28 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Fagforbund forberedt på storkonflikt

Tæt på OK-deadline

Fagforbund forberedt på storkonflikt

Pædagoger, SOSUer og andre offentlige faggrupper er ved at være klar med strejkeplan. Med sammenbruddet i staten er en konflikt rykket nærmere.

Med et sammenbrud i fredags i forhandlingerne på statens område er en storkonflikt rykket nærmere. Her ses innovationsminister Sophie Løhde og Flemming Vinther (CFU) ved opstart af OK-forhandlingerne.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Fra pædagoger, sygeplejersker, SOSUer og andre offentlige faggrupper lyder meldingen: Vi er klar med en strejkeplan, hvis OK18 ender i konflikt. 

Fagforbundet FOA har 38 afdelinger, og de har udtaget arbejdspladser til en mulig konflikt, der på FOAs område kommer til at ramme alle landets 98 kommuner, viser en opgørelse fra Forbundshuset i København.

Kommunerne og regionerne kan ikke strække sig længere, end ministeren og Moderniseringsstyrelsen kan.
Dennis Kristensen, FOA

Efter fredagens sammenbrud i forhandlingerne om nye overenskomster for de statsansatte vurderer FOA-formand Dennis Kristensen, at et sammenbrud også på det kommmunale og regionale område er lige rundt hjørnet. Dermed er en storkonflikt på det offentlige arbejdsmarked rykket tættere på.

– Kommunerne og regionerne kan ikke strække sig længere, end ministeren og Moderniseringsstyrelsen kan, så derfor regner vi også med, at vores forhandlinger kommer til at bryde sammen, siger Dennis Kristensen.

Ud over at være formand for FOA er han næstformand i Forhandlingsfællesskabet, der repræsenterer 51 faglige organisationer og cirka 560.000 ansatte i forhandlingerne med arbejdsgiverne i kommunerne og de fem regioner.

100.000 i konflikt

Bliver konflikten en realitet, planlægger pædagogernes forbund BUPL at sende op mod 6.000 medlemmer i strejke. Hvor mange skoler, børnehaver og andre institutioner, det vil ramme, er endnu ikke gjort op. 

Samlet regner de offentlige fagforbund med at udpege mellem 10 og 15 procent af medlemmerne til at udgøre første bølge i en mulig kommende konflikt. Det svarer til rundt regnet 100.000 ansatte i staten, kommuner og regioner. De faglige organisationer har koordineret og stået samlet under hele forhandlingsforløbet, og en forestående konflikt bliver også koordineret og konfliktvarsler afsendt synkront. Det sker for at gøre en storkonflikt så effektiv som muligt, understreger Dennis Kristensen.

>>LÆS OGSÅ: Sammenholdet i fagbevægelsen er større end set i mange år

Søndag gjorde Kommunernes Landsforening og Forhandlingsfællesskabet - trods sammenbruddet på statens område - et nyt forsøg på at lande en aftale. Det kom der intet ud af, og mandag aften har de aftalt at tage endnu en tørn.

BUPL's formand Elisa Bergmann indrømmer, at det ser svært ud. 

– Uenighederne er stadig til at tage og føle på. Men i sagens natur skal vi gå langt for at undgå den konflikt, der truer. For vi VIL finde løsninger ved forhandlingsbordet. Det er alle bedst tjent med. Så vi arbejder videre, siger Elisa Bergmann på forbundets hjemmeside.

Deadline nærmer sig

I morgen tirsdag er det så de regionale arbejdsgivere og de faglige organisationer, der sætter hinanden stævne i et forsøg på at få en aftale i hus.

Skal man udlede noget af de tilbagemeldinger, som Arbejderen har indhentet fra de store offentlige fagforbund, så ligger forventningerne om at finde løsninger via forhandlinger inden 28. februar på et meget lille sted. 

>>LÆS OGSÅ: Løhde styrer OK-forløb

Datoen er deadline for at varsle konflikt. Fagforbundene kan varsle strejke og arbejdsgiverne lockout. Under en lockout kan arbejdsgiverne sende ansatte hjem uden løn.

En storkonflikt kan tidligst træde i kraft 1. april 2018. Forligsmanden har mulighed for at udskyde en konflikt i to gange 14 dage, hvis hun vurderer, at det er muligt at mægle mellem parterne.

Forligsinstitutionen

Det bliver hun sandsynligvis klogere på torsdag den 1. marts, hvor Forligsmand Mette Christensen har indbudt både statens, regionernes og kommunernes overenskomstforhandlere til møder - møder som kan aflyses, hvis forhandlerne når til enighed inden onsdag.

I protest mod de manglende overenskomstresultater og i et forsøg på at lægge pres på arbejdsgiverne gennemfører københavnske fagforeninger mandag eftermiddag klokken 17 en demonstration udenfor Moderniseringsstyrelsen. 

>>LÆS OGSÅ: Sophie Løhde får besøg af offentligt ansatte

Torsdag i sidste uge var det Kommunernes Landsforening, der fik besøg af offentligt ansatte fra Københavns-området.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


26. feb. 2018 - 08:41   26. feb. 2018 - 15:55

OK 2018

noc@arbejderen.dk