08 Oct 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Tøver med Gaza-undersøgelse

Israel-Palæstina

Tøver med Gaza-undersøgelse

Danmark tøver med at støtte et FN-krav om en uafhængig undersøgelse af demonstrationerne i Gaza, som Langfredag efterlod 18 dræbte og over 700 skadede palæstinensere. Igen fredag den 6. april var der dødsofre blandt palæstinensiske demonstranter.

Demonstrationerne i Gaza langfredag efterlod 18 dræbte og over 1400 sårede palæstinensere. Også fredag den 6. april var der demonstration.
FOTO: Jack Guez/Ritzau Scanpix
1 af 1

Udenrigsminister Anders Samuelsen siger, at han "er bekymret over den eskalerede situation" i Gaza, der israelske snigskytter dræbte 18 civile demonstranter og skadede over 1400 under en demonstration i påsken, fremgår det af en artikel publiceret tirsdag af Information.

Men udenrigsministeren undgår at svare konkret på, om Danmark støtter FN's generalsekretær Antonio Guterres og EU's udenrigschef Federica Mogherinis opfordring om, at en uafhængig undersøgelse af hændelserne skal gennemføres.

Ren antisemitisme er at forvente fra efterkommere af Qusiling.
Raphael Schutz, Israels ambassadør i Norge

Ifølge avisen kræver flere danske politikere fra Socialdemokratiet, Alternativet og Enhedslisten, at Anders Samuelsen nu skrider til handling og bakker op om FN's og EU's opfordring.

– Anders Samuelsen, hvor bliver du af? Sig noget. Gør noget. Stil Danmark forrest i kritikken. Det er det eneste rigtige at gøre, fulgte Enhedslistens Pernille Skipper op med onsdag i et opslag på Facebook.

Sammenlignes med landsforræder

Den manglende respons fra Anders Samuelsens er identisk med udtalelser fra hans norske kollega Ine Søreide Eriksen, der til norske Dagsavisen også udtrykker sin bekymring over situationen, uden at tage stilling til en eventuel undersøgelse.

Ligesom i Danmark kræver flere norske civilorganisationer og politikere, at landet stiller sig forrest i kritikken af Israel. Den offentlige debat tog dog en bizar diplomatisk retning i løbet af påsken, da Israels ambassadør i Norge, Raphael Schutz, blandet sig i debatten:

– En industri fuld af løgne og ren antisemitisme er vel at forvente fra efterkommere af Qusiling, skrev han på Twitter påskelørdag.

Vidkun Quisling var den norske regeringsleder under Nazitysklands besættelse.

Han ledede det nazistiske parti Nasjonal Samling (NS) og arbejdede for en omfattende nazifisering af Norge under den Anden Verdenskrig, før han efter krigen blev dømt for landsforræderi og henrettet.

– Et fåtal af nordmændene [under Anden Verdenskrig] var anstændige folk, fortsatte ambassadør Schutz i kommentarfeltet på Twitter.

Til norske Dagsavisen står ambassadøren ved sin kritik af nordmænd, som denne uge mødte hård kritik fra et bredt politisk spektrum.

Uden dansk eller norsk opbakning, er Sveriges Margot Wallström dermed den eneste skandinaviske udenrigsminister, der kræver at en uafhængig undersøgelse gennemføres.

Undersøgelse lider trolig krybbedød

I FN's Sikkerhedsråd var der umiddelbart efter demonstrationerne i Gaza indkaldet til hastemøde, hvor et kuwaitisk forslag om fordømmelse af drabene blev blokeret af USA.

USA's benyttelse af vetoretten i FN's Sikkerhedsråd blev fulgt op af Saudi Arabien, som ifølge den israelske avis Haaretz nægtede at afholde et hastemøde indkaldt af Palæstinas præsident Mahmoud Abbas i den Arabiske Liga.

Dermed kan det se ud til, at FN's og EU's krav om en uafhængig undersøgelse aldrig vil se dagens lys, skriver Haaretz.

Også Israel nægter, at en uafhængig undersøgelse skal finde sted. Danny Danon, Israelsk ambassadør til FN, advarer ifølge avisen The Guardian det internationale samfund mod at blive bedraget af protesterne i Gaza, som han kalder "en velorganiseret og voldelig terrorsamling".

– Palæstinenserne er sunket ned til en nyt bedragerisk lavpunkt for at kunne bruge FN til at sprede løgne om Israel, fortsatte Danny Danon om demonstrationerne i en udtalelse.

Demonstrationerne i Gaza langfredag var den første af den såkaldte "Great Return March", der forventes at forsætte hver eneste fredag frem til 70-års dagen for Israels oprettelse den 15. maj. Fredag den 6. april var der igen store demonsrationer og nyhedsstationen Al-jazeera opgør det samlede antal palæstinensiske dødsofre til 31 fra og med de, som blev dræbt Langfredag.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


07. apr. 2018 - 20:45   07. apr. 2018 - 20:50

Gaza

pv@arbejderen.dk