200 tilmeldte og cirka 20 personer på venteliste. Det er den aktuelle status på mødet Revolutionér fagbevægelsen, som PROSA - Forbundet af It-professionelle, har taget initiativ til.
Vil du have folk med, skal du tage dem alvorligt og bede dem om noget stort.
Amalie Bonde Jørgensen, PROSA
It-forbundet er lykkedes med at lokke Zack Exley, der senest har arbejdet som kampagne-strateg for Bernie Sanders under den amerikanske præsident-valgkamp, til Danmark. Exley har også erfaringer fra den amerikanske fagbevægelse og fra arbejde som programmør og internetaktivist.
Interessen for at møde ham er kommet bag på PROSA, der i takt med tilmeldingerne har været nødt til at booke den store sal på Arbejdermuseet i København, hvor arrangementet løber af stabelen den 30. januar.
– Formålet med mødet er at høre om en helt ny måde at arbejde med organisering på. Forhåbentlig vil deltagerne få et frisk pust til organiseringsarbejdet, som her i Danmark har fulgt den samme model i mange år - den model som Zack Exley kalder small organizing, fortæller Amalie Bonde Jørgensen til Arbejderen.
Hun er organiseringskonsulent i PROSA og har siddet med tilmeldingerne:
– Der kommer folk fra alle ender af fagbevægelsen. Der er lærere, pædagoger, HK'ere, sygeplejersker, folk fra FOA, hovedorganisationerne FTF og LO. Der deltager folk fra studenterbevægelser og sociale bevægelser.
– Det bliver spændende at høre om den største præsidentkampagne målt på frivillige og aktivitet, der hidtil er set, og så diskutere, hvordan vi kan overføre det til dansk fagbevægelse, mener Amalie Bonde Jørgensen.
Danske erfaringer
I Danmark findes næppe et eneste fagforbund, der ikke har haft og stadig har spørgsmålet om organisering på dagsordenen, oftest som en løsning på faldende medlemstal. Flere forbund og lokale fagforeninger har også arbejdet med organisering ud fra tanken om, at skal der ske forbedringer på arbejdspladsen, i fagforeningen og i samfundet, så forudsætter det mobilisering, medinddragelse og fælles handling.
Danmarks største fagforbund 3F gennemførte i 2010 den såkaldte Skævt-kampagne, der kulminerede med Folketingsvalg, hvor Helle Thorning-Schmidt (S) erstattede Lars Løkke Rasmussen (V) som ny regeringsleder. Ud fra ønsket om et mindre skævt Danmark lykkedes det at involvere tusinder af tillidsfolk, menige medlemmer og lokale borgere i Skævt-kampagnen.
Den københavnske byggefagforening 3F BJMF har også gjort mange erfaringer med organiseringsarbejdet. Konkret på metrobyggeriet, hvor hovedparten af arbejderne har været ikke-danskere. En vigtig erfaring fra det arbejde har været, at for at opnå faglige resultater er det nødvendigt, at de udenlandske arbejdere selv tager ansvar.
Sæt store mål
Amalie Bonde Jørgensen tør ikke sige, hvad der kommer ud af mødet med Zack Exley.
– Han lægger jo op til et brud med "small organizing" - det vi kalder kaffekande-succes - der har præget den organiserende del af den danske fagbevægelse. I stedet for mindre sejre skal fagbevægelsen sætte radikale mål og bruge digitale værktøjer til at aktivere mennesker i fællesskaber. Vil du have folk med, skal du tage dem alvorligt og bede dem om noget stort, forklarer hun.
Hvis målet med en organiseringsindsats på en arbejdsplads er, at alle melder sig i fagforening, så er det det, man siger og mobiliserer kollegaerne på. Og så kan det godt være, at vejen til målet går gennem en ny kaffemaskine i frokoststuen, lyder et konkret eksempel.
Ud over at PROSA streamer begivenheden i både Odense og Aarhus, så er det også muligt at se streaming hjemmefra: www.duno.dk/sessions/revolutioner-fagbevaegelsen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278