25 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

”Lyt på os otte millioner som lever i Damaskus"

Kampen om Øst-Ghouta i Syrien

”Lyt på os otte millioner som lever i Damaskus"

Når medierne lancerer en kampagne om den humanitære situation i et bestemt område i Syrien, ved vi, at de udenlandsk-støttede terrorgrupper er ved at tabe, siger Damaskus-beboer om Øst-Ghouta.

– Jeg kender mange fra Øst-Ghouta. der blot venter på, at bydelen bliver befriet, så de kan flytte tilbage, siger Bashar Said fra Damaskus.
FOTO: Louai Beshara/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

Bashar Said bor i Damaskus og arbejder som oversætter. Han er en af ​​mange syrere, som Proletären gentagne gange har kontaktet for at få øjenvidneskildringer fra Syrien i løbet af den syv år lange blodige krig.

Lyt til stemmerne fra den anden side. Vi er otte millioner indbyggere, der bor i Damaskus-området udenfor Øst-Ghouta. 
Bashar Said, Damaskus

Når vi spørger om Øst-Ghouta i Damaskus' forstæder, advarer han mod den forvrængede medieomtale.

>> LÆS OGSÅ: TILBUD OM FRIT LEJDE TIL OPRØRERNE I SYRIEN

– Det humanitære spørgsmål er et røgslør for at skjule det faktum, at de vestligt-støttede terrorgrupper er ved at tabe kampen. Det er den sidste mulighed for de tilbageværende grupper, der ikke kan henvende sig til FN's Sikkerhedsråd for at få et indgreb udefra, da det bliver blokeret af Rusland og Kina.

– Sådanne kampagner følges normalt op af beskyldninger om, at den syriske regering bruger kemiske våben i forsøget på at retfærdiggøre et militært angreb eller anden indblanding, der kan ændre magtbalancen, forklarer Bashar Said.

Civile ofre

Hvad siger du til de svenskere, der har fået den opfattelse, at Syrien og Rusland er ligeglade med indbyggerne i det østlige Ghouta og bevidst bombarderer hospitaler, boliger og andre civile mål?

–Jeg vil opfordre alle til også at lytte til stemmerne fra den anden side – os otte millioner indbyggere, der bor i Damaskus-området udenfor Østghouta. Terrorgrupper beskyder os hver dag, og det koster nye civile ofre. Flyangrebene er målrettet mod de skjulesteder og steder i det østlige Ghouta, hvor terroristerne befinder sig. Terroristerne nægter i øvrigt at lade civilbefolkningen forlade slagmarkerne, svarer Bashar.

>> LÆS OGSÅ: USA angriber regeringsstyrker i Syrien

At civile bliver ramt i Østghoutas kampzoner er ikke noget, Bashar Said benægter. Men han påpeger, at mange af beboerne er blevet tilbage, fordi de holdes tilbage som menneskelige skjolde af de væbnede grupper.

Vil flytte tilbage

De fleste af Østghoutas oprindeligt to millioner indbyggere har for længe siden flyttet væk fra de ekstremistiske gruppers sharialov og voldelige styre. Bashar Said mener, at udviklingen i det østlige Ghouta er en gentagelse af, hvad der er sket i det østlige Aleppo.

>> LÆS OGSÅ: 400.000 flygtninge vendt tilbage i Syrien

– Jeg kender mange fra Østghouta. der blot venter på, at bydelen bliver befriet, så de kan flytte tilbage.

Alle seriøse iagttagere erkender, at det kun er et spørgsmål om tid, før Jaish al-Islam, Jabhat al-Nusra og andre grupper i Øsghouta taber deres sidste fodfæste i hovedstadsområdet.

I løbet af denne uge er mindre grupper af civile kommet ud af området gennem de etablerede humanitære korridorer. Det Russiske Center for Forsoning i Syrien rapporterer også, at en første gruppe væbnede krigere har forladt Østghouta.

Andre steder i Syrien er der tidligere lavet aftaler mellem de syriske myndigheder og modstanderne om, at de forlader områderne og til gengæld bliver transporteret til Idlib-provinsen. Området ved grænsen til Tyrkiet styres af det syriske al-Qaeda og dets allierede.

Bashar Said fortæller, at kravet om, at de væbnede krigere skal forlade Østghouta også høres fra området.

– I dag er jeg lige blevet fortalt, at civile i Østghouta har demonstreret med krav om, at de væbnede grupper skal forlade området, og for at den syriske hær kommer ind i området og garanterer sikkerhed og orden.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


22. mar. 2018 - 11:37   22. mar. 2018 - 16:27

Syrien

ah@arbejderen.dk, se@arbejderen.dk
Krigen i Syrien
  • Siden 2011 har der været væbnet opstand mod styret i Damaskus.
  • Over 250.000 er blevet dræbt.
  • 7,6 millioner syrere er interne flygtninge.
  • 4,8 millioner syrere er flygtet ud af landet. Heraf befinder 2,7 millioner sig i Tyrkiet, godt én million i Libanon og over 600.000 i Jordan.
  • USA, Qatar, Saudi-Arabien og en række vestlige lande har fra krigens start støttet den væbnede opposition.
  • Siden 22. september 2014 har USA og allierede gennemført luftangreb i Syrien mod Islamisk Stat.
  • Luftangrebene sker uden tilladelse fra den syriske regering.
  • Rusland indledte 30. september 2015 bombninger i Syrien mod IS og den væbnede opposition efter invitation fra den syriske regering.
  • Tyrkiet invaderede 24. august 2016 Syrien og begyndte at oprette en "humanitær korridor" ved grænsen.
  • Syriske regeringsstyrker kontrollerer 85 procent af landets befolkede områder.
  • 13.-14. december 2016 opnåede regeringsstyrker støttet af russiske fly og libanesiske allierede en total sejr i Syriens næststørste by, Aleppo.
  • 29. december 2016 blev en våbenhvileaftale fremlagt, foreslået af Rusland, Iran og Tyrkiet.
  • I februar 2017 startede fredsforhandlinger i Astana, Kasakhstan, der efterfulgtes af møder i Genève, Schweiz. 
  • 17. marts 2017 ruller tyrkiske tanks ind i den nordvestlige syriske Idlib-provins.
  • I marts 2019 er det meddelt, at Islamisk Stat kun besidder et mindre område i Syrien.
  • I februar 2020 kæmper jihadistiske grupper og tyrkiske soldater i den nordvestlige Idlib-provins mod syriske regeringsstyrker.

Kilder: CNN, FN, The Guardian, SANA, UNHCR