08 Oct 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Lula fik skærpet dom

Fra ni til 12 års fængsel

Lula fik skærpet dom

Brasiliens tidligere præsident Lula fik onsdag skærpet en dom for påstået korruption. Han kan dog stadig appellere til landets højesteret og få sit navn på kandidatlisten til præsidentvalget i oktober.

Ifølge en brasiliansk valgekspert kan Lula stille op, få sit navn på kandidatlisten og gennemføre en valgkamp, trods dommen.
FOTO: Marcelo Chello/AP/Ritzau Scanpix
1 af 1

En appeldomstol vedtog onsdag at skærpe en dom mod Brasiliens tidligere præsident Luiz Ignacio Lula da Silva for korruption.

Kun én ting kan sætte mig ud af spillet, og det er døden. 
Luiz Ignacio Lula da Silva

Ifølge dommen har han modtaget en strandvejsvilla fra et byggeselskab, der ønskede kontrakter fra det statslige olieselskab Petrobras.

Lula afviser anklagen og kalder dommen for er en fortsættelse af dét kup, der i 2016 fjernede hans efterfølger Dilma Roussouf fra præsidentposten.

Skærpet dom

To ud af tre dommere ved appelretten i Porto Alegre stemte for at skærpe dommen fra sidste år på ni og et halvt års fængsel til 12 år, rapporterer tv-stationen TeleSur.

Det førte straks til protester over hele Brasilien. Demonstranter satte ild til dæk og blokerede gader i Porto Alegre og São Paulo, rapporterer tv-stationen.

Omvendt steg aktierne eksplosivt på børsen i Brasilien, da nyheden kom. Ibovespa-indexet slog rekordhøjder, rapporterede Financial Times begejstret.

Lula, der tilhører arbejderpartiet PT, ønsker at stille op som præsidentkandidat ved valget i oktober. Trods dommen er han fast besluttet på at fortsætte i politik.

– Kun én ting kan sætte mig ud af spillet, og det er døden, sagde han onsdag.

Kan kandidere

Flere iagttagere vurderer nu, at dommen vil gøre det meget svært for Lula at stille op til præsidentvalget.

Men ifølge den brasilianske valgekspert og advokat Fernando Neisser kan Lula faktisk stille op, få sit navn på kandidatlisten og gennemføre en valgkamp, trods dommen.

– Så længe en dom er appelleret, kan man ikke fjerne et navn fra kandidatlisten, siger Fernando Neisser ifølge det brasilianske dagblad Vermelho. 

PT's formand Gleisi Hoffmann har da også allerede meddelt, at hun vil registrere Lula som kandidat inden den 15. august til valgkommissionen.

Dommen om korruption – hvis den bliver fastholdt af højesteret – forhindrer blot Lula fra at indtage selve præsidentposten, tilføjer Fernando Neisser.

– En dom spærrer kun en kandidat fra diplomatiske forpligtelser samt selve præsident-indvielsen, forklarer han. 

Endnu en retssag kører i øvrigt omkring Lulas korruptionsdom. FN’s Menneskerettighedsdomstol vil dømme i sagen i juni. Og Lulas advokat ved FN Geoffrey Robertson er overbevist om, at sagen bliver vundet. 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


25. jan. 2018 - 10:47   25. jan. 2018 - 14:27

Brasilien

ah@arbejderen.dk, se@arbejderen.dk
Operation Bilvask
  • Den brasilianske korruptionsskandale er kendt under navnet Operation Bilvask.
  • Den involverer det statslige olieselskab Petrobras og handler om bestikkelse.
  • Højtstående folk i Arbejderpartiet PT, det daværende regeringsparti PMDB og det konservative Brasiliens Socialdemokrati PSDB skulle have modtaget bestikkelse, som er anvendt til politiske kampagner. 
  • Metoden har angiveligt været, at der er udskrevet for store regninger for opgaver udført for olieselskabet. De ekstra penge er tilbageført til personer og partierne.
  • Den i 2016 afsatte præsident Dilma Rousseff er ikke anklaget for at have modtaget penge, men var mistænkt for at have kendt til korruptionen i sin tid som formand for bestyrelsen i Petrobras frem til 2010.
  • Der blev indledt undersøgelse mod den tidligere præsident Lula da Silva i 2016. Mistanken var, at en ferielejlighed er betalt med penge fra Petrobras. Lula er idømt 12 års fængsel.
  • Der er rejst sager mod næsten 300 personer. Op mod 100 er dømt i sagen, der handler om et samlet beløb på over tre milliarder dollars. En af de markante domme blev afsagt 8. marts 2016. Den lød på 19 års fængsel til Marcelo Odebrecht for bestikkelse med 30 millioner dollars. Han var administrerende direktør i Grupo Odebrecht, Brasiliens største byggevirksomhed.

Kilder: BBC, Wall Street Journal, TeleSur & Wikipedia