27 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Lulas appel afvist i Brasilien

Regional domstol i Poro Alegre

Lulas appel afvist i Brasilien

Den tidligere præsident Lula da Silva fik afvist sin anden appel af en dom på 12 års fængsel for påstået korruption og afventer nu den brasilianske højesterets afgørelse den 4. april.

Nu venter alle på at Højesteret træffer afgørelse i Lulas appelsag den 4. april
FOTO: Ricardo Stuckert/CC 3.0
1 af 1

Samtidig med at Brasiliens tidligere præsident Luiz Inácio Lula da Silva afsluttede sin valgkaravane gennem Brasilien i et forsøg på at vinde præsidentvalget i oktober, har en regional domstol afvist hans appel mod en korruptionsdom på 12 års fængsel.

Lula har erklæret sig uskyldig i anklagerne og kalder hele sagen mod ham for en løgn.

Mandagens afgørelse ved den regionale dostol i Porto Alegre følger en tidligere afgørelse fra samme appeldomstol om at opretholde Lulas dom for korruption og hvidvaskning af penge.

Nu venter alle på, at højesteret træffer afgørelse i appelsagen den 4. april, skriver tv-stationen TeleSur.

Lula har erklæret sig uskyldig i anklagerne og kalder hele sagen mod ham for en løgn. De seneste meningsmålinger viser, at han fører i kampen om præsidentposten op til valget i oktober.

>> LÆS OGSÅ: Brasiliens kommunister kræver kupmagerne fjernet

Dommerne i Porto Alegre mente imidlertid, at Lula havde fået foræret en villa fra byggefirmaet OAS. Det skulle være betaling for at sikre en byggekontrakt med det statslige olieskab Petrobras.

Den 72-årige Lula og tidligere fagforeningsleder var Brasiliens præsident fra 2003 til 2010 for Arbejderpartiet PT.

Hvis højesteret omstøder dommen, får Lula frihed, indtil han udtømmer alle andre muligheder for appel. Herefter kan højesteret træffe beslutning om at fængsle ham, men det vil kunne tage år at få igennem, rapporterer TeleSur.

>> LÆS OGSÅ: Lula er populær blandt vælgerne

Og bemærker, at i så fald kan Lula stille op som præsident.

Kandidaterne ved præsidentvalget skal senest 15. august lade sig registrere. Ethvert partis kandidat kan dog blive udskiftet frem til tre uger før valgdatoen 7. oktober.

Ifølge den brasilianske valgekspert og advokat Fernando Neisser kan Lula stille op, få sit navn på kandidatlisten og gennemføre en valgkamp, trods dommen.

– Så længe en dom er appelleret, kan man ikke fjerne et navn fra kandidatlisten, siger Fernando Neisser ifølge det brasilianske dagblad Vermelho. 

PT's formand Gleisi Hoffmann har da også allerede meddelt, at hun vil registrere Lula som kandidat inden den 15. august til valgkommissionen.

Dommen om korruption – hvis den bliver fastholdt af højesteret – forhindrer blot Lula fra at indtage selve præsidentposten, tilføjer Fernando Neisser.

– En dom spærrer kun en kandidat fra diplomatiske forpligtelser samt selve præsident-indvielsen, forklarer han. 

Endnu en retssag kører i øvrigt omkring Lulas korruptionsdom. FN’s Menneskerettighedsdomstol vil dømme i sagen i juni. Og Lulas advokat ved FN Geoffrey Robertson er overbevist om, at sagen bliver vundet. 

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


27. mar. 2018 - 10:21   27. mar. 2018 - 16:07

BRasilien

ah@arbejderen.dk, se@arbejderen.dk
Operation Bilvask
  • Den brasilianske korruptionsskandale er kendt under navnet Operation Bilvask.
  • Den involverer det statslige olieselskab Petrobras og handler om bestikkelse.
  • Højtstående folk i Arbejderpartiet PT, det daværende regeringsparti PMDB og det konservative Brasiliens Socialdemokrati PSDB skulle have modtaget bestikkelse, som er anvendt til politiske kampagner. 
  • Metoden har angiveligt været, at der er udskrevet for store regninger for opgaver udført for olieselskabet. De ekstra penge er tilbageført til personer og partierne.
  • Den i 2016 afsatte præsident Dilma Rousseff er ikke anklaget for at have modtaget penge, men var mistænkt for at have kendt til korruptionen i sin tid som formand for bestyrelsen i Petrobras frem til 2010.
  • Der blev indledt undersøgelse mod den tidligere præsident Lula da Silva i 2016. Mistanken var, at en ferielejlighed er betalt med penge fra Petrobras. Lula er idømt 12 års fængsel.
  • Der er rejst sager mod næsten 300 personer. Op mod 100 er dømt i sagen, der handler om et samlet beløb på over tre milliarder dollars. En af de markante domme blev afsagt 8. marts 2016. Den lød på 19 års fængsel til Marcelo Odebrecht for bestikkelse med 30 millioner dollars. Han var administrerende direktør i Grupo Odebrecht, Brasiliens største byggevirksomhed.

Kilder: BBC, Wall Street Journal, TeleSur & Wikipedia