske præsident Petro Porosjenko.

Ud af 180 lande ligger Ukraine på en 102. plads på en rangliste, som organisationen Journalister Uden Grænser udarbejder over, hvor udstrakt pressefrihed der er i verdens lande.

Organisationen har sammen med Human Rights Watch og Rådet for beskyttelse af journalister (CPJ) fordømt Porosjenko-regeringens seneste forbud i 2017 mod 19 russisksprogede medier i Ukraine.

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


10. aug. 2017 - 10:30   25. feb. 2022 - 10:45

Ukraine

ah@arbejderen.dk, se@arbejderen.dk
Ukraine
  • Land i Østeuropa med anslået 45 millioner indbyggere.
  • Sovjetrepublik fra 1922-1991.
  • 22. februar 2014 stormes parlament og præsidentbolig af fascistgruppen Right Sector.
  • Parlamentet afsatte præsidenten og udskrev præsidentvalg.
  • Den 22. februar tiltrådte Ukraines nye regering, der blev anerkendt af EU og USA.
  • Seks fascister indtrådte i regeringen sammen med liberale og konservative.
  • Fra 2016 blev Volodymyr Groysman leder af regeringen af det højreorienterede Blok Poroshenko og det liberal-konservative Folkefronten.

Kilde: UKP, FN, RIA Novosti